Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Może i kombinuje ale wbrew pozorom w ostatnim czasie brał bardzo dobrze, gdzie inne firmy nie chciały jedynki oni brali jak leci Przy aneksie obowiązywały ceny z premią 2zł .

Nie po drodze było nam ze zdawaniem w ULTP w tym roku ale jedna dostawę tez tam zrobiliśmy i faktycznie klasyfikowanie boskie 😛 ale mając w pamięci dwa sezony wstecz jak nas "boso " puścili po dość sporej dostawie podziekoalismy.gdyby zawsze tak było jak na tej jednej odstawie można śmiało zdawać u nich.gdyby właśnie tak czasem nie kombinowali z premiami  i klasyfikowaniem .sprzedawaliśmy ostatnio u Pękali też fajnie podszedł.mamy jeszcze jakieś 700 kilo do sprzedania,jutro skończę prace w lesie to "łikend" do odcięcia; ).a za chwilę od nowa polska ludowa 

Opublikowano
16 minut temu, basserman1989p napisał:

Nie po drodze było nam ze zdawaniem w ULTP w tym roku ale jedna dostawę tez tam zrobiliśmy i faktycznie klasyfikowanie boskie 😛 ale mając w pamięci dwa sezony wstecz jak nas "boso " puścili po dość sporej dostawie podziekoalismy.gdyby zawsze tak było jak na tej jednej odstawie można śmiało zdawać u nich.gdyby właśnie tak czasem nie kombinowali z premiami  i klasyfikowaniem .sprzedawaliśmy ostatnio u Pękali też fajnie podszedł.mamy jeszcze jakieś 700 kilo do sprzedania,jutro skończę prace w lesie to "łikend" do odcięcia; ).a za chwilę od nowa polska ludowa 

Zawiozłem w tym roku do pękali wierzchołki i klasyfikacja zaczynała się u niego od 3 klasy, gdzie nie było się do do czego do nich przyczepić poza tym że krótkie. Zabrałem i już tam nie woziłem. Przetrzymałem i zawiozłem niedawno do ultp i poszło w 1a i 2 .

Opublikowano

Ostatnie dwa sezony universal brał dobrze, w tym sprzedałem u nich trzy razy więcej niż miałem zakontraktowane. W Agrotabie tylko parę kilo 

Opublikowano (edytowane)

Tak już jest z tym tytoniem jednym zależy na takim ,drudzy kupią dobrze inną partię a trzecia firma weźmie nawet pomieszany z liśćmi z buraków jak juz nic nie mają do kupienia.najważniejsze aby każdy był w miarę zadowolony. Znam ludzi którzy też mieli sporo w ULTP nakontraktowane ale z jakiś powodów zawiezli gdzieś indziej  (trochę ich też nie rozumiem bo ani wyrównania żadnego i ceny na tamtą chwilę porównywalne z PM albo i gorsze)ale jednak sprzedali  i może poczesci brakuje trochę tonażu w ULTP to muszą jednak dobrze brać.coś czuje ze za jakiś czas cześć firm przestanie kontraktowac z tymi co się zapisuja a nie wożą 

W poprzednim roku też inaczej wyglądały ceny i klasyfikacja wg mnie też z tego co liczyłem pomimo wywiązanią się z umowy w całości w ULTP korzystniej było sprzedać cały kontrakt w innej firmie.może po części przez kombinacje z premiami i różnym braniem.

Narazie ich nie skreślamy szanse mają jak co roku 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
10 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Siarczan potasu po ile macie aktualnie ? u mnie jest na jednym tylko składzie po 5800 zł 

ja kupilem przed nowym rokiem za 5200  w sarzynie  ale ten 45% i 5%azotu

Opublikowano

Witam, w tym roku korzystałam z programów unijnych i musiałam zapisać się do grupy aby uzyskać dodatkowe punkty i padło na grupę tytoniową. Co mam teraz zrobić, zapisałam się w grudniu w Leżajsku do grupy no i w tym roku muszę sadzić tytoń.... Gdzie mam się teraz udać aby zakontraktować tyton? Wystarczy że podjadę do Leżajska tam gdzie się zapisywałam do grupy i tam wybrac sobie tonarz i gdzie chce sprzedawać? Czy muszę jechać bezpośrednio gdzieś do Obszy czy łukowej aby zakontraktować tam tyton? Przepraszam, widzę że tu jest pełno obcykanych osób w temacie a ja jestem na szarym końcu obok was i dla was jest to głupie pytanie, ale mam nadzieję że doradzicie....

