Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak 4 osoby zerwa mullera 96 lub 120 to można tyle zapłacić 😛 albo zmienić "ekipę " .zerwanie suszarni nie powinno kosztować więcej jak 1000 zł. Jeśli komuś nie odpowiada to na ogórki do Helmuta.za rok dwa i tak pojadą bo nie bd już więcej osób chciało sadzić tytoniu a tak u Helmuta to jeszcze ogórków zjedzo bo nasz tytoń tylko sarny wpieprzaja 

Opublikowano
10 godzin temu, Tobacco321 napisał:

Szykują nam się chyba europejskie stawki za zrywanie tytoniu w tym roku. Podziwiam takich którzy są gotowi zapłacić 200 zł za zrywanie tytoniu i dam im taką radę jak zamierzają tyle płacić to dla dobra tej uprawy i dla dobra wszystkich plantatorów lepiej żeby po tym roku skończyli uprawę tytoniu. 

Niemcy od 1 Lipca płacą 12 euro na godzinę i potrzeba  ludzi bardzo dużo , nikt w Polsce nie będzie tyrał za marny grosz .

Opublikowano (edytowane)

20-25zl na godzinę to marny grosz? Bo tyle wychodzi za godzinę pracy gdy zryw trwa 5-6 godzin suszarka. Do tego wyżywienie i za dojazd na paliwo. Gdzie tak masz płacone przy pracy fizycznej w polu? 

A jak coś piszesz to pierwsze sprawdź czy to prawda. Od 1 lipca Niemcy wprowadzają 10,45 euro a 12 dopiero od października. I to stawka brutto a nie do ręki. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

Ja w 2021 r płaciłem 20 zł plus wyżywienie. Też buczeli na mnie na wsi ale powiedziałem krotko: sam nie mam ochoty go zbierać. W tym roku pracownicy mówią, że min 25 zl/h bo wszystko podrożało. A są tacy co 30zl/h by chcieli. Nie narzekajcie tak, cieszcie się, że jest kogo nająć do zbiorów. U mnie każdy mądrzejszy to ma pracę, wyjeżdża na zachód Europy a Ci co stoją pod sklepem to wydajni nie są. Wykorzystujcie ta siłę robocza, dopuki jeszcze jest. U nas to już nie ma kto, To będzie trudny rok, węgiel drogi, olej opałowy też, susza ( świętokrzyskie). Osobiście muszę jeszcze 3 lata zasadzic bo mam PROW a później to raczej koniec uprawy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

20-25zl na godzinę to marny grosz? Bo tyle wychodzi za godzinę pracy gdy zryw trwa 5-6 godzin suszarka. Do tego wyżywienie i za dojazd na paliwo. Gdzie tak masz płacone przy pracy fizycznej w polu? 

A jak coś piszesz to pierwsze sprawdź czy to prawda. Od 1 lipca Niemcy wprowadzają 10,45 euro a 12 dopiero od października. I to stawka brutto a nie do ręki. 

Wprowadzią stawki i ludzi kuszą dobrymi zarobkami .

Taka pracować się chce nie przy tytoniu tyrać za marne grosze . 46 zł godzina na Polskie x 10 = 460 zł  kto tyle zapłaci w Polsce i nie będzie pracownika .

289935923_1118732865385328_6206409707396379606_n (1).jpg

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja wszystko rozumiem tylko ze jest sufit cenowy na skupie i nikt w tym roku nam nie zapłaci 22 zł za pierwszą klasę żeby jakoś przyzwoicie na tym wyjść.u mnie gdzie spody nie są zerwane góra mocno zielona a dół żółty się robi,  od środy kontynuacja zbierania. Tak gdzie oberwalismy pierwszy raz to dosłownie zaraz kolorem zrowna się z kukurydza.najważniejsze ze nigdzie jeszcze pąkow kwiatowych nie nawiązuje to jeszcze jest dobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jak tytoń , dalej zielenieje ? deszczu nie widać może za tydzień i to nie jest pewne , redukcja plonu idzie w najlepsze .

tytoń jest rośliną ciepłolubną. Najlepiej rośnie przy wysokich temperaturach, może te temperatury co teraz są nie są też dla niego najlepsze bo dzień w dzień ponad 30 stopni ale z dwojga złego jakby miało padać dzień w dzień to byłoby to sto razy gorsze dla tytoniu. Pamiętam rok w którym była też susza, nie tak dawno 3-4 lata temu jeśli się nie mylę ale tytoń ładnie urósł i co najważniejsze miał wagę i wychodził w bardzo dobrej klasie co jest najważniejsze. Z twierdzeniami o redukcji plonu bym się jeszcze wstrzymał. 

