Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyton na tym polu uprawiany od kilku lat a ten kolor po raz pierwszy szczególnie na 35 z 2 pierwszych rządków to aż szaro-zielony 

badanie było robione rok wcześniej i nic szczególnego nie wyszło są lekkie braki ale nie jakieś rażące 

Opublikowano

Możliwe po po posadzeniu było bardzo dużo deszczu chyba jak nigdy .

Dopytuję bo będzie tam znowu tyton , bo nie mam zbyt wiele pola a może ktoś wie co to za przyczyna 

Opublikowano
5 minut temu, zroz napisał:

Dopytuję bo będzie tam znowu tyton , bo nie mam zbyt wiele pola a może ktoś wie co to za przyczyna 

U mnie tak samo, nie pamiętam tak mokrego czerwca. Więc jestem prawie pewny że to od tego deszczu.

Po za tym w ubiegłym roku tytoń był na tych samych kawałkach i jakość była bardzo dobra, ilość też. Jedyna różnica to taka że nie było takich nawałnic jak w tym sezonie.

Dodam że nawożenie było identyczne w ubiegłym jak i w tym sezonie :)

Opublikowano
15 minut temu, zroz napisał:

fosfor wolno sie przemieszcza w glebie, ale magnez wymyło i przez to słaby kolor ;)

Opublikowano (edytowane)

u nas na dwoch polach od kogos jest ewidentny brak fosforu,ale i tutaj magnez mogl zawalic sprawe .na jednym mniej na drugim bardziej brakuje.tyton moze byc wyrosniety w pewnym moemencie ale na poczatku moze gorzej rosnac. w skrajnych przypadkach wyglada to mniej wiecej tak jak na ponizszym zdjeciu jak tego fosforu totalnie jest brak.

jedno pole jak wyprowadzilismy w kilka lat miejscami po wysuszeniu jest juz ok ale myszowata barwa zostala na pewnych partiach. badania glebowe o tyle sa czasem mylace ze fosfor moze Ci wyjsc w probce glebowej ale bedzie w formie uwstecznionej czyli takiej ktora roslina nie jest w stanie pobrac. u nas wymycie magnezu zalatwilismy dolistnie, ale i co roku dajemy na kazde pole po 100 kg siarczanu magnezu i jak sie trafi mokry rok jak ten napewno to nie wystarczy jak dasz tylko pod korzen magnez.

najlepiej jest widac brak fosforu na gryce, bo ona potrzebuje go strasznie malo w porownaniu z tytoniem praktycznie 6-7 razy mniej , a u nas wysiana w poplonie byla slaba czerwono -fioletowa i urosla niska,wysiana byla z owsem i na nim tez widac bylo braki w skladnikach ale to na takim mocno zaniedbywanym polu przez poprzediego uzytkownka, potas i inne parametry byly raczej optymalne.

rok wczesniej na tym polu probowalismy tyton sadzic i na 3 rzadkach wyszlo cos takiego jak na zdjeciu , reszta urosla w miare normalnie ale bez szalu liscie niby ladne zielono seledynowe ale po wysuszeniu mysza .

PS dodam tylko jedno ze jezeli chcemy poprawic dostepnosc fosforu to lepiej go wysiewac na jesien lub w sciernisko jak jest mozliwosc lub wczesnie wiosna im razy wiecej jest przemieszany tym lepiej to cos jak z wapniem musi byc wszedzie w strefie okolokorzeniowej rosliny

fosfor.jpg

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Idzie wszystko .. nie zaglądał za bardzo nawet..  wziął tak jak było przygotowane. Tak samo wczoraj w agrotab nic nie marudził tylko pytal na jaką klase szykowane..

Opublikowano

Jakie macie sposoby na odwilżenie tytoniu w wiązkach w suszarni? Nie mogę swoich wiązek dobrze odwilżycć. Dodam że leję wodę pod podłogę i słabo to działa. Natomiast jak długo tzn kilka dni poleży w suszarni to końce mokrzeją. Rozwiązujecie wiązki czy gdzieś rozkładacie?

Opublikowano

My odwilzamy w kiszcze to woda leje się na piec, rozkładamy wiązki korzeniami do dołu na podłodze parę godzin czasem 2h starcza zależy od tytoniu, po dłuższej chwili wchodzimy i je rozciągamy bo często są sklejone przez długie leżenie pod ciężarem. Później znozimy wszystko w jedno miejsce przykrywamy folia i robimy. Trzeba uważać żeby nie za długo odwilzac boo zrobii się czerwony

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Jakie macie sposoby na odwilżenie tytoniu w wiązkach w suszarni? Nie mogę swoich wiązek dobrze odwilżycć. Dodam że leję wodę pod podłogę i słabo to działa. Natomiast jak długo tzn kilka dni poleży w suszarni to końce mokrzeją. Rozwiązujecie wiązki czy gdzieś rozkładacie?

Niektórzy po stodołach rozkładaja 

Opublikowano
28 minut temu, Aroo22 napisał:

Lux-tab Babice, a co do odmian to zostaje przy sprawdzonych 28 i 35

Jak wypada 28 przy 35 możesz kolego opisać.  Miałem 35 ale coś pasowało by zmienić za dużo chorób juz na 35 jest.

29 minut temu, Aroo22 napisał:

Lux-tab Babice, a co do odmian to zostaje przy sprawdzonych 28 i 35

A jak trzeba mieć to okruchy w belku  czy może być w workach bo mam wrażenie dużym big.

Opublikowano

Jeszcze nie sprzedawałem tych okruchów to nie wiem czy w workach może być, ale wiem że biorą. 

Co do 28 to ma więcej liści od 35, jest wyższy ale lżejszy od 35. Klasowo nawet ładnie wychodzi, zresztą 35 podobnie. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

A jak trzeba mieć to okruchy w belku  czy może być w workach bo mam wrażenie dużym big.

powinny byc w belku, lukowa tobaco chyba tez bierze ale nie moga byc napewno w worku z tworzywa sztucznego

taki ps co do zrywek jak sa mocno zanieczyszczone piach trawa np jak ze spodakow za bardzo tez nie chca brac w babicach.

Edytowane przez basserman89