Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, basserman89 napisał:

Można też mieć taśmę do bandowania naciągana czymś jak pasy transportowe ale te małe z mała sprzączka,potem jest to zgrzewane czymś jak prostownica do włosów, widział ją coś takiego i takim robił dawni temu za gramanico.sznurek też jest dobry u nas przez tam pewne perypetie kolejny rok będzie sprzedaż tradycyjna w belkach.

Tyle tytoniu co masz na tyle osób co przy nim robi to naprawdę pomyśl o pudełkach. Żebyś miał tą wojskową przyczepą wozić to i tak lżej Ci będzie 

Opublikowano

Właśnie chodzi mi też o magazynowanie tego i składowanie.miała być przeróbka stodoły wymiana dachu i obicia zewnętrznego pod to z dorobieniem pomieszczenia do sortowania na zimę,ale niestety przez opóźnienia na fakturach i niepewność czy te pieniądze bd odpuściliśmy.jako taki magazyn gdzie paleciakirm wjedzie się i z kartonami jakoś się wyrobi jest izolowana paka z tira mniej więcej na 25% tego co się produkuje ale to i tak wciąż mało.moze w przyszłym roku.a przyczepa byłaby idealna bo mamy do niej zadaszenie a jak nie to ta laweta na jednej osi też dałaby radę. 

Lżej byłoby napewno bo przej...prawie 100belek jednorazowo to z człowieka cieknie nawet zimą:p zobaczymy jak u mnie na wiosce skup bd wyglądał bo jeszcze w poprzednim roku tylko w belkach szło.widze że inne firmy też powoli dostosowują wykupy pod kartony lub takie zmiany zapowiadają 

Opublikowano

Zaczyna się problem ze zbiorami tytoniu , nie dość że dolało nawet za dużo to ciągle pada , jakość w dół , ilość większa niż w czasie suszy , chociaż tytoń odczuł niedobory wody na przełomie czerwca i lipca , wyrośnięty nie jest . 

Rwiecie z rosą np. o 6 , 00 godz. czy musi być owiane ?

Opublikowano (edytowane)

Rwiemy z rosą od 5:p ok 50 wieszaków wisi na lawecie aż skąpiec i owieje potem w kupkę rwie się pozostałe 50/70 na inny skład..leje i strasznie szybko dojrzewa, byłem dzisiaj pozagladac na różne pola i tam gdzie był rwany ok 10 dni temu na dziś jest na gwałt po 3-4 liście a musi wystać co najmniej do wtorku.jak się go oberwie trochę to jakiś tam azot z gleby złapie i daje takie spokojne 10 dni po tych deszczach do kolejnego zruwu, problem w tym że jest takiego tytoniu na 3,3 ha do rwania na wczoraj a max 2 ha zerwiemy do poniedziałku.rwalismy ostatnio na druty topaza takiego żółtego jak wosk i prima sort.

Wyłamanie kwiatostanów tak na szybko trochę opóźni dojrzewanie przy takiej pogodzie? Obcinalem tak na próbę rok temu kawałek topaza i nie idzie tak góra w odrosty nawet bez regulowania go środkiem,pytanie tylko czy jest sens.

Co do wyrośnięcia to mamy Ruby na świeżym polu i gdyby pojedyncze przypadki kartoflanki plantacja jak z przeglądu tytoniowego, tytoń z kwiatostanem ma z 2 metry ale nie jest jakiś taki wybujały czuć że w blaszce jest treść 

A tak prywatnie co do tej telenoweli z niezadowolonymi Ukraińcami co byli u tego gospodarza w zamchu która jest walkowana na grupie, to została ta osoba całkowicie pomòwiona i obsmarowana...

Jeśli im się u nas nie podoba to pod Donieck naboje podawać...

