Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do Grzegorz 197 .Myślę że da,a myślenie że nic nie da bo ktoś nie ma wyjścia ..... no szacun za rozumowanie, w ten sposób zostaniemy z tymi cenami  na następną dekadę. Firmy muszą się liczyć z nami, jak ktoś przeczyta Twój post  z firmy skupowej  to tylko się utwierdzi w przekonaniu  że ma do czynienia z troczkami od kaleson  a nie z chłopami  .         Zaniżajcie szacunki  albo jak ktoś zadzwoni to poproście o szacunki cenowe na rok 19/20.   Pozdr.

Opublikowano

Do ADAŚKOPOL cenę mogą Ci podnieść nawet i o dwa złote tylko jak potem w jesieni będą brali np.zaczną brać od drugiej klasy i co wtedy ze Ci cene podnieśli. Myślisz zdjęcia między firmami nie ma  zmowy?

Opublikowano

w UE nie ma zadnego sortowania ani belowania oszukuja polskiego rolnika sadziłem kilkadziesiat lat zawsze zapisuja na kotrakt tylko cen nie podaja tylko jednosc plantatorów moze zdziałac czyli nie podpisujemy niech w koncu skończą ztym sortowaniem a o niektóryc osobach ze związków to bym ich za jaja powisił 

walczcie o swoje 

wykończą wkońcu tą produkcje 

rzad  powinien pomóc plantatorom bo firmy wzbogaciły sie dzieki plantatorom i złodziejskiej reprywatyzacji a jak bedzie trzeba to repolonizacja juz unia Polskie cukorownie wykończyła była taka jedna moądra komisarz wykończyła polskie cukrownie i odeszła  dziłaała pod dyktando firm z niemiec i francji 

musicie stawiac warunki i zmienic osoby w grupach by działąly na waszą korzysc  musi byc presja na złodziejskie firmy 

zadna gałąż rolnictwa tak nie lobbuje jak firmy tytoniowe  to sa ogromne kwoty  w ich kieszeniach siedzą naukowcy ,badacze, politycy ,dlatego jest taki opór 

Polska powinna ich ustawic i przeforsowac taka ustawe by pokrywali koszty leczenia wszystkich  palaczy w Polsce bedzie wiecej srodków w NFZ

taką samą polityke powinno sie skierowac do firm ubezpieczeniowych żeby szpitale wystawiały im rachunki za leczenie osób po wypadkch tak chciał wprowadzic śp prof Religa  lobby było silniejsze 

Opublikowano

Sortowanie tytoniu nie zniknie bo chodzi tu o zyski. Przykład kilka lat temu jak w PM były trzy klasy przyznam było ok dla plantatorów ale dla firmy już nie i dlatego powrócili do większej ilości klas. Wszędzie chodzi o kasę. 

Opublikowano

Do ADAŚKOPOL skoro tak firmy tytoniowe tak dobrze się mają to i Ty otwórz skup tytoniu przeciez to taki łatwy pieniądz tylko siedzieć i kasę liczyć.  Jak to mówią wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma. Sam sądzę tytoniu od kilkunastu lat i wkurza mnie jak ktoś pisze ze jestem za firmami. Wiadomo każdy chciał by dobrze zarabiać nic nie robić a żyć jak w bajce ale to niestety tylko bajka bo życie jest inne. Tak samo z tytoniem. Zobacz sobie na inne gałęzie rolnictwa i czy maja tak dobrze?

Opublikowano

A ty myślisz, że oni później rozróżniaja te belki? Prawdopodobnie tylko 1 idzie na te fajki wodne a reszta leci w krajanke mieszają je później z burlejem i tym tytoniem z Portugalii i taka masz fajkę. Żeby otworzyć skup mimo papierologii trzeba mieć w banku milion polskich na spłatę syndyka w razie wu. PM zawsze kombinowało i dlatego im przeszkadzało te 3 klasy a te klasy są tylko po to by rznac na pieniądzach jak sprzedajesz i ci mówi np klasami jak nie orientujesz się w cenach to możesz umoczyc przykład cena 1c 12,8 cena 2 13zl i już cię maja. Nawet nie wiecie co idzie i jak wygląda ten tytoń z kombajnów w jakim to stanie jest. 