Opublikowano

To był 2019 w odmianie 35 zrzucilismy spody całkiem na ziemię a i tak wydało 3.5 tony.ktoś jeśli dba o zasobność gleby min w potas  nie musi się takiej pogody obawiać. Jak wcześniej wspomniałem kto mocno azotem walil dolistnie u nas to ten tytoń dosłownie stoi w miejscu od tygodnia,u siebie widzę przyrost z dnia na dzień i widać ze sobie całkiem ok radzi ale lekki deszcz tez  by się przydał 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

To był 2019 w odmianie 35 zrzucilismy spody całkiem na ziemię a i tak wydało 3.5 tony.ktoś jeśli dba o zasobność gleby min w potas  nie musi się takiej pogody obawiać. Jak wcześniej wspomniałem kto mocno azotem walil dolistnie u nas to ten tytoń dosłownie stoi w miejscu od tygodnia,u siebie widzę przyrost z dnia na dzień i widać ze sobie całkiem ok radzi ale lekki deszcz tez  by się przydał 

Weź pod uwagę że masz już duży tytoń, który ma dobry korzeń. Nie porównuj wzrostu do mniejszych plantacji z gorszym systemem korzeniowym....

Opublikowano

Dlatego od wspomnianego 2019 roku rozsade tylko w tackach robimy.jeszcze wtedy mieliśmy posadzony hektar z tradycyjnego i jedno pole gdzie było 90% z palety a skończone tradycyjna rozsada.wtedy i dziś widać różnicę jak to rośnie na sąsiednich polach.chociaż jeden u nas posadził w granicach 10 maja tradycyjna jak jeszcze w miarę warunki były w polu to ładnie się te plantacje prezentują ale i tak nie ma takiego wyrównania na roślinach.cala reszta obawiała się mrozów i czekała zrobilo się sucho i d*pa umoczona.dużo tez zależy kto jak pole uszykuje do sadzenia czy na zimowej czy na wiosennej orce u nas wielkiej roznicy w rozwoju roślin nie ma.jeśli ktoś naorał na wiosnę i zostawił skibe nie rozbita na tydzień to już na początku miał problem z urobieniem pola pod sadzenia. Albo wyschło wszystko na miał albo gruda taka zrobiła się na glinie ze bez brony wirowej by się nie obyło.

Nie jestem raczej taki ze się wymadrzam czasem tak dla żartów się z kogoś posmieszkuje ale kto jak robi to taki ma efekt.  

Opublikowano
7 godzin temu, Marl napisał:

Ja w 2021 r płaciłem 20 zł plus wyżywienie. Też buczeli na mnie na wsi ale powiedziałem krotko: sam nie mam ochoty go zbierać. W tym roku pracownicy mówią, że min 25 zl/h bo wszystko podrożało. A są tacy co 30zl/h by chcieli. Nie narzekajcie tak, cieszcie się, że jest kogo nająć do zbiorów. U mnie każdy mądrzejszy to ma pracę, wyjeżdża na zachód Europy a Ci co stoją pod sklepem to wydajni nie są. Wykorzystujcie ta siłę robocza, dopuki jeszcze jest. U nas to już nie ma kto, To będzie trudny rok, węgiel drogi, olej opałowy też, susza ( świętokrzyskie). Osobiście muszę jeszcze 3 lata zasadzic bo mam PROW a później to raczej koniec uprawy.

Jeśli płaciłeś czy płacisz 25 zł za godzinę a tak jak u mnie kiszkę zrywa się max 4godz. i to z przerwą na piwo to wychodzi że nie płacisz dużo. No chyba że zrywa 5 osób 6 godzin ale wtedy i tak za zryw wyjdzie Ci mniej niż u mnie gdzie wezmę 8 osób po 130 za zryw bo ja płacę za kontener a nie na godzinę.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Marl napisał:

@tofik420 : Ja nie narzekam, skomentowałem narzekanie innej osoby. Nie ma kto robić na wsi więc płacić trzeba...

