Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Elektro2015 napisał:

Jak ktoś daje 25zl na godzinę plus paliwo i jeszcze pewnie śniadanie, też by pasowało to tytoń musiał by być 20zl

do tego jeszze pamietaj dwa harnasie albo tatra, ewentualnie jakis bocian w ciagniku :D bez tego w pole ani rusz..ladnie dzis tytonie u mnie przeczesalo ze wschodu na zachod jakby mial 1,5 m to by lezal. w gminie stary dzikow poszedl grad... u mnie tylko czulem zmiane temp powietrza ze chlodniej sie zrobilo..jak mowilem ze gdzies gradem jeblo to sie smiali..po pol godzinie rozdzwonily sie tel ze spralo.. u mnie byl lekki przelotny mc temu ale szkod nie zrobil

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Szanowni Plantatorzy  my dziś sprowadzamy bardzo duże ilości tytoniu nie przetworzonego głownie z krajów taniej siły roboczej gdzie na  za dzień pracy płacą dolara dlatego opłaca sie sprowadzać firmą tytoń najwiecej tytoniu sprowadzamy z brazyli,mozambiku,malawii,tanzaniiczy indii  i niemiec z tego tytoniu ogromna ilość jest eksportowana do krajów UE jako papierosy90%do NIEMIEC,HOLANDII.CZECH UK,FR, mamy największe firmy w kraju które są światowymi potentami w rynku tytoniu .Najgorsze jest to że lobby tytoniowe oszukuje plantatorów kupując tytoń w klasach czego w krajach UE nie ma i tam opłaca sie utrzymać plantatorów proszę poczytac o tytoniu w niemczech niem a też klas ani sortowania a tytoń jest sprzdawany lużem w prasowanych belach workach i itp chcą w polsce doprowadzić do uprawy marginalnej choć jużto uczynili bedziemy więcej tytoniu nieprzetworzonego z niemiec sprowadzać dzis uprawa jest nieopłacalna po odliczeniu kosztów które pochłaniają coraz większą cześć wypracowanego zysku a  doskonale wiemy żetytoń nalezy do upraw pracochłonych zbiór suszenie sortowanie nie licząc o kosztach sr och roślin paliwie nawożeniu zysk z 1 ha to ok 3tys dochód ok 24tys koszty ok 19tys jak wam wychodzi dochód po odjęciu kosztów

Opublikowano (edytowane)

u mnie przez ostatnie 3 lata prawie tak samo czyli:

4.1-4.2ha z drogami

sprzedanae ok 10,5 -11t rocznie cena srednia z podatkiem 11,90 - 12.20 za 1kg

ZAstosowane srodki  roczniemiedzian 3l, luna 3l,KOhinor 0.6l,Los owados 0.8,Inazuma 0.8kg,cristalon zielony 15k,Fosfor 10.kg ,Yara mila 1,2t,saletra Potasowa 400k' siarczan magnezu 150kg Co dwa lata,200-300kg kreda ,Humus 60l( 3150z za opryskił+2400.yara+500zł saletra+ 400zł siarczan Mg+  Kreda 400zł = 6850 + tam jakies dodatek typy  zakwaszacz do wody i adiuwant + 7000zł

okolo 16 suszarni co roku 5t wegla + 600l opalowki ok 5m3 drewna ( wegiel 4300+ 1200zł Opałowka( Kupiona na 5 lat za 2.10zł) 5.5kzł

Cale gospodarstwo zuzywa pradu na ok 7-8k zł liczac 350z na suszarnie niech bd 5k zł

na oplate ludzi idzie mi srednio 5-6 tys

Fazor na ogłaiwanie 1,5k

paliwo na prace polowe przy tytoniu ok 500l= 2,5k zł

rosada 2k zł

Podsumujac 7k+5k+5.5k+5,5k+1,5 + 2,5k +2k=29k koszty produkcji zaokraglic 30k wkladu 

10.5t x12 zł+  126k

zostaje ponad ok 95k zł + doplata 5k za ponad 4ha i robi sie ok 100 tysi rocznie

gdzie tu nie oplacalnosc???????pracujemy w 2-3 osoby + wywrywkowo tato ktory pracuje na zusie 

od razu dodam ze malo idzie mi na sile robocza gdyz sadzenie pielenie spodziaki oglawianie sortowanie robimy sami a zbior tytoniu pomagamy sobie nawzajem z rodzina ktora ma podobnie tytoniu... rozłozyc na 3 osoby po 33k na osobe a to nie jedyny dochod na gospodarstwie mam czas na 10h zboz + kombajn zbozowy a nawet bylo ze i dwa , troszke malin xD Bywaja dni ze wstajemy przed 4 a wracamy o 21 ale to tak w sezonie kilka dni nie ma 8h i bimbanie:P