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Kolor jako taki liście mają dość ładny seledynowy ale jeśli się go w porę nie pozbiera poleci po jakości.tej wody jak na ten rok jest wystarczająco.mamy takie stanowisko po martinie co się zesrała w sucho w poprzednim roku i tam topaz mocno się buja momentami i kruchawy jest widocznie zostało składników po poprzednim roku i teraz dosypalo polewa z góry...i tak wkoło 

Ciężko jest porównywać poszczególne lata co do pogody opadów ale chyba u mnie najbardziej stabilnie wypadała by Martina i Ruby,ale posadzony zdala od ziemniaków i innej pseudo ekologii.

Opublikowano

Obcinanie kwiatu w berleju powoduje większą treściwość a wierzchołki nie są zielone tylko żółte . Tylko te odrosty , jak przed obcięciem jest  jedna wiecha kwiatowa to po wczesnym ścięciu wyrasta ich 6 . Tytoń ogławiany powinien być w fazie 2 pąka i zalany , Fazor , Stomp wtedy jest efekt , wagowo 30 % więcej .

Opublikowano (edytowane)

W Virginii może wagowo i byłoby coś tam więcej ale pomarańcz łapie po ścięciu mocno i klasa leci. Także chyba bez sensu takie ścinanie bo koszt ludzi do ścięcia czy tam środka ochrony który musimy użyć nawet się nie zwróci. Od paru lat już nie ścinam kwiatu bo nie widzę w tym sensu. W zeszłym roku to mało kto z sąsiadów ściął, gdzie wcześniejsze lata ścinali .

Tak poza tym to od kogo polecacie nową suszarnię? Od Polańskiego czy Śliwińskiego?

Edytowane przez Miran
Opublikowano
17 godzin temu, Miran napisał:

W Virginii może wagowo i byłoby coś tam więcej ale pomarańcz łapie po ścięciu mocno i klasa leci. Także chyba bez sensu takie ścinanie bo koszt ludzi do ścięcia czy tam środka ochrony który musimy użyć nawet się nie zwróci. Od paru lat już nie ścinam kwiatu bo nie widzę w tym sensu. W zeszłym roku to mało kto z sąsiadów ściął, gdzie wcześniejsze lata ścinali .

Tak poza tym to od kogo polecacie nową suszarnię? Od Polańskiego czy Śliwińskiego?

Zdecydowanie G. Śliwińskiego.

-Mniej opału peletu jak u konkurencji 

-łatwy dostęp do wymiennika 

-dobrze dobrane obroty do turbiny 

Co wiąże się z wysychaniem dobrze tytoniu 

Opublikowano
54 minuty temu, toma188199 napisał:

Zdecydowanie G. Śliwińskiego.

-Mniej opału peletu jak u konkurencji 

-łatwy dostęp do wymiennika 

-dobrze dobrane obroty do turbiny 

Co wiąże się z wysychaniem dobrze tytoniu 

W sumie to myślę nad ekogroszkiem trochę. Ciekaw jestem ile taka suszarnia 120 szpil na środkowym liściu weźmie pelletu. Pytałem znajomego to mu Muller 120 szpil blisko tony szło 

Opublikowano
42 minuty temu, Miran napisał:

W sumie to myślę nad ekogroszkiem trochę. Ciekaw jestem ile taka suszarnia 120 szpil na środkowym liściu weźmie pelletu. Pytałem znajomego to mu Muller 120 szpil blisko tony szło 

Zalerzy jaki rok, liść wielkość, kolor moja jeszcze tony peletu  nie zjadła 

Opublikowano

Ktoś kiedyś nam oferował na Olchowcu dwusezonowa za 40 tyś. Praktycznie nic nie widziała.mullery w których suszymy mają praktycznie po 20 lat i z czasów kiedy nikt nie patrzył na zużycie elektryczności i opału.

Opublikowano

Ja mam od Polańskiego suszarkę, i mullerkę na ekogroszek. W tym roku mieszam z peletem. Sam pelet też pójdzie. A sam ekogroszek to około 800kg idzie, zależy jeszcze jaki tytoń. 