No nie powinieneś narzekać bo wychodzi że podbijasz stawkę i płacisz dużo a faktycznie wychodzi Ci za kontener mniej niż mi więc co możesz narzekać.....

Kiedyś od nas chłopak napisał na FB że dostał 250zl dniówka i zrobiło się szumnie w komentarzach. Potem rozmawiałem z gospodarzem u którego ów człowiek zrywał i wyszło że zrywali dwa kontenery w 6 osób. Więc stawka nawet poniżej średniej a hałasu cala kupa.

Edytowane przez tofik420
Opublikowano

Narzekają u mnie na wsi, bo chcieliby żeby zrywanie kosztowało max 18 zl/h. Kto ma jeszcze w miarę tania siłę robocza niech korzysta. Opłacalność tytoniu spada, ludzie już coraz częściej rezygnują z uprawy . Nie każdy chce lub zdrowotnie może zapierd**** w słońcu przy ponad 30°C...

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak to w praniu wyjdzie wszystko po przekalkulowaniu ile mniej więcej suszarni wyjdzie itd. U siebie liczę na każdy ha 5.5 do 6 kontenera jeśli nie ma jakiś wymoków gradow itd. Każdy widzi ceny po sklepach itd koszty wszystkiego rosną z dnia na dzień. W poprzednim roku kontraktacja zaczynała się od 14 zł potem coś tam dali na otarcie łez jak nawozy zaczęły drozec.oby dobrze wychodził to jakoś się jeszcze na tym może wyjdzie.

Kupowałem coś ostatnio w sklepie kawałek wędliny jakieś pierdoły drobne,  wyciągam Kazika a tu mi pani "70 złoty się należy."..

Jeśli jeszcze trafisz na normalnych ludzi z którymi idzie się dogadać i normalnie pracują to jest ok a jak musisz się wkur...pilnować kogoś z osobna lub trafisz na kogoś kto tylko liczy ze ktoś inny za niego to zerwie i aby do 10-11 się przekręcić to faktycznie szkoda nerwów i zdrowia 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

U mnie był taki pracownik co zamiast 3 liści zrywał 2 :) albo co kilka krzaków zrywał mniej i to już trudno było się dopatrzyc... W tym roku koszt produkcji tytoniu jest historycznie wielki. Ale jak to mój kolega mówi :" spokojnie, w następnym roku sobie to odbijemy i będzie super kasa z tytoniu".

• Haha 1
Opublikowano

Baba niby jest plantatorem a pisze takie rzeczy..... przecież jak ktoś przeczyta że dała 200 to też tyle będzie chciał. Przecież płacąc 200 to ja pier.. sadzenie wolę iść na zarobek z żoną i dziećmi 

Opublikowano

Tez to wczoraj widziałem.ale fajne te chłopaki ,obronne takie przedsiebiorcze:) znajo sie na ekonomi.a ta "Baba "poprostu gupia,  z całym szacunkiem dla niej bo to nie jest taka uprawa ze sie posadzi i samo rosnie.u siebie w domu na zbiorach tylko ja pracuje i ojciec brat wynosi do szpilownicy tyton i rwaczy tez musimy najac. Nie można wychodzić z założenia że będzie się sadzic za wszelką cenę i tyle samo będzie się płacić. Poszli by do "prywaciarza " na budowę to by półtora dnuowki musieli pracować z własną woda śniadaniem i na paliwo nikt by im nie dał. Dobrze ze jest ta grupa to przynajmniej jeden drugiego ostrzeżenie przed nieuczciwymi ludźmi. Bo tacy się trafiają i plantatorzy ale i głównie pracownicy 

Opublikowano (edytowane)

Teraz tak szczerze to tylko różaniec i o deszcz się modlić.u mnie pryskalismy tytanitem improver em mikroelementami z ekoplon ale potas poszedł pod korzeń, dobra dawka i tam gdzie nie ma samego piachu jakoś się trzyma na piachudrach inspektowe liście pali dosłownie. Jak od jesieni całe wysiane K2O masz pod korzeń w granicach 150 to dolistnie w tym momencie nic mu nie pomoże tylko deszczu lub nawadnianie 

Edytowane przez basserman89