Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Slimoķów nie ma ale na pojedynczych tackach mam nalot z szarej plesni także nie ma ze fajnie:) tacki po sezonie mylem dezynfekowałem ale prawdopodobnie gdzieś nie były doschniete a magazyn w którym to trzymam jak konserwa jest.narazie pryskalem previcurem bo roślin to nie atakuje, mam jeszcze coś na bazie nadtlenku wodoru w możliwości do użycia. Przekonany byłem za bd ok a można było bezpośrednio przed sianiem czymś ala huwasan popryskac. Kiedyś w starym tunelu miałem problem ze slimakami ale to w dużej części w okolicach tunelu kasowaly kury kaczki.

.nie wiem czy sól drogowa lub kuchenna byłaby lepsza na walkę z slimakami i cenowo korzystniejsza 

Opublikowano

Ta szarą pleśń ma chyba każdy taka pogoda w tym roku zimno i mało wietrzenia.  Co do ślimaków to w zeszłym roku zjadły mi jedna czwartą sadzonki w tym roku kurs do biedronki 25 kilo soli spożywczej obsypałem wszystko dookoła i problem z głowy. Jeden ślimak sie przedarł złapałem go w nocy i poprawiłem to miejsce jeszcze trzema kilogramami soli. Oczywiście pisze o tunelu z tackami na wodzie .

Opublikowano

To zależy jaki środek i jak skuteczny. Można posypać wcześniej ścieżki między pakami solą lub w okolicach tunelu ale po tackach juz nie posypiesz solą. Są środki specjalne na ślimaka ze i po tackach i po ziemi posypiesz i roślina bd ok a są i takie że uszkodzisz roślinę. Najlepiej samemu spraktykowac co jak się sprawdza. 

Gaz nam zakrecili, węgla ruskiego juz w teorii juz aż tyle nie sprowadza.ciekawe jak teraz Azoty Anwil PGNiG i cała reszta bd spekulować na towarze. .

W gminie HZ w Lasach państwowych drewna leży ze autem nie przjedzie .gdyby nie obecna sytuacja to pewnie do lata cena by spadła a tak to teraz nie wiadomo czy nie wzrośnie.

Opublikowano

A no robią i to fest...gdyby puścili od połowy roku poprzedniego gaz po cenach rynkowych dla Wszystkich to Ci co ogrzewaja domy to by się dzisiaj połowa powiesiła a rolnik miałby uczciwa cene za nawozy w grudniu. Poprostu przerzucilili koszty na rolnika, piekarza ,  serowara, spawacza może też a tym co domy ogrzewaja na jednostce rozliczeniowej  (nie wiem jak to tam jest liczone na kwh m3 czy inaczej) uroslo w styczniu o 20 groszy...za droższy gaz płacą nieliczni i węgiel ale głównie to odbija się w cenach itd.raz ze rządzą nami debile co rozdają wszystkim do okoła to i tak MY wszyscy za to zaplacimy.za 2 lata mają być urynkowione ceny prądu to dopiero bd

Opublikowano
6 minut temu, LipinyTabaca napisał:

doniesien cena pradu bd sie wachac 1.5 -2 zł za kw

Nie wiem o jakich 2zł piszesz bo u mnie już po zsumowaniu tego słupka cyferek wychodzi coś 2,20 zł za kWh.

Chyba że chodzi o samą energię z elektrowni bez żadnych dodatkowych opłat.

Opublikowano

To są takie założenia optymistyczne ze ok 2.zł bez opłat dodatkowych.że wojny nie bd ze nadal bd cześć energii z węgla itd.zależy jeszcze jak urzędy bd ingerować razem z państwem w końcowa cenę dla konsumenta.tak jak teraz z gazem 'dla ludu 'niby tanio, a tak to cała doplata do tego gazu przerzucona na "przedsiebiorcow " gdzie nawet przy tym jak się chleb kupuje z piekarni czy z auta to dopłaca się sąsiadowi do rachunku za grzanie.taka jest państwowa księgowość -socjalistyczna 

Opublikowano

U siebie też narazie nie hajcuje nawozami ale przy tej pogodzie też do soboty będzie trzeba ciąć.wg prognoz niby temperatury w nocy mają być ok ale już z 3 razy zapowiadali na noc ok 4-5 na plusie a jednak punktowo gdzie nigdzie mroziło 

Opublikowano (edytowane)

Zółkną mi te dolne małe listki tytoniu w tunelu, jaka może być przyczyna? Za mało nawozu czy może za malo podlewane? Rozsada zakrywa tacki.

Edytowane przez Miran
  • Like 1
Opublikowano

U siebie mam tacki na piasku dość poźno siane ale ładnie rośnie.pod tackami mam rozsypana "yare komplet" i teraz tylko podlewam odstana wodą z magnezem i mikro jakieś 150 gram na beczkę i jest ok.jest też posiany tradycyjnie z konewki 2 gramy topaza ale punktowo za gęsto i to zagęszczenie powoduje że żołknie. Takie żółte placki 2 są.previcur emy są dane i jemu juz chyba tylko rozpikowanie by pomogło.

Pola porobione pod sadzecie i od dzisiaj tylko koszenie zostało.

Opublikowano

kolego u mnie jak byl kiedys na tradycyjnym i takie place zolkły to garstka saletry i podlac az sie rozpusci i pojdzie w korzen za 2/3 dni zzielenial 

bo to nie choroba zgorzel to raczej tak do krzyzyka