Opublikowano
8 godzin temu, Miran napisał:

Nie ma szans. Chyba że nabija igłę rękami a nie przeciwwagą.... Muller 96 łyka między 900 a 1300 w zależności od ilości tytoniu i temperatury na zewnątrz....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

Nie ma szans. Chyba że nabija igłę rękami a nie przeciwwagą.... Muller 96 łyka między 900 a 1300 w zależności od ilości tytoniu i temperatury na zewnątrz....

Im mocniej naprane to doba suszenia dłużej i więcej wszystkiego się spali peletu ekogroszku czy nawet drewna.jeszcze dochodzi kwestia ile wody bd w liściach grubość nerwu itd,nawet to jeśli zbyt szybko przejdziesz z więdnięcia liści do suszenia już blaszki i w jakim tempie przeskakujesz z etapu suszenia do kolejnego kroku.

Noce ogólnie są w tym roku ciepłe i u siebie palimy drewnem z samowyrobu z lasu i mieszamy to kupionymi metrowkami pocietymi,piece pomimo tego że pali się dosłownie byle czym dobrze podnoszą i utrzymują temperaturę.na zolcenie byle patyk wrzucisz i jest. Ceny groszku i peletu chyba są niższe w tym roku?

Opublikowano

Pellet kupiony za podobną cenę jak w tamtym roku. Miałem kiedyś piece na drzewo to powiem jedno. Nigdy bym do tego nie wrócił. Już wolałbym nie sadzić. Podziw tylko dla tych co palą na drzewo. Mam zasyp 350kg pelletu i nie myślę 24/7 że trzeba podłożyć. 

Opublikowano
Dnia 29.07.2023 o 17:32, Miran napisał:

Ja mam od Polańskiego i jestem zadowolony. 

Opublikowano (edytowane)

Tak u mnie wyglądał 10 lipca:p aktualnego nie mam ale szybko dojrzewa za szybko.mamy jakieś 3 ha rybiego do urwania na już a do soboty max 2,5 załadujemy. 

Mam jeszcze tego puszkę i chyba więcej tego nie bd sadzic.ladnie bardzo wychodzi ale nie wiem czy się trochę nie popsuje jakość przez lekko opóźniony zryw.dopiero spody są na nim oberwane dość wysoko teraz bd zbierać nadspodaki.topazu drugiego zrywu zostało 0.5 ha.aligancko wychodzi i się nie psuje.jesli bd się sądzić to ta puche topazu rubiego i reszta Martina w przyszłym roku.u siebie widzę że różne stanowiska i różne odmiany jeśli dobrze się dopasuje to aż

"somsiada oczy bolo ";)35 dobrze że w tym roku nie sadzilismy bo strasznie słabo wygląda i rosło a jeszcze pvy ja na wiosce zjada do drugiego pasa od zabudowy.watpie żeby ludzie pozbierali w miarę wszystkie liście po środkowych 

A co do samego rubiego wracając myślałem że ma tylko takie odrosty na dole a wczoraj w polu zauważyłem że od kwiatostanu w dół w kącikach liści dalej wypuszcza po 4-5 "wilkòw".na pierwszej focie dostał 9 N z bontaru i ok 12 z saletry wapniowej 

IMG_20230711_093144_6.jpg

IMG_20230711_094202_8.jpg

Opublikowano (edytowane)

ja mam wszystko topaza w tym roku i jade juz 3 zryw i powiem ze wg mnie najlepsza odmiana jaka mialem ladnie szybko mi dojrzewa liscie waskie dlugie nawet na "drobnym tytoniu" ,mozna wiecej nabic i wysycha bez problemu

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

ja mam wszystko topaza w tym roku i jade juz 3 zryw i powiem ze wg mnie najlepsza odmiana jaka mialem ladnie szybko mi dojrzewa liscie waskie dlugie nawet na "drobnym tytoniu" ,mozna wiecej nabic i wysycha bez problemu

U mnie po magnezie i innych specyfikach dość szerokie ale właśnie Ruby ma węższe, pokrój rośliny w rubym taki kolumnowy wszędzie dochodzi do liści ☀️