Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To wszyscy już sprzedaliście,że nikt nie pisze czy w marcu są firmy które jeszcze skupują ?  tak jak rok temu były skupy i  spokojnie  można było  bez pospiechu wysortować, a teraz jakoś wcześniej bo niektóre firmy już pokończyły wykup wiec nie wiem czy wszystkie ale większość chyba nie skupuje. Czemu tak  ? podzielcie się informacjami- mniej tytoniu było bo mało wyrośnięty na plantacji  ? to i mniej liści zerwane krzaka.

U mnie długo zimno było po wsadzeniu na polu więc długo wegetował nie rosnąc należycie oraz  sucho  i nawoź nie przyswajał się w 100%  to szybko wykwitł i i mniejsze krzaki  niż w ubiegłym sezonie to wiadomo  dla tego mniej na krzaku liści.

Jak u was z protestami rolniczymi- popieracie .?

kolo mnie  popieramy,  każda branża rolnicza razem nie ma podziałów.

To co prawdziwi rolnicy nagrywają samemu na protestach to w telewizji nigdy nie pokażą w całości i przeinaczą narrację.- pełno prowokacji ujawnianych itd. Tak samo jak z wojną na Ukrainie nie  do końca jak telewizji głoszą. Rolnik to nie jest już taka ciemnota niewykształcona jak kiedyś o nas mówiono, nie damy sobie w kasze dmuchać ,  nie po to obroniliśmy ziemie z dziada pradziada  by  robiono z nami co chcą. Więcej nie pisze by postu nie zablokowali-kto świadomy wie o  co chodzi,   gdzie szukać wiarygodnych źródeł na ten temat  czy jak odsiewać ziarno od plew w informacjach .

Edytowane przez plantator2
Opublikowano
6 godzin temu, plantator2 napisał:

To wszyscy już sprzedaliście,że nikt nie pisze czy w marcu są firmy które jeszcze skupują ?  tak jak rok temu były skupy i  spokojnie  można było  bez pospiechu wysortować, a teraz jakoś wcześniej bo niektóre firmy już pokończyły wykup wiec nie wiem czy wszystkie ale większość chyba nie skupuje. Czemu tak  ? podzielcie się informacjami- mniej tytoniu było bo mało wyrośnięty na plantacji  ? to i mniej liści zerwane krzaka.

U mnie długo zimno było po wsadzeniu na polu więc długo wegetował nie rosnąc należycie oraz  sucho  i nawoź nie przyswajał się w 100%  to szybko wykwitł i i mniejsze krzaki  niż w ubiegłym sezonie to wiadomo  dla tego mniej na krzaku liści.

Jak u was z protestami rolniczymi- popieracie .?

kolo mnie  popieramy,  każda branża rolnicza razem nie ma podziałów.

To co prawdziwi rolnicy nagrywają samemu na protestach to w telewizji nigdy nie pokażą w całości i przeinaczą narrację.- pełno prowokacji ujawnianych itd. Tak samo jak z wojną na Ukrainie nie  do końca jak telewizji głoszą. Rolnik to nie jest już taka ciemnota niewykształcona jak kiedyś o nas mówiono, nie damy sobie w kasze dmuchać ,  nie po to obroniliśmy ziemie z dziada pradziada  by  robiono z nami co chcą. Więcej nie pisze by postu nie zablokowali-kto świadomy wie o  co chodzi,   gdzie szukać wiarygodnych źródeł na ten temat  czy jak odsiewać ziarno od plew w informacjach .

Juz sprzedane, zaczynamy przygotowania do następnego sezonu już. Sab tec chyba bierze ale tylko od 3 klasy w dół, to wiem a tak to pewnie Pękala jeszcze . Ktoś wie czy grzyb będzie kupował w najbliższym sezonie ?

Opublikowano

Ostatnia sprzedaż w listopadzie. Teraz to nie mam pojęcia jak to wygląda. Dopiero telefon był z Łukowa Tobacco o kontraktacje. Nie będzie już aneksów w przyszłym sezonie. Strajki popieram, tytoń główny dochód ale zboża też się sieje. Ekogroszek jeszcze nie wiem gdzie kupię. Zazwyczaj kupuje maj/czerwiec. Ostatnio w Zamchu u Czerniaka, wcześniej z Zagrod koło Goraja przywozili. 

