Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pryskalem 4 dni temu los owados plus 4kg mocznika 150l wody na 0.6h i ladnie zielenieje bez przypalen .w sumie zawsze dodaje rozne nawozy do zabiegu od robaczkow 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Jaka dawka pictora na ha i ile dni po posadzeniu można pryskać

Opublikowano

Pictor 0,5l/ha. Pryskac to nawet można jeszcze w tunelu na rozsade. U mnie się tak robi. Najlepszy efekt jest jak tytoń już jest trochę większy ale jak coś się dzieje to można i teraz opryskac. Nie ma terminu od kiedy można. 

Opublikowano
7 godzin temu, Miran napisał:

Znacie kogoś kto przerabia wieloraki pod uprawę tytoniu?

Ten Facet przerabia wieloraki pod uprawę tytoniu, przerobi ci sekcję albo możesz zakupić u niego cały wielorak po przeróbce również z gwiazdami , wykonuje robotę naprawdę bardzo solidnie przerabia sekcje na zeby od kultywatora i blachy osłonowe wstawia również kółka gumowe, sprawdza się bardzo dobrze 

Screenshot_20210606-160733.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, dragonmt852 napisał:

dlaczego?

Nie dość że wady konstrukcyjne to jeszcze marna jakość spawów, ale to tylko moja opinia  :D:D :D Kto się nie zna to kupi i będzie chwalił :) Polecam dołożyć do solana albo zrobić samemu. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
17 minut temu, grapen23 napisał:

Nie dość że wady konstrukcyjne to jeszcze marna jakość spawów, ale to tylko moja opinia :) Kto się nie zna to kupi i będzie chwalił :) Polecam dołożyć do solana albo zrobić samemu. 

solan to jest jednak jakosc, mamy od ubieglego roku i jest wart swoich pieniedzy. pytalismy w tym roku z ciekawosci ile kosztuje nowy z podswiewaczem 3 sekcyjny ,cena jest masakryczna w zaleznosci jakie opcje dodatkowe ok 25 kola..a taka ciekawostka oryginalne walki do solana jak chce sie dokupic ponad 1000 trzeba wydac a te najzwyklejsze co do dziabaczek  sa montowane kupilismy 3 za 300 zl odwracasz mocowanie do maszyny, nadspawujesz kawalek blachy zeby mocniej siedzialy w uchwycie i robi robote aligancko. problem jest tylko jak Ci na polu badyl wejdzie miedzy jeden walek a drugi to potrafi sie zblokowac. 

mieszacie siarczan magnezu z jakimis nawozami dolistnymi innymi?

Opublikowano
3 minuty temu, basserman89 napisał:

solan to jest jednak jakosc

Solidna maszyna. Wszystko jest tam fajnie przemyślane. Widać że na stali nie oszczędzali. Taki c330 nie ma nawet co startować do niego :D Problem z badylami można rozwiązać nie orząc na wiosnę :D

Opublikowano
1 minutę temu, grapen23 napisał:

Solidna maszyna. Wszystko jest tam fajnie przemyślane. Widać że na stali nie oszczędzali. Taki c330 nie ma nawet co startować do niego :D Problem z badylami można rozwiązać nie orząc na wiosnę :D

nam przy podjezdzie pod gorke ze mna na siedzeniu podnioslo perkinsa do gory.widzialem ze robia ludzie tym i mniejszymi ciagnikami ale odkrecaja czesc lap a to juz jednak takiej roboty nie robi.jedyne co mogloby byc lepsze to te blachy oslonowe moglyby byc inaczej wyprofilowane ale i tak jest dobrze . u mnie na wiosce tez czesc ludzi poprzerabiala w ubieglym roku wieloraki,ale za szybko tym nie pojezdzisz bo jednak kontrukcja jest za slaba,cos sie zegnie cos sie ugnie.jeden mlody zrobil wzmocnienia i jakies kombinacje ale biorac pod uwage ze sporo czesci kupil oryginalnych to z zakupem wieloraka niewiele wyszlo mu taniej jak za oryginalna maszyne..plus czas robota ,poprawki zjazdy z pola.jak ktos planuje nadal sadzic tyton nie ma sie nawet nad czym zastanawiac..tansze juz napewno nie beda 

Opublikowano
Dnia 5.06.2021 o 13:40, Miran napisał:

Nuprid i do tego mocznik, nie przypali czy coś ? 

Ja w tym roku literę commandu dałem ale żadnych przebarwień

Mądry to Ty nie jesteś litr comandu i drzewa we wsi bieleją a co z sąsiednimi uprawami  i z własnym zdrowiem. 0.6 litra i ma być.

Opublikowano

Solan niby okej ale mamy go parę lat to w pierwszym roku cała sekcja nam odpadła w polu na spawie żle był wykonany, co można by było poprawić to napewno gwiazdy one są za daleko dużo lepiej sprawdzają się bliżej jak w pielnikach innych firm bo widać zaraz przy nogach ich a także przy nie równym polu nie poddają się tak jak te daleko oddalone 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz4 napisał:

Somsiad przypalił mi chwastoxem na jednym polu będzie coś z tego tytoniu czy nie urośnie?

Po ekstra odbije nie wiem jak z turbo, zależy jak bardzo 

Edytowane przez lka1
Opublikowano
9 godzin temu, mus napisał:

Solan niby okej ale mamy go parę lat to w pierwszym roku cała sekcja nam odpadła w polu na spawie żle był wykonany, co można by było poprawić to napewno gwiazdy one są za daleko dużo lepiej sprawdzają się bliżej jak w pielnikach innych firm bo widać zaraz przy nogach ich a także przy nie równym polu nie poddają się tak jak te daleko oddalone 

to fakt z tymi gwiazdami to pod tyton nie za bardzo pomysleli, przy mocno pochylonym polu od miedzy jak ciagnik sciagnie to nie nakierujesz za bardzo a jak juz calkiem ucieknie to potrafi krzaki powyrywac. w poprzednim roku byla masakra przy tych deszczach , na jednym polu jak nam sciagnelo w wode od miedzy traktor z maszyna to mocno stluklismy sobie uprawe zeby go wyciagnac .rekami napychalem przod ciagnika zeby dalo rade jakos wyjechac, a w aucie ciagle mialem szpadel zeby jak zaleje pole jechac od razu wode spuszac. w tym roku odpukac narazie jest pogoda dobra, noce mogly by byc cieplejsze tak jak dwa lata temu ale nie ma co narzekac. a wracajac do tych gwiazd robia robote,ale trzeba sie nagimnastykowac zeby je dobrze poustawiac. bo jezdzic z nimi a zostanie ci taka nie opielona warga to tez bez sensu. na pierwszy raz robilismy bez nich ,samymi walkami ale juz powoli cos wyskakuje to teraz bedziemy je zakladac.

oby tylko gradu nie bylo, nie ubezpieczylismy w tym roku troche sie spoznilismy a oferta bez dofinansowania byla masakryczna. prawie 2200 za ha i tylko od gradu bylo ubezpieczenie. pelny pakiet standardowy ok 3500 przy najwyzszej sumie ubezpieczenia w pzu.jak sie zesra w polu to albo uznaja albo nie a sadzic sie z nimi nie ma na to czasu i sil.

Opublikowano
13 godzin temu, Dawid50 napisał:

Witam czy stosował ktoś ekolist w tytoniu ? Wady?  zalety ? 

Stosowałem. O zaletach i wadach ciężko coś powiedzieć bo nie zostawiałem kontroli żeby sobie porównać. Ekolist standard dawałem razem z mocznikiem. Tytoń rośnie ładnie to raczej się sprawdza.