Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ile ci sąsiad zapłaci ? czy jako nieszczęśliwy wypadek to ujdzie .

Ile składka po dopłacie z budżetu od ha tytoniu ?

Ok 1100 wyszło nie najtańszy i nie najdroższy pakiet. Poczekam do oględzin i napisze jak się odbyły. Raz mieliśmy w pzu i raz w TUW, i w TUW nawet roweru juz nie ubezpiecze.pzu ma obszerne owu ale jest czarno na białym napisane jakie szkody i charakterystyka szkód wchodzi w grę. Jak zglaszalem dziś szkodę to rozbite jest na wiosenne przymrozki i "wiatr porywisty "jednak sporo roślin uszkodziło po piątku i sobocie.jak na to co jest u somsiadów i tak jest za***iście. Tyle że ten jeden kawałek scharatało i mrozem i wiatrem.odsprzedalem po kosztach cześć rozsady z palet zanim zobaczyłem realna skalę ubytków na polu i nie żałuję, plantator dzwonił czy jeszcze coś mu puszczę ale wyjdzie ze na połowę kawałka wystarczy mi .może coś delikatnie zostanie.

Najgorzej mnie wkur..ludzie co nie potrafią zadbać w tunelu, od początku wala w chu. .po kosztach jak najtaniej i bezmyślnie wszystko, na koniec nie ma czym sadzić i chcą za darmo.wieszałbym  takich na konstrukcji tunelu...

Nie rozumiem jak można robić coś całe życie i nie umieć tego chociaż przyzwoicie zrobić.kaleczą  wszystko i płaczą ze pieniędzy nie ma 

Pomagalem komuś z sadzonkami ostatnie dwa lata w tym roku doradzalem przy hydroponice, swoje nawozy dorzucam trochę tego plantatora, my coś im oni nam i dostałem od niego 60 palet w gratisie chociaż też w poprzednim roku jakieś pieniądze za materiał policzylem.nie da się mieć lepiej jak somsiad bo Cię zjedzą. I są i tacy co potrafią docenić Twoja pracę.

Jestem za bardzo wylewny 😛

Pękala sporą część plantacji między niemstowem a lublincem sadzi od nowa.pech chciał ze akurat w tym pasie mam to przemarzniete pole i tam najwięcej zmroziło i połamało u mnie. Początek pola ok ale od takiego sporego dołka do piachu gdzie sporo roślin jeszcze po posadzeniu nie było przyjętych szkoda nasadzac. Prawdopodobnie sobota sadzenie od nowa 

Opublikowano

Witam, mam pytanie jest już końcówka sadzenia a coś mi się stało z tytoniem wygląda jakby był czymś spalony ? Czy spotkaliście się z czymś takim 

Na zdjęciu jest tytoń z palety jest jeszcze luzem w skrzyni tam jest lepiej ale też się zdarza 

IMG_20220527_102303.jpg

Opublikowano

Miałem coś raz podobnie wyglądającego na hydroponice i obstawiam ze to nie do końca przeplukany po herbicydzie środek był opryskiwacza i lanca.jak długo postało w opryskiwaczu to się osady robiły. Dostał jakaś chemią za mocno poprostu 

Opublikowano
7 godzin temu, Plantator2022 napisał:

Witam, mam pytanie jest już końcówka sadzenia a coś mi się stało z tytoniem wygląda jakby był czymś spalony ? Czy spotkaliście się z czymś takim 

Na zdjęciu jest tytoń z palety jest jeszcze luzem w skrzyni tam jest lepiej ale też się zdarza 

IMG_20220527_102303.jpg

był pryskany  zplecaka bo mi to wygląda jak przypalenie herbicydem 

Opublikowano

Środki podwiędnięte ale zielone , herbicyd zadziała po kilku dniach , najgorzej jak został czymś poczęstowany i wysadzony w pole to po kilku dniach padnie . Tak nawiasem mówiąc już miałem taki przypadek , opryskiwacza np. po Rundapie raczej nie da się dokładnie umyć i postanowiłem mieć 2 plecakowe .

Opublikowano

Niestety właśnie podejrzewam sąsiada....

Czyli moje przypuszczenia się sprawdzają w domu sami niczym nie pryskalismy tego tytoniu nie był zasilany opryskiwaczem najgorzej wyglądaly palety blisko wejścia i je zostawiliśmy 

Czy ten tytoń jeśli sobie poradzi to urośnie mały i wypuści tylko kilka liści ?

Serduszka zależy na jakim krzaku są też "nadpalone" i te sadzonki zostaly w domu 

Opublikowano
15 minut temu, Plantator2022 napisał:

Niestety właśnie podejrzewam sąsiada....

Czyli moje przypuszczenia się sprawdzają w domu sami niczym nie pryskalismy tego tytoniu nie był zasilany opryskiwaczem najgorzej wyglądaly palety blisko wejścia i je zostawiliśmy 

Czy ten tytoń jeśli sobie poradzi to urośnie mały i wypuści tylko kilka liści ?

Serduszka zależy na jakim krzaku są też "nadpalone" i te sadzonki zostaly w domu 

A nie dawałeś previcura??

Opublikowano

Nie dawaliśmy żadnego środka przeciwgrzybowego. Ten posadzony tytoń jak się będzie zachowywać na polu? czy on uschnie czy będzie taki porażony ?

Rozmawiam z tata i on twierdzi że przyjąć się przyjmie tylko nie urośnie 

Opublikowano

Pozostaje tylko czekać mam nadzieję że to nie jest ten najgorszy scenariusz to co było najbardziej podjerzane zostawiliśmy w tunelu a na resztę sadzenia weźmiemy sadzonki od znajomego jak wystarczy. 

