Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

W drugim tygodniu trzeba siać. Nie ma już na co czekać bo potem w maju jak trafi się pochmurna pogoda to będzie klapa ze wzrostem tunelach. W sumie się zastanawiam po co niektórzy śpieszą się i chcą sadzić na początku mają. Co oni z tego mają bo jakoś nie widzę by im lepiej rósł a mrozów na jesieni i tak teraz nie ma...

sadzę tytoń od 1994 roku i  zawsze termin sadzenia był przed 15 maja tytoń posadzony po tym terminie jest późniejszy w dojrzewaniu jednak w ostatnim czasie plantacje posadzone między 15 a 25 maja wyglądają lepiej a dlaczego tak jest to każdy wie 

Opublikowano

Jak później posadzisz i nie będzie dobrej pogody, tytoń wolno rośnie, i tak jak było w tym roku że tyton miał opóźniony rozwój na polu i później końcem sierpnia gdzie dzień jest juz dużo krótszy tytoń dużo gorzej dojrzewa bo ma mniej słońca, noce juz zimniejsze i nie wszystkie liście podwierzchołkowe czy wierzchołkowe sie prawidłowo wykształciły

Opublikowano
21 minut temu, dragonmt852 napisał:

Jak później posadzisz i nie będzie dobrej pogody, tytoń wolno rośnie, i tak jak było w tym roku że tyton miał opóźniony rozwój na polu i później końcem sierpnia gdzie dzień jest juz dużo krótszy tytoń dużo gorzej dojrzewa bo ma mniej słońca, noce juz zimniejsze i nie wszystkie liście podwierzchołkowe czy wierzchołkowe sie prawidłowo wykształciły

jak za wcześnie wysadzisz ma zimno czy za mokro to szybciej zakwitnie i ma mniej liści wg.mnie optymalny termin to 1 dzień po Zofii

Opublikowano

Zawsze zaczynam sadzić w okolicach 15 maja i nigdy nie ma problemu ze wzrostem czy dojrzewaniem. Jednego roku ze względu na deszcze kończyłem sadzić 29 maja to już jest za późno bo potem dłużej trzeba było czekać żeby dojrzał.

Opublikowano

poprzedni rok był specyficzny i przez deszcz bardzo wolno rósł, i dlatego był taki problem w normalnym roku pewnie by bez problemu tytoń urósł, to w sumie była bardziej wina pogody niż późniejszego sadzenia ;)

Opublikowano
Dnia 28.03.2021 o 13:46, basserman89 napisał:

my na ten rok mamy zaplanowane 35 i simone. roznicy w 35 pomiedzy ostatnim rokiem a poprzednimi sezonami mielismy prawie 0,5 tony na kazdym ha, nawozenie niemal identyczne. u mnie jeszcze nie posiane moze do pt sie wyrobie;) co do stwierdzen mocno naciaganych to za duzo nikt nie powie bo praktycznie od poprzedniego roku rafaella jest w okolicy uprawiana.do tej pory u mnie wszyscy tez praktycznie mieli niemieckie odmiany glownie 35. u siebie na wiosce mialem przypadki ze tyton na polu dosc ladnie wygladal a potem po wyszuszeniu jakies kropki plamki wyskakiwaly.

2 lata temu w 35 zabraklo srednio po 200 kg zeby dobic do 3,5 t z ha na odmianie 35 ale i spody poszly na ziemie to bylo mniej i bez scinania kwiatu. wg mnie duzo tez zalezy od pogody w danym roku i min ilosci opadow. 2 sezony wstecz byl jeden z niemal najsuchszych sezonow, od 23-24 maja do lipca nie spadla u  nas kropla deszczu a wydalo plon bardzo spory i naprawde super jakosci

Plama po wysuszeniu. Teraz pytanie o stan fosforu przyswajalnego ;)

Opublikowano
39 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Fosforu?

a no fosforu..przy jego niedoborze jak i potasu mozna miec na plantacji bakteryjna plamistosc lub atakuje powoli grzybowa choroba ktorej efekty widac dopiero po wysuszeniu.tyton moze byc na polu ladny seledynowy a po wysuszeniu pisdeczka. nie mam tu na mysli pospolitego maczniaka ale inne ustrojstwa. to o czym mowilem u mnie wystepuje na wioskach u innych plantatorow. jedyne co dwa lata temu na jednym kawalku wyskoczyla nam brunatna sucha plamistosc liscia.ale jak w pore zobaczylismy co sie dzieje zerwalismy i potem nie atkowalo to wyzej, a powodem bylo lekkie przeazotowanie i za waska rozstawa.po sporej czesci zalezy jakie nawozenie sie daje przy glebach u mnie na wiosce nie ma co liczyc na fosfor z samego wielosklanika trzeba jeszcze go uzupeniac a jak posadzisz na jakiejs dzierzawie gdzie gosc sypal 20 lat sam saletrzak lub mocznik to zapomnij o jakosci.. takie dwa pola tez mamy :)...jak tam idzie wam sianie? ja jutro skoncze hydroponike i moze w srode wysieje lekki zapas.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Gleba średnia, podglebie gliniaste, pH niecałe 6, zasobność średnia ale blisko niskiej. 400 rosafert 5-12-24 i 200 kg siarczanu potasu

o to same najlepsze nawozy a jak cenowo u ciebie ten nawóz ?

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

A u mnie bez azotu pod korzeń. Sól potasowa już wysiana i został jeszcze superfosfat. Jedynie po sadzeniu dolistnie pójdzie azot na start razem z mikroelementami. 

Opublikowano (edytowane)

zapytalem poniewaz w poprzednim roku niedoszaowany mielsimy azot. za pozno podsialismy saletra wapniowa i wszystkie siarczany potasu i magnezu nie pomogly ktore wysiane byly przed posazeniem , a to kosztowalo ,lecz poszlo panu bogu w okno. hydropponike mam posiana, teraz tylko zapas sieeje w razie *w* na piachu. ogolnie sam posialem jakis 700 palet na hydroponice i 300 na piachu planuje w zapasie, jak ojciec niomu nie obieca w tym sezonie to zapraszam do mnie:) wrazie przymrozku

zaplanowane mamy 350 kg lubofosu bezchlorkowego i potem plan jet taki zeby to podsiac po dobrym przyjeciu 50 kg pod krzaka saletra wapniowa. w miedzy czasie ok 200 kg na ha belenuasa z Gauden Korrel bezposrenio przed samym sadzeniem ( wszystie gleby w tym roku mamy mocno przepuszczalne). ewentalnie jesli zakupimy podsiewacz do pielnika to yara mila.wszytko zalezne bedze od pogody i warunkow w polu.ogolnie w tym roku sporo plntatorow u mnie sieje sporo pozniej

w sporej czeci fosfor i potas zaaplikowany byl przed zima po 200 kg soli i superfosfartu 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 30.03.2021 o 18:40, STIG13 napisał:

Gleba średnia, podglebie gliniaste, pH niecałe 6, zasobność średnia ale blisko niskiej. 400 rosafert 5-12-24 i 200 kg siarczanu potasu

dajesz widzę bezchlorkowe , soli potasowej też nie stosujesz ? ja od zawsze dawałem siarczan potasu ale w zeszłym roku posypałem 300 kg soli pot . zastanawiam się czy nie podać ze 200 kg siar. pot. ale cena 280 zł ten rosafert czy mikrokomplex  to fajny nawóz ale pod berleja to 700 kg trzeba