Opublikowano

Kolega plantator2 jak jakiś ankieter pyta.wyglada na to że coś mało ma wspolnego z uprawa tytoniu od strony uprawy.wystarczy podzwonic po firmach znajomych kto jeszcze kupuje i co kupuje.i czy nawet płacą wystarczy zadzwonić do grupy.nikt bardzo nie weryfikuje danych kto dzwoni tylko sypią jak na komendzie kto kasę wisi.

Z aneksami to też wczoraj się dowiedziałem 

Opublikowano (edytowane)

Bsserman89 bez obaw ja plantator  ,a nie tam żaden ankieter- tylko pytam , ponieważ oddaje do jednej firmy i myślę by może do jeszcze jakiejś zakontraktować,a wiadomo firma każda zawsze będzie swoje zachwalać dzwoniąc i najlepiej u źródła plantatora wiedzieć choć każdy ma swe własne zdanie., z gazety nie jestem czy żadnej firmy. więc dla tego tak to wygląda pytanie jak u was bo macie w zagłębiu wiele firm i większą wymianę informacji. Universal od dawna bije rolników po klasach z tego słynie to dawno temu już z niego zrezygnowaliśmy, Philip jeszcze ok. 

Opublikowano (edytowane)

Wywiad z wampirem 😁ile się da wyssać z tych ludzi co stają przy taśmie. Sprzeda się dobrze człowiek jest zadowolony, pójdzie gorzej to ani to w mordę za***ac bo paragrafy zabraniają ani dzwonić że za jakiś czas się przywiezie.rok jak co roku.

Ale to trzeba być fest pałą żeby w jednej firmie mieć kontraktmjeszcze przy taśmie pewnie gada że tylko u nich umowa i nawet opcji nie ma żeby wycofać się ze sprzedażą 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Zejdźcie ze mnie . Chciałem tylko po prostu zapytać bez urazy do nikogo jak przyjmowali  i czy jest firma która i w marcu będzie jeszcze brać jak rok temu. Nie mieszkam w zagłębiu tytoniowym by mieć pod bokiem wiele firm i  do skupu mam  140 km  więc jak przywieść to na odstawę większą ilość za jednym razem,załadunkiem, a jak nie pasuje bo źle przyjmują,a jakość jest to można  część na następnej odstawie oddać  aż wszystko się zrobi i zawsze tak było oddawane jak są odstawy zaplanowane. Teraz wcześniej przyjmują to i wcześniej zakańczają odstawy.Znam osoby co w jednej czy dwóch firmach  oddają i ok. Żadnego śledztwa nie prowadzę tylko po ludzku napisałem więc  już więcej nie drażę tematu ale dzięki za odpisanie.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze w ostatnim czasie kupuje PM jak masz bardzo ładny tytoń i trochę gorszych klas więź część do pm a część ta lepszą do pękali.za bardzo i tak jeśli masz w obu firmach kontraktację to wyboru na dziś nie masz. 

W pm od dwóch do trzech tygodni po dostawie masz przelew z grupy u innych może być różnie....

Ty to jednak jesteś jakas "pała" albo nieogar,co się obudził w lutym gdzie ma wozić żeby dobrze sprzedać.ja jestem cwaniak bo sprzedane i tylko na pieniędzy miliony czekam;p 

No nie Ty to jednak jakiś miś jesteś podstawiony,albo i pała ani z jednego ani z drugiego bym się nie cieszył 

Opublikowano

Spokojnie Panowie, widzę że nerwowo na granicy więc i tu się udziela. Kto by kim nie był to ma prawo się tu wypowiedzieć przecież. Basserman tytoń sprzedał i pewnie jedno piwko za dużo wypił 🤣. Plantator2 mimo tak dużej odległości, jeżeli zajmujesz się uprawą to warto naprawdę przemyśleć umowę w kilku firmach bo nawet te firmy które brały naprawdę stabilnie to mają swoje dołki a będąc tylko w jednej nie masz realnej możliwość porównania klasyfikacji. I nie złość się że ktoś myśli że nie jesteś po tej stronie bo Twoje wypowiedzi z przed kilkunastu miesięcy były faktycznie dwuznaczne. 