Opublikowano

Kontraktację robisz w danej firmie przeważnie tam gdzie skupują tytoń. Aby to zrobić musisz :

NAJWAŻNIEJSZE TO zrobić nr. w KOWRN 

Później w firmie 

podajesz nr. działek gdzie będziesz sadził tytoń. I kontraktujesz ile chcesz 

Opublikowano
16 godzin temu, Leszek0 napisał:

mało kto zaczyna w tych czasach przygodę z tytoniem 😃 nieźle

80 koła papieru z ha samo się nie zrobi:). Tak to jest niestety z tymi programami dotacjami ,wiażesz sobie krzyż do pleców w zamian że coś Ci zwrócą do ciągnika czy do maszyny a i tak jeszcze szereg wymagań musisz spełnić żeby potem się nie okazało że oddać trzeba bo szafka na SOR stała w złym miejscu lub akurat na kontroli nie była zamknięta 😛

juz nawet na kontrolach z agencji dopytują co jest w menu konia, a jeśli jest owies to jaki i jak jest magazynowany itd...

Opublikowano
15 godzin temu, Marl napisał:

Powiedz, ze owies jest z UA i żadnych pytań nie będzie. 

Właśnie byliśmy pytać o cene pszenicy 900-1000 tona. Wapno 600-700 tona.historia taka że pod wspomnianym zakładem skupowym ktoś ostatnio wyj..trochę gruzu w podziekowaniu za "wspieranie" rodzimego rolnictwa.

Opublikowano
4 godziny temu, basserman1989p napisał:

Właśnie byliśmy pytać o cene pszenicy 900-1000 tona. Wapno 600-700 tona.historia taka że pod wspomnianym zakładem skupowym ktoś ostatnio wyj..trochę gruzu w podziekowaniu za "wspieranie" rodzimego rolnictwa.

Posiałem pszenicę ale nawet przy takiej cenie nie opłaci się wjeżdżać z jakimkolwiek nawozem i robić jakąkolwiek ochronę. Lepiej posiać soję lub grykę np. w  rolnosrodowiskowym, wziąć dopłatę i mieć wyjeb*** na to. 

Opublikowano
58 minut temu, Miran napisał:

Posiałem pszenicę ale nawet przy takiej cenie nie opłaci się wjeżdżać z jakimkolwiek nawozem i robić jakąkolwiek ochronę. Lepiej posiać soję lub grykę np. w  rolnosrodowiskowym, wziąć dopłatę i mieć wyjeb*** na to. 

Rok 2023 będzie opary na inny schemat dopłat. Wchodzi ekosystem i nie będzie już tak fajnie jak do tej pory. Cena podstawowa dopłat jest o wiele niższa, a żeby mieć więcej trzeba się trochę natrudzić i kombinować, a czy to się wgl opłaci zobaczymy 

Opublikowano
1 godzinę temu, toma188199 napisał:

Rok 2023 będzie opary na inny schemat dopłat. Wchodzi ekosystem i nie będzie już tak fajnie jak do tej pory. Cena podstawowa dopłat jest o wiele niższa, a żeby mieć więcej trzeba się trochę natrudzić i kombinować, a czy to się wgl opłaci zobaczymy 

W czwartek gospodarz mnie wysyła na jakieś szkolenie w sprawie tego co piszesz.ale faktycznie z ta pszenica to teraz każdy wyjdzie zajęcia. .. znajomy duży gospodarz tylko na samej pszenicy będzie ok 140 tys w plecy względem wcześniejszej ceny 

Opublikowano (edytowane)

u morisa najdrozej 

1- 25

2- 24

3-22

4-16

5-12

reszta firm znacznie taniej bo u wiekszosci  1 -25   2-21   3 -18   4 -14   5-7/8  

w slomexie   1 -25      2 -23      3 - 21.5      4 -15      5 - 10

w trakcie zebrania agrotab wyslal cennik i 1 juz 25,5   

i ciekawostka w universalu nie ma juz premi tylko zwykla cena

1-25

1a- 23?

2-21

3-18.5

4?

5-7

wg grupy ceny wzrosna mniej wiecej do tej co slomex zaproponowal

grupa lezajska ma mozliwosc zamawiania peletu i ekogroszku w  cenach bez marzy robia zapisy 300-400zł taniej niz w sklepach

pelet olczyk chyba po 1400-1500 

ekogroszek 28-29 MJ ok 2000 workowany

27Mj 1900zl

Edytowane przez LipinyTabaca