Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To widzisz tego bym nie wiedział, możliwe że jakoś pojemnik na nawóz musiałby być z innego materiału lub czymś izolowany żeby takiego efektu nie było.na suchej ziemi z dobę nam przed deszczem poleżala ale wystarczyła lekka wilgotność po porannej rosie i rozpuszcza się momentalnie.ewentualnie Yara complex,ale nie wiem dlaczego w poprzednim sezonie posypaliśmy jakieś 0,5 ha Yara i tam spodarki i nadspodaki gorzej wyszły jakosciowo dużo brązowych przebarwień na liściach,reszta pola zrobiona saletrą,wizualnie na polu liście niczym się nie różniły wyszło po wysuszeniu.

Opublikowano
mus napisał:

Saletra wapniowa nie pójdzie w dozownikach tych od solana nie wiem jak w innych. Zaczyna topnieć w środku i robi się bryła, później ucina śruby na tych plastikowych zielonych tulejkach 

mam, sieje, trzeba mało wsypywać do zbiornika,, a tak to robi się jak mówisz

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.06.2023 o 12:37, Grzegorz197 napisał:

Ile decisu stosuje się na tryton na wciornastka

Ile decisu stosuje się na tyton na wciornastka

Ja dawałem 0.2 l/ha . Ile dajecie mocznika na hektar ?

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku próbowałem metobromuronu i pali mu najstarsze liście. Ale nowe są już ok. Za rok już bez promanu. Jeszcze zobaczę na późniejszym polu. Tam było mniej promanu a dodatek stompu.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
5 godzin temu, STIG13 napisał:

U nas wczoraj 15. Gmina Nielisz.

Teraz może ruszy, bo trochę przesadziłem z odchwaszczaniem w tym roku 😅😂

Masz na myśli oprysk od chwastów że za duża dawka? U mnie poszło 0,5 l comandu na mokrą glebę bez wymieszania i pole puściło chwasty - chwastnicę czyli trawice w tych miejscach gdzie sadzarka szła . Jak do tej pory żadnych pieleń nie robiłem bo sucho i myślę że był to dobry pomysł bo bez wody ładnie rośnie ale ruszam od jutra , motyczenie ręczne , deszczu i tak nie ma i nie widzę w prognozach LKR . 

PS. Magnez to wystarczy to co w kristalonie czy zrobić siarczanem magnezu i w jakiej dawce ? np. 10 kilo na 300 l wody .

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Masz na myśli oprysk od chwastów że za duża dawka? U mnie poszło 0,5 l comandu na mokrą glebę bez wymieszania i pole puściło chwasty - chwastnicę czyli trawice w tych miejscach gdzie sadzarka szła . Jak do tej pory żadnych pieleń nie robiłem bo sucho i myślę że był to dobry pomysł bo bez wody ładnie rośnie ale ruszam od jutra , motyczenie ręczne , deszczu i tak nie ma i nie widzę w prognozach LKR . 

PS. Magnez to wystarczy to co w kristalonie czy zrobić siarczanem magnezu i w jakiej dawce ? np. 10 kilo na 300 l wody .

Jak masz sucho w polu noce są o dziwo nadal chłodne to raczej tak bardziej ma dostarczeniu PK roślinie trzeba się skupiać, jeśli nie pada to raczej magnezu nawet na bardzo lekkiej glebie nie ubyło.

U nas chyba od początku czerwca było z 2 noce z temp powyżej 10 stopni a tak to cały czas chłodno pochmurno i popaduje.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, dragonmt852 napisał:

dlaczego? przeciez jest na etykiecie

Może źle napisałem. 

Jest wymieniany chlomazon jako działający na chwastnicę. Ale często po nim jest. Albo ja miałem takie doświadczenia 🤔

Na metazachlorze w rzepaku pisze że działa na samosiewy zbóż a wiadomo jak jest ;)

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Mateusz4 napisał:

U was też tak wciornastek grasuje na plantacjach? Bo u mnie na jednym kawałku 0,3ha to że 70 krzaków naliczyłem.

Grasowaniem tego u siebie bym nie nazwał ale na 2.7ha na 3 kawałkach kilka sztuk policzyłem do usunięcia przez wciornastka.albo coś nie dopryskalem w tunelu albo od opryskania w tunelu po wysadzeniu do wjechania ciągnikiem z opryskiem było za poźno ale tragedii nie ma. Tutaj zdjęcia kawałka sądzonego chyba 25-26 maja.tutaj odpukac narazie ani jednej sztuki nie znalazłem ale bezposrednio wieczór przed sadzeniem poprawka "od muszki" była robiona 

IMG_20230611_185252_3.jpg

IMG_20230611_185256_0.jpg

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
5 godzin temu, STIG13 napisał:

W początkowej fazie przy dużej dawce tak, może go spowolnić tym bardziej w mixie z comandem. Dwa trzy tygodnie od sadzenia powinien ruszyć 

A powiedz mi czy humusa można by mieszać z np. Inazuma??

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, tofik420 napisał:

A powiedz mi czy humusa można by mieszać z np. Inazuma??

Jeśli mógłbym wtrącić swoje 3 grosze to jeśli do owadobójczego obnizasz mocno pH w okolice 5 i niżej to tak srednio jest dodawać humusy.ale w sumie mieszaliśmy raz em naturalnie aktywny chyba nawet z inazuma i podziałało wszystko niby tak jak powinno.najwazniejsze żeby środki biologiczne nie mieszać z grzybowymi a przy kwaśnej wodzie w opryskiwaczu "bakterie" robią się "leniwe"

przy mocno zasadowej prosto z sieci w sumie też...najlepiej żeby bezpośrednio po oprysku popadało to trochę bez znaczenia bd ,najlepiej żeby ciecz była w granicach 5-5,5 jeśli by to mieszać z owadobójczym 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się

Jeśli chcesz go szybciej ruszyć to azotan wapnia czyli saletra wapniowa działa odtruwająco, siarczan magnezu, żelazo, asahi i pochodne, aminokwasy i duża porcja fosforu. Nie wszystko na raz.

Edytowane przez STIG13