Opublikowano

Kombajny na nasze warunki uprawy i sprzedaży puki co u nas nie sprawdzają się. Jak na razie w Polsce jest tylko jedna firma która taki tyton  skupuje i to w jakiej cenie. Tylko iloscia nadrabiaja pieniądze. 

Z tytoniem to jesttak samo jak kiedyś z mlekiem jak były skupy na wsiach. Były trzy klasy A jak przyjeżdżał samochód odbierać to wszystko szło do jednej beczki. Tak samo z tytoniem.  Oczywiście mogą zrobić bez sortowania ale np po 8 złoty za kilogram i co byli byście wtedy zadowoleni? Myślę że nie. Zawsze znajdą się tacy co będą narzekać. 

Opublikowano

Do Grzegorz197 odnośnie założenia firmy skupującej to   ,, mus,,   Ci wyjaśnił a z Twoich wypowiedzi wynika to że jesteś za firmami bądź w jednej z nich pracujesz. Ale nie o to chodzi żebyśmy  się nawzajem opluwali . Przykład ;3 lata temu Francja  tytoń klasa 1-4 czyli ,,trochę ,, sortowana 4 euro za kilo plus jakieś dopłata od państwa jakie nie chcieli powiedzieć  myślę ok 2 euro. A więc w którym miejscu my jesteśmy ?  Pozdrawiam

Opublikowano

Nie porównujemy cen tytoniu z innymi krajami. Jest inny przelicznik cenowy.porównaj sobie co można kupić w Francji za jeden kilogram pierwszej klasy A co u nas i wtedy będziesz miał porównanie. 

Opublikowano

Dlaczego nie  . Porównujmy .większość różnych produktów  pewnie będzie tańsza co do np. ziemi czy nowych maszyn rolniczych , środków ochrony i nawozów to nie wiem

Opublikowano

Niby tytoń słabo się opłaca i nie ma jak rozwinąć gospodarstwa a w naszych okolicach są tacy biedacy że sadzarka na 4 rządki a ciągnik za 170 tyś i narzeka że się nie opłaca przecież za pszenicę go nie kupił o stratach paliwa i amortyzacji nie wspomnę.

Opublikowano

Pewnie bo całe życie trzeba jeba** w C330 i C360p co kupił ojciec czy dziadek 25 lat temu... Ja tam nikomu nie patrzę w portfele ale dużo osób za granicą siedzi chce dorobić, innych dużo ratuje dekapring u nie których składali i kupili w końcu a większość idzie z PROWU, wyjaśnijmy jedno tytoń ma ceny te same co 15 lat temu a nawet i dalej, koszta wzrosły ogromnie cena prądu, ludzi, opału poszła w górę to powoduje żeby uprawiać jeszcze więcej jak x lat żeby zostało w kieszeni podobnie. Starsi mówią , w latach 90 jak posadziłeś tytoń na 4ha to za rok miałeś nowy traktor i samochód a dziś? Nie rozumiem stwierdzenia, że ktoś ma ciągnika za x pieniędzy a może kredyt ?

Opublikowano
3 godziny temu, mynko napisał:

Niby tytoń słabo się opłaca i nie ma jak rozwinąć gospodarstwa a w naszych okolicach są tacy biedacy że sadzarka na 4 rządki a ciągnik za 170 tyś i narzeka że się nie opłaca przecież za pszenicę go nie kupił o stratach paliwa i amortyzacji nie wspomnę.

i ty naiwniaku myślisz ze z tytoniu wiesz jaki jest dochód z 1 ha ja z 0,20 ha ogórka wiecej zarabiam jak jest dobry sezon 

każdemu wolno sadzic  zapraszamy firmy potrzebuja kazdego plantatora 

Opublikowano

Dlatego nadal podtrzymuje zdanie, że nasza cena kg tytoniu jest nieadekwatna do włożonego wysiłku i pracy jaką wykonujemy a ten filmik wszystko to potwierdza.

Opublikowano
30 minut temu, mus napisał:

Dlatego nadal podtrzymuje zdanie, że nasza cena kg tytoniu jest nieadekwatna do włożonego wysiłku i pracy jaką wykonujemy a ten filmik wszystko to potwierdza.

to kazdy myślacy  plantator wie ale jeszcze  sie łudzi

chyba ze zostali sami bezmózgowcy