Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Mariusz2903 napisał:

za możliwością przedłużenia krajowego wsparcia uzupełniającego głosowało 471 europosłów przeciw 178 wstrz. 46 wsparcie przyjęte do 2027 roku na obecnym poziomie jeśli Rada UE i KE to zaprobuje to pewne 

dwie poprawki 1 o powiązaniu wsparcia z produkcją tytoniu 2 o możliwości interwencji na rynku tytoniu przepadły głosami europosłów z niemiec 

Czyli jak ktoś miał tytoń w 2006 roku, a nie sadzi obecnie to będzie do 2027 roku otrzymywał "płatność niezwiązaną do tytoniu". Dobrze to zrozumiałem ?

Opublikowano

Panowie jakie musiało być lobby,żeby utrzymać ten rok referencyjny to się w głowie nie mieści,ale chodziły słuchy że albo ten rok albo wcale no i stało się,to jest kpina z nas i nasuwa się tylko jedno j...c p.s.

Opublikowano
10 godzin temu, max95 napisał:

Panowie jakie musiało być lobby,żeby utrzymać ten rok referencyjny to się w głowie nie mieści,ale chodziły słuchy że albo ten rok albo wcale no i stało się,to jest kpina z nas i nasuwa się tylko jedno j...c p.s.

twoje hasło jest ze strajku kobiet europosłowie pisu wprowadzili 2 poprawki o dopłatach do produkcji tytoniu jak pisałem wyżej obie przepadły przez niemieckich europosłów i zielonych jebać szkopów i UE wypadało by napisać dopłata niezwiązana mogła pozostać tylko na starych warunkach inaczej i tego by nie było od 2023 roku nowa WPR może coś się zmieni 

15 godzin temu, Marcin94r napisał:

Tak to naprawdę kpina. Ja do tej pory dopłaty nie biorę a sądzę tytoń.

Panowie odmiana Rafaello ktoś coś opowie o niej?

kto by nie chciał żeby te pieniądze które biorą ci co nie sadzą przeszły na aktywnych plantatorów nawet i po 2 zł to by było coś powstaje pytanie kto stoi za rokiem referencyjnym 2006 rok myślę że lobby tytoniowe nie ma już posłuchu w BRUKSELI raczej przepisy i prawo nie pozwala na zmianę roku bazowego

Opublikowano

0,5l/ha dawka, oprysk jak rośliny są już dosyć duże żeby jak najwięcej środka wchłonął tytoń, a nie ziemia. Ja dodatkowo stosuje w tunelu przed wysadzeniem żeby wcześniej tez miał ochronę. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie co do zatrudnienia Ukraińców. Jak wyglądają stawki płatności dla pracowników ze wschodu? Płacicie im za godzinę czy jakoś inaczej? Odliczacie za mieszkanie? Mógłby ktoś podzielić się tą informacją. Najlepiej na priv, żeby nie robić zbędnego rozgłosu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

0,5l/ha dawka, oprysk jak rośliny są już dosyć duże żeby jak najwięcej środka wchłonął tytoń, a nie ziemia. Ja dodatkowo stosuje w tunelu przed wysadzeniem żeby wcześniej tez miał ochronę. 

A w tunelu jaka dawka?

Opublikowano
3 godziny temu, Aroo22 napisał:

Czyli to tylko na okres przejściowy? Bo już sie obawiałem, że to plan na nowy PROW 2023-2027. 

nie tylko na 2 lata przejściowe wsparcie krajowe do tytoniu do 2027 roku z tym że 2023 2027 roku można ingerować w WPR  na razie to tylko założenia 

jest chęć ze strony europosłów w których są uprawy tytoniu kolejnych prób powrotu do dotacji ale szans nie ma 

Opublikowano

To jak na okres przejściowy to jeszcze ujdzie ale jak na nowy prow maja dawać na takich samych zasadach to lepiej żeby w ogóle nie dawali. Może cena by wzrosła w skupie. 

A w tunelu pictor 10ml na opryskiwacz 10l.

Opublikowano
47 minut temu, Aroo22 napisał:

To jak na okres przejściowy to jeszcze ujdzie ale jak na nowy prow maja dawać na takich samych zasadach to lepiej żeby w ogóle nie dawali. Może cena by wzrosła w skupie. 

A w tunelu pictor 10ml na opryskiwacz 10l.

Rok referencyjny będzie zmieniony na dzień dzisiejszy konkretnych lat nie ma jeszcze, wiadomości z grupy .

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Hubert2523 napisał:

W polu daje przed sadzenie stomp. 

Ja od lat command ale widzę że jakieś nowe są dopuszczone w tym roku i myślę coś nowego zastosować.

Opublikowano

Nowy jest bandur z tego co słyszałem. Stosowałem w soi to nawet się sprawdził tylko jednoliścienne trzeba zrobić oddzielnie zabieg. Ale postawie na sprawdzony command z devrinolem

Opublikowano (edytowane)

standardowo  comand lub zamienniki + stomp aqua ( moim zdaniem najlepszy dodatek bo ma duzo szersze dzialanie na chwasty niz devrinol a i tanszy kilka zl)   

A w  rosadzie leci u mnie zawsze previcur na czarna ziemie dzien przed siewem, w krzyzyku poprawka,pozniej wchodzi od wciorniastka 2x do wysadzenia i po kazdym strzyzeniu od grzyba switchem lub pictorem

Edytowane przez Lipiny2020
Opublikowano

u mnie na polu na chwasty command plus dervinol. w rozsadniku kilka razy kohinor na wciornastka i dzien przed sadzeniem obowiazkowo..od chorob grzybowych stosuje previcur energy lub emy 5 zapobiegawczo,dobrze emy dzalaja na przyrost syszemu korzeniowego.dodatkowo daje tez do opryskiwacza ojcu Select pekacid do podniesienia efektywnosci oprysku jest roznica.