Opublikowano (edytowane)

Ja tu dopiero pierwszy raz pisze w tym tygodniu bo konta nie zakładałem wcześniej  ,a tak zawsze tylko posty wiele lat czytałem. Dzięki Panowie za napisanie. Chciałem u źródła zasięgnąć informacji bo firma powiedziała mi ,ze nie wiadomo czy w marcu będzie jeszcze kupować, jak coś to poinformuje ale narzazie cisza,a że rok temu w marcu jeszcze firmy brały to postanowieniem tu napisać. Zostały takie obrywki tzw ścinki i ciemniejszy to  po co ma leże bo i to zawsze brali tylko określone firmy , jaśniejszy poszedł . Ja od dawna plantator,a że nowe firmy powstały to nie wszystkie mogę znać i może jeszcze do jednej jakiejś w tym roku  myślę by zakontraktować i dla tego pytam.. Ja trzymam się sprawdzonego bo w terminie płacą lub za niedługi czas ale płacą bez dużego zwlekania. W Philipie znam bo długi czas oddawaliśmy i jeszcze w jednej firmie i jak jedynki już nie przyjmują to robią wtedy trójkę czy niesortowany można oddać  ale musi być 1-3 w nim nie możne być niżej bo marudzą. Pękala to jakościowego zawsze tytoniu potrzebował i nie obijał jak do tej pory na klasach jak taki ma się.

Podobno w Słomexie zawsze zabijają się o kontraktacje takie słuchy chodziły ale nie wiem czy to czasem  nie siany  ferment i jak przyjmuje czy też raz na tygodniu  odstawa tylko bo nie oddawałem tam tyle co słuchy chodziły.

No tak jak wszystko oddane to piwko można wypić hehe choć ja nie pije. Jeszcze raz dziękuje Panowie za przeczytanie posta pomimo, że nie do końca jasno i dobrze na początku zrozumieliśmy się. Pozdrawiam.

Opublikowano

Możesz kupić w Łukowa tobbaco specjalistyczny środek.2.5 litra chyba idzie na 100-200 litrów wody.albo dwa litry zielonego Domestosa na podobną ilość wody.ja plastikowe Domestosem odkarzam i zostawiam do wyschnięcia.

Opublikowano

U mnie ekoschematy i pierdolenie tym podobne  jest żyto na polu.orac chwilowo nie bd wilgoci w glebie raczej nie powinno zabraknąć bo nie zapowiada się narazie jakaś ekstremalna susza jak kilka lat temu kiedy już na wiosnę kurzyło się polu.

Jak narazie to się w firmach tytoniowych chyba zacięło wykonywanie przelewów.nuc nie widać nic nie słychać żeby ktoś miał coś przelać.

Opublikowano

U mnie też ekoschematy ale i okrywa na zimę wymagana to i tak trzeba było zostawiać. Też żyto i dlatego orałem bo już coraz bardziej zielono na polu się robiło. Gorczyca przepadła, a żyto już rosło na całego. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Aroo22 napisał:

U mnie też ekoschematy ale i okrywa na zimę wymagana to i tak trzeba było zostawiać. Też żyto i dlatego orałem bo już coraz bardziej zielono na polu się robiło. Gorczyca przepadła, a żyto już rosło na całego. 

Przez to ciepło zapierd..w oczach na jednej działce gdzie podsypane było dobrze pod tytoń i jakąś nakładka powstała zielone jak kukurydza w pełni wegetacji aż szkoda przeorywac.u innego plantatora też żyto na poplon zapewne pod tytoń i żółte jak cholera.ewidentnie czegoś brak.znowu u siebie na jednej działce zauważyłem że niby zielone ale jak bliżej podejdziesz i się przyjrzysz żółte końce łapie,i na tym polu przeważnie jak robi się ekstremalnie sucho potrafi upalac końce liści.

Opublikowano
basserman89 napisał:

U mnie ekoschematy i pierdolenie tym podobne  jest żyto na polu.orac chwilowo nie bd wilgoci w glebie raczej nie powinno zabraknąć bo nie zapowiada się narazie jakaś ekstremalna susza jak kilka lat temu kiedy już na wiosnę kurzyło się polu.

Jak narazie to się w firmach tytoniowych chyba zacięło wykonywanie przelewów.nuc nie widać nic nie słychać żeby ktoś miał coś przelać.

Kolego ekoschemat to miałeś międzyplon ozimy? Jak to dokładnie wygląda kiedy musiałeś posiać i co?

Opublikowano

Posiać należy do 1 października. Ma to być mieszanka z 2 roślin (z różnych grup) np. Żyto + gorczyca. Utrzymany ma być do 15 lutego. Można go zmulczowac po 15 listopada jeśli np. mocno wyrośnie.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

Posiać należy do 1 października. Ma to być mieszanka z 2 roślin (z różnych grup) np. Żyto + gorczyca. Utrzymany ma być do 15 lutego. Można go zmulczowac po 15 listopada jeśli np. mocno wyrośnie.

A jaki stosunek np żyta do gorczycy?