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

4.1-4.2ha z drogami

ZAstosowane srodki  roczniemiedzian 3l, luna 3l,KOhinor 0.6l,Los owados 0.8,Inazuma 0.8kg,cristalon zielony 15k,Fosfor 10.kg ,Yara mila 1,2t,saletra Potasowa 400k' siarczan magnezu 150kg Co dwa lata,200-300kg kreda ,Humus 60l( 3150z za opryskił+2400.yara+500zł saletra+ 400zł siarczan Mg+  Kreda 400zł = 6850 + tam jakies dodatek typy  zakwaszacz do wody i adiuwant + 7000zł

okolo 16 suszarni co roku 5t wegla + 600l opalowki ok 5m3 drewna ( wegiel 4300+ 1200zł Opałowka( Kupiona na 5 lat za 2.10zł) 5.5kzł

Cale gospodarstwo zuzywa pradu na ok 7-8k zł liczac 350z na suszarnie niech bd 5k zł

Fazor na ogłaiwanie 1,5k

rosada 2k zł

Podsumujac 7k+5k+5.5k+5,5k+1,5 + 2,5k +2k=29k koszty produkcji zaokraglic 30k wkladu 

10.5t x12 zł+  126k

zostaje ponad ok 95k zł + doplata 5k za ponad 4ha i robi sie ok 100 tysi rocznie

gdzie tu nie oplacalnosc???????pracujemy w 2-3 osoby + wywrywkowo tato ktory pracuje na zusie 

od razu dodam ze malo idzie mi na sile robocza gdyz sadzenie pielenie spodziaki oglawianie sortowanie robimy sami a zbior tytoniu pomagamy sobie nawzajem z rodzina ktora ma podobnie tytoniu... rozłozyc na 3 osoby po 33k na osobe a to nie jedyny dochod na gospodarstwie mam czas na 10h zboz + kombajn zbozowy a nawet bylo ze i dwa , troszke malin xD Bywaja dni ze wstajemy przed 4 a wracamy o 21 ale to tak w sezonie kilka dni nie ma 8h i bimbanie:P

Kolego sadzac ponad 4 hektary masz tylko wydajność około 11 ton to wychodzi około 2.5 z hektara.  Kiepsko. I koszty na pewno masz o wiele większe jak juz. 

Opublikowano
Dnia 18.06.2021 o 14:10, galan99 napisał:

Era tytoniu mija powoli ale jednak .

Przyszłość globalnego koncernu tytoniowego bez papierosów? Polak stoi już za sterami tej firmy .

Jacek Olczak, menedżer z Polski, stanął 6 maja za sterami jednego z największych koncernów tytoniowych na świecie Philip Morris International. Na swojej pierwszej konferencji z udziałem mediów Polak jasno nakreślił kierunki rozwoju firmy. PMI będzie stawiał na innowacje i rozwój mniej szkodliwych od zwykłych papierosów podgrzewaczy do tytoniu. Zdaniem Olczaka należy się spodziewać, że poszczególne rządy mogą w przyszłości wprowadzać całkowite zakazy palenia papierosów. Amerykański koncern chce rozwijać także produkty związane z sektorem medycznym.

Przypuszczam, że w ciągu najbliższych pięciu do dziesięciu lat, na przynajmniej kilku rynkach papierosy zostaną całkowicie wyparte przez bezdymne alternatywy - przyznał na swojej pierwszej konferencji prasow .

Ludzie palili i będą palić a to że będzie import tytoniu z krajów 3  świata to już dla nas plantatorów zła wiadomość . Do wyrobów nowatorskich idzie bardzo mała ilość tytoniu , ten produkt dobrze się sprzedaje w krajach wysoko rozwiniętych ; Japonia , Kanada , USA , u nas żaden porządny palacz w to nie wejdzie . W ostatecznym rozrachunku szara strefa nadal będzie regulować rynek papierosów .

Opublikowano
4 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

4.1-4.2ha z drogami

Fazor na ogłaiwanie 1,5k

rosada 2k zł

10.5t x12 zł+  126k

I jeszcze dodam taka mała adnotacje, skąd ludzie mają na zakup ziemi albo zakup mieszkań i budowanie domów i żaden z członków rodziny nie pracuje za granicą , bo napewno nie ze zbóż ani owoców 

Opublikowano
4 godziny temu, lka1 napisał:

I jeszcze dodam taka mała adnotacje, skąd ludzie mają na zakup ziemi albo zakup mieszkań i budowanie domów i żaden z członków rodziny nie pracuje za granicą , bo napewno nie ze zbóż ani owoców 

Myślisz że na zakup ziemi czy mieszkania zebrali pieniądze przez rok? Zazwyczaj tacy ludzie oszczędzają pieniądze na takie wydatki kilka lat. Dziwne że tego nie rozumiesz. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Kolego sadzac ponad 4 hektary masz tylko wydajność około 11 ton to wychodzi około 2.5 z hektara.  Kiepsko. I koszty na pewno masz o wiele większe jak juz. 