Dziękuję Panowie za czas i uwagę 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

po herbicydzie bedzie zyl tylko zrobia mu sie waskie liscie i trzeba bd go wyczyscic bo 3 "serduszka" beda isc

sasiad mial tak w tunelu i po wysadzeniu wiekszosc miala po 2 3 serduszka 

Bez tytułu.png

Edytowane przez LipinyTabaca
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie na wodzie wychamowalo go do tego stopnia ze zrobiłem cięcie jedno i zachamowało go całkowicie.po wysadzeniu na pole niby na początku rozwijał się normalnie ale albo urósł w kolana albo wyglądał jak typowy "pośpiech " ze 4 liście od dołu normalne potem na krzaku wyskoczyły po 3 kwiatostany i trzeba było te dzikie pędy wyłamywac zostawiać jeden.tylko nie wiem czy tak go ten herbicyd zniweczył czy akurat trafił się ogolnie taki rok ze sporo tych pospiechow było to tak w 100 % nie jestem pewien ale spadek plonu był znaczący.

Miałem dzisiaj szacowanie z pzu i co do sposobu szacowania i tych wyliczeń które były stosowane zastrzeżeń nie mam. Poczekamy na decyzje co do przymrozka i tego co wiatr włamał.ładnie dziś popadało to jeśli coś więcej złego się nie stanie bd ok.na jednej plantacji blisko lasu mam dosłownie nalot zmienników.we wtorek skończone sadzenie wczoraj opryskane a dzisiaj jak robiłem nasadzanie to od cholery roślin zgryzionych 

Opublikowano
7 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

po herbicydzie bedzie zyl tylko zrobia mu sie waskie liscie i trzeba bd go wyczyscic bo 3 "serduszka" beda isc

sasiad mial tak w tunelu i po wysadzeniu wiekszosc miala po 2 3 serduszka 

Bez tytułu.png

Co to za książka?

Opublikowano
basserman89 napisał:

U mnie na wodzie wychamowalo go do tego stopnia ze zrobiłem cięcie jedno i zachamowało go całkowicie.po wysadzeniu na pole niby na początku rozwijał się normalnie ale albo urósł w kolana albo wyglądał jak typowy "pośpiech " ze 4 liście od dołu normalne potem na krzaku wyskoczyły po 3 kwiatostany i trzeba było te dzikie pędy wyłamywac zostawiać jeden.tylko nie wiem czy tak go ten herbicyd zniweczył czy akurat trafił się ogolnie taki rok ze sporo tych pospiechow było to tak w 100 % nie jestem pewien ale spadek plonu był znaczący.

Miałem dzisiaj szacowanie z pzu i co do sposobu szacowania i tych wyliczeń które były stosowane zastrzeżeń nie mam. Poczekamy na decyzje co do przymrozka i tego co wiatr włamał.ładnie dziś popadało to jeśli coś więcej złego się nie stanie bd ok.na jednej plantacji blisko lasu mam dosłownie nalot zmienników.we wtorek skończone sadzenie wczoraj opryskane a dzisiaj jak robiłem nasadzanie to od cholery roślin zgryzionych 

Tylko teraz jak np uznają Ci szkodę na 40 procent to już w przyszłości suma ubezpieczenia będzie tylko 60 procent w razie czego

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Tylko teraz jak np uznają Ci szkodę na 40 procent to już w przyszłości suma ubezpieczenia będzie tylko 60 procent w razie czego

Jeśli wypłacą za rozsadę to z tego co wiem suma ubezpieczenia zostaje procentowo ta sama pomniejszona o sumę wypłaconego odszkodowania. Jeśli uznają szkodę w plonie głównym to jeszcze lepiej bo już dostanie odszkodowanie jak za duży tytoń a jeszcze go uzupełni.

Opublikowano

Nasadzimy to dzisiaj i zobaczymy.na części uszkodzonych roślin widać w kątach liści ze wypuszcza jakieś dzikie odrosty to się to wymienia.

A ta książka pergaminy starożytnych plantatorów gdzieś w necie jest zeskanowana całość tego opracowania 

Opublikowano (edytowane)

U siebie widzę trochę zgryzionej sadzonki. Zwierzyna stołówkę sobie robi. Wczoraj 5,5l/m2 spadło ale w polu jedynie że się nie kurzy. Dobre i to ale przydałoby się jeszcze. Dzisiaj trochę pielnikiem jeździłem ale strasznie wieje. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

My zapłaciliśmy za całość i czekamy na decyzje. Jak nie zające to robaczki ,jeszcze chwila i sarny z laniami zaczną żer. A na koncu jak się zbierze wysuszy i sprzeda to firma kupujaca nas wyrucha :( biedny ten plantator jak mu nie zjedzą to go wyj****

Opublikowano
12 godzin temu, basserman89 napisał:

Nasadzimy to dzisiaj i zobaczymy.na części uszkodzonych roślin widać w kątach liści ze wypuszcza jakieś dzikie odrosty to się to wymienia.

A ta książka pergaminy starożytnych plantatorów gdzieś w necie jest zeskanowana całość tego opracowania 

Jakiś tytuł znasz? Przydała by mi się do pisania pracy

Opublikowano

W tym roku tytoń sarnom i zającom spasował , tną krzaki co największe z drutowcem chyba wygrałem to zwierzyna żre . Po 3 tygodniach po posadzeniu powinno być widać jak wciorniastek atakuje , zastosowałem Mospilan bo już od kilku lat nie miałem po nim wirusa z tym że jak do tej pory jechałem w ten sam dzień po posadzeniu .