Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

my caly czas opalamy drewnem a w tym roku co bylo wczesniej przesezonowane conajmniej rok poszedl caly zapas, nie liczac tego czym dom ogrzewany.raz zakupilismy 35 m3 teraz w piatek przywiezlismy znowu jakies 33 i w planach jest jeszcze do konca roku jakies 20 twardego tylko jest problem z dostepnoscia i wozimy z dalszych nadlesnictw.

a z zakupami ekogroszku moze warto wstrzymac sie do wiosny

https://strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20211102/wegiel-cena-europa-koks-jsw

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, basserman89 napisał:

my caly czas opalamy drewnem a w tym roku co bylo wczesniej przesezonowane conajmniej rok poszedl caly zapas, nie liczac tego czym dom ogrzewany.raz zakupilismy 35 m3 teraz w piatek przywiezlismy znowu jakies 33 i w planach jest jeszcze do konca roku jakies 20 twardego tylko jest problem z dostepnoscia i wozimy z dalszych nadlesnictw.

a z zakupami ekogroszku moze warto wstrzymac sie do wiosny

https://strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20211102/wegiel-cena-europa-koks-jsw

Jakie drewno opałowe twarde kupujesz ? bo w mojej okolicy LKR , w Nadleśnictwach nie ma nic dla osób prywatnych , jedynie dla firm .

Jaka teraz cena na twardy opał ? bo sosna u mnie chodzi 100 zł -135 zł ale to rozpałka tylko .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Za osike opał 80 zl .dab w opale i olcha 120.od nowego roku w LP ma być jeszcze gorzej bo zmieniają się proporcje jeżeli chodzi o sprzedaż drewna użytkowego ale to i na opale sie odbije.obecnie 80% JEST sprzedawane wg historii zakupów a reszta na aukcję i wolny rynek po zmianach 70% bd szło wg historii zakupów 

Opublikowano

Tak jak dla ciebie do suszarni to grab i buk plus brzoza to jest górna półka wśród drzew opałowych , dąb musi schnąć 2 lata  olszyna dobra i jak po 120 zł to cena super a osika to wiadomo najniższa półka ale też się ładnie pali i podobno czyści komin.

Opublikowano

30 metrów dęba mamy poukładane od poprzedniego roku jeszcze sporo sosny i dęba jest w galeziowke nie pocietej od roku z powodu braku czasu:d buk ma w tym nadlesnictwach zaporowe cenę 200 zł za kubik nie pamiętam jaki jest przelicznik dla niego żeby to na m3 przeliczyc ale kupował wujek 10 kubikow do centralnego to ładny sort trafił gruby i po 2.5 m wałki bez transportu z hdsem nie ma co co tego podchodzić.u mnie w nadlesnictwach jak z ciekawości jeździłem nic nie leży do kupienia i nie wiadomo kiedy będzie. Jeszcze głupota LP ze nie dadzą pozbierać to co suche leży połamane albo nie puszcza piłkarzy żeby to obalili a ktoś to później zapłaci i wywiezie.ma zegnic.w poprzednim roku to co pilarze pościeli przy drogach suche ze względów bezpieczeństwa do dziś leży z przeznaczeniem na gnie. A sam bym to zerwał i zapłacił jak za opał ale taka ich nie normalna polityka  

Opublikowano

Buk ma przelicznik 1 mp=0,7 więc wychodzi 140zł. Kiedyś miałem dęba buka i olchę i nie wiem jak u was ale u mnie było kupę żaru w piecu a temperatura stała w miejscu. Fakt że nie trzeba było często podkładać jak przy np sośnie. W ubiegłym roku zrobiłem tanim kosztem palniki na pellet i szczerze to koszty porównywalne do drzewa były a noce przespane.  Tylko ciekawe jak będzie na przyszły sezon z ceną pelletu

Opublikowano
8 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Czy to prawda że Uniwersal wysyła sms ze skupuje pierwszą klasę z suszarni tradycyjnej liście z drutów po 26 złoty za kilogram?

dzisiaj sprzedawałem ze zwykłych suszarek nawet w papusze porobione i normalna cena

Opublikowano
dragonmt852 napisał:

8 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Czy to prawda że Uniwersal wysyła sms ze skupuje pierwszą klasę z suszarni tradycyjnej liście z drutów po 26 złoty za kilogram?

dzisiaj sprzedawałem ze zwykłych suszarek nawet w papusze porobione i normalna cena

I jak poszło

Opublikowano
9 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Ktoś puścił plotkę żeby ludzie na zwykłe suszarnie przechodzili 😂

Opublikowano
Miran napisał:

2 godziny temu, Leszek0 napisał:

czy to prawda że grzyb podniósł ceny 1 klasy?

Skąd takie informacje?

znajomy mówił że SMS mu przyszedł.. widać ściema

no bo w sumie mi nie przyszedł a też mam tam

zakontraktowane

Opublikowano
2 minuty temu, Leszek0 napisał:

znajomy mówił że SMS mu przyszedł.. widać ściema

no bo w sumie mi nie przyszedł a też mam tam

zakontraktowane

Mi też nic nie przyszło, ale dobrze by było żeby coś ruszyło do góry

Opublikowano
Dnia 25.11.2021 o 09:20, Grzegorz197 napisał:

23 godziny temu, Miran napisał:

Ktoś puścił plotkę żeby ludzie na zwykłe suszarnie przechodzili 😂

Nie jest to plotka, bo w tym tygodniu sprzedawałem w Universalu wyselekcjonowaną 1 klasę z suszarni tradycyjnej po 26 zł netto. 🙂

Opublikowano (edytowane)

nie dostalem zadnych sms a ta prawdopodopodobnie plotke slyszalem jakies 2 mc wczesniej ,ze ma miejsce w uniwersalu, kiedys byl tam recznie zylowany 3 sezony temu po 24 teraz raczej watpie.

Dostaliscie list z lukowej o nowych cenach? 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 27.11.2021 o 01:00, basserman89 napisał:

nie dostalem zadnych sms a ta prawdopodopodobnie plotke slyszalem jakies 2 mc wczesniej ,ze ma miejsce w uniwersalu, kiedys byl tam recznie zylowany 3 sezony temu po 24 teraz raczej watpie.

Dostaliscie list z lukowej o nowych cenach? 

Przysyłają listy z cenami nawet, widać chyba potrzeba tytoniu. Szkoda że Grzyb nic nie rusza z cenami