Kolego u mnie.na ha mając pole 12 m  wysadzamy 20k sadzonek to sobie.policz że 3 m drogi odejdzie to niby ile mam wyciągnąć 4t?t

Mogę ci zrobić zdjęcie z zapisków z zeszycika prywatnego jak nie wierzysz... Zobacz co pryskam sieje to więcej coś potrzeba?

Opublikowano
9 godzin temu, Elektro2015 napisał:

Poprostu nie policzył swojej roboty od rana do nocy, wtedy dopiero możemy mówić o zyskach

To ty cały caly rok od rana do wieczora pracujesz przy tytoniu?

Opublikowano (edytowane)

2 lata temu 11t bo sucho w tamtym 10.5 bo wymokl 60a do kolan .myślę że w tym bd ponad 11 i to grubo jak oczywiście pogoda pozwoli

Szczerze, pracujac przy tytoniu płowa dni w roku bez roboty można jeszcze właśnie dorobić kilkanaście kilkadziesiąt tysi na boku 

Opublikowano
2 godziny temu, grapen23 napisał:

Myślisz że na zakup ziemi czy mieszkania zebrali pieniądze przez rok? Zazwyczaj tacy ludzie oszczędzają pieniądze na takie wydatki kilka lat. Dziwne że tego nie rozumiesz. 

Nie pisze ze w rok tyle można uzbierać ale w przeciągu do 5  lat z dobrym zagospodarowaniem pieniędzmi  i oszczędzaniem jest to możliwe i wykonalne 

Opublikowano
17 minut temu, LipinyTabaca napisał:

To w Dzikowie dzisiaj? Masakra jakaś ledwo się sezon zaczął a tu coraz więcej gradów...

wczoraj po poludniu..masakra byla.. u mnie tez przechylilo go jakby walem pojechal ale sie podnosi..wlalo dosc mocno

Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

2 lata temu 11t bo sucho w tamtym 10.5 bo wymokl 60a do kolan .myślę że w tym bd ponad 11 i to grubo jak oczywiście pogoda pozwoli

Szczerze, pracujac przy tytoniu płowa dni w roku bez roboty można jeszcze właśnie dorobić kilkanaście kilkadziesiąt tysi na boku 

To po co kolego sadzisz tyton i się męczysz jak możesz w inny łatwiejszy sposób zarobić taka kasę.  Pochodze z tej samej gminy co Ty kolego mam podobne pola i śmiało wyciągam 3 tony z hektara. 

Opublikowano (edytowane)

ale dla mnie to tez latwy zarobek jak posadze na polu co mam 26 luba nawet 30 rzedow jedna droga w srodku to i 3,5 t wycigne no problem, ja pisze ze sie oplaca wiec nwm po co te uszczypliwosci xD ps naprawde wiele zalezy od pola i nasadzenia ja sadze 80 -60  krzak od krzaka co 58-60 a wujek sadzi 80 55 i karzak od krzaka 40 -45 i ni ch*ja wiecej wagi nie ma z hektara wiec mysle ze u mnie jest spoko 😜Grzegorz zapewniam Cie ze na lipinach najgorsza ziemia w gminie xDciezko farbe zedrzec z maszyn heheh

Opublikowano

odnosnie wydajnosci z hektara to juz gadane bylo :D u mnie w poprzednim roku nie wyszla do konca ta uprawa jakby sie chcialo ale przy dobrym roku spokojnie pod 3,3-3,5 tony da sie zrobic, wszystko zalezne od nawozenia i pogody, presji szkodnikow i jak sie uprawe zabezpieczy.pryskacie Limocide Luna sensation czy ekonom czy jakies kombinacje inne na ostatni wjazd? 

w sobote niby jechalismy pielaczem juz ostatni raz ale po tej burzy z wczoraj w polu jest doslownie beton.w niektorych miejscach widzialem ze doslownie rzeki sie potworzyly w uprawie i popodmywalo rosliny..na ten tydzien prognozy nie sa zbyt optymistyczne.

Opublikowano

na lipinach susza nawet nie ruszam bo szkoda wilgoci, polowe podsypalem ten co sadzony 20-22maja ... pryskalem luna po oberwaniu spodziakow przez ostatnie dwa lata i powiem ze najdrozszy zabieg i najlepiej zabezpiecza tyton czysciutki jak łza xD w tym roku sprobuje tak samo ale pictorem duzo taniej wychodzi a i w tym roku topsinem oblecialem bo na jednym polu kilka krzaczkow podgnilo 

Opublikowano
32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Normalnie masakra, dużo tego zbiło ?

duzo. w okolicach starego dzikowa nie ma za bardzo co liczyc na zbiory tam gdzie poszlo troche lzej jest nadzieja ze czesc roslin odbije.. u mnie tylko tak ziemie spralo jak na zalaczonym zdjeciu i rosliny z gory do dolu umazane .. jak do pt nic podobnego nie przejdzie moze bedzie spokojnie..juz 3 gradobicie o takiej sile u mnie w okolicy u mnie narazie jest spokojnie