Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

na twoim msc opryskalbym ten zwiedniety aminokwasami i wstanie bardzo szybko a pozniej przejechac saletra wapienna w plynie bo azot i wapn poszedl w pizdziet

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
3 godziny temu, zroz napisał:

Te liście które już wiszą to nie podniosą się jedynie nowe które wypuści 

u mnie sie jednak podniosly :P braveranem popryskane bylo.. a tak na serio to zalezy jak dlugo bedzie stal w wodzie ..w ekstremalnych sytuacjach calkiem padnie jak zanika mu wlosniki...roslina zniszconego systemu korzeniowego nie bedzie w stanie odbudowac lub w malym stopniu sobie poradzi po zalaniu... w podobnej sytuacji w ubieglym roku dawalem wspomniany magafol ale za malo azotu dodane bylo po zalaniu to nie bylo takiego efektu

Opublikowano
1 godzinę temu, Miran napisał:

Chyba uprawa tytoniu ma coraz mniejszy sens przy dzisiejszych kosztach pracy ludzi. 

Ci co u mnie zrywali pierwsze trzy kontenery jak beda robic tak jak robia to trzeba bedzie ich pogonic,i zaczekac az stara ekipa sie zmobilizuje w nastepnym tygodniu..kazdy chcialby po 140 zloty na spody 10 rwaczy(nie zaleznie od wielkosci suszarni) ,skrzynke piwa i chooj wie co ... a jedno pole wyglada po zerwaniu jakby przez nie dziki przeszly.

Opublikowano
3 godziny temu, basserman89 napisał:

Ci co u mnie zrywali pierwsze trzy kontenery jak beda robic tak jak robia to trzeba bedzie ich pogonic,i zaczekac az stara ekipa sie zmobilizuje w nastepnym tygodniu..kazdy chcialby po 140 zloty na spody 10 rwaczy(nie zaleznie od wielkosci suszarni) ,skrzynke piwa i chooj wie co ... a jedno pole wyglada po zerwaniu jakby przez nie dziki przeszly.

10 osób bez różnicy na wielkość suszarki?

Czyli suszarkę 100 10 osób to zerwie w 4-5h..Ludziom się pier**li w głowach coraz bardziej z tymi cenami..Nie wiadomo ile pieniędzy chcą nie wiadomo ile ludzi i jeszcze piwo im daj a czy jak idą do pracy to dostają piwo ? Zaczyna się powoli przesada jak zwykle na tym etapie roku...Proponuje im iść do roboty nosić cały dzień pustaki za 150 czy tam 200zł skoro za pracę  do 11 godziny im się ciągle wydaje za mało nie wspominając o tym że zostawiają po sobie rozpierdol większy niż w burdelu jak to kolega słusznie ujął.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Damian0826 napisał:

10 osób bez różnicy na wielkość suszarki?

Czyli suszarkę 100 10 osób to zerwie w 4-5h..Ludziom się pier**li w głowach coraz bardziej z tymi cenami..Nie wiadomo ile pieniędzy chcą nie wiadomo ile ludzi i jeszcze piwo im daj a czy jak idą do pracy to dostają piwo ? Zaczyna się powoli przesada jak zwykle na tym etapie roku...Proponuje im iść do roboty nosić cały dzień pustaki za 150 czy tam 200zł skoro za pracę  do 11 godziny im się ciągle wydaje za mało nie wspominając o tym że zostawiają po sobie rozpierdol większy niż w burdelu jak to kolega słusznie ujął.

panie kaczynski dej mnie 500 plus a dwa ..ze polskich rolnikow nikt nie wspiera na zachodzie inaczej to wyglada.. sam nawet w umowie mialem zapis ze pracodawca w dobie covid 19 mial obnizony podatek  i jeszcze inne ulgi uzyskal,tylko aby zebral plon ,lub zrobil niezbedne prace aby zwiekszac ten plon',zeby przez czas pandemii nie zlikwidowal jakiejs wieloletniej uprawy...nie wiem co sie dzieje ale w hiszpani jakis czas temu ladowaly melony na ulicach wysypywane tirami a mc temu czeresnie we wloszech i to nie byly tzw fake news tylko realna prawda ..przy tak rozdmuchanych wymaganiach pracownikow to bedzie masakra...serce gospodarza jest miekknie, ale sam nie mialbym takich sentymentow bo wiem jak sam mieszkaem i zapierdalalem przez ostatnie 5 lat za granica...jak doslownie ukrainiec i sam ich teraz rozumiem ze do nas przyjezdzja w ten tyton zeby cos zarobic

• Like 1
Opublikowano

Dobrze że ostatnio mieliśmy znaczące podwyżki cen skupu surowca, do tego koszty utrzymane więc można za opieranie się pod bok na polu dać te 200 hahahha 

Ehh śmiech przez łzy 

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś płaci po 140 za samo zrywanie i bierze normalną ilość ludzi to jest chory na głowę. Ja bez problemu mogę płacić i po 140zł tylko zamiast 8 osób biorę 6 i niech mają te 140......

Opublikowano
9 minut temu, grapen23 napisał:

Jak ktoś płaci po 140 za samo zrywanie i bierze normalną ilość ludzi to jest chory na głowę. Ja bez problemu mogę płacić i po 140zł tylko zamiast 8 osób biorę 6 i niech mają te 140......

te wspomniane 140 jest odnosnie tego postu na grupie plantatorow tytoniu obsza lukowa okolice..ale zauwazylem ze za 120-130 dniowki na oberwane spody nikt u nas w okolicy za bardzo sie nie chce lapac.. normalnie chyba w polsce zapanowal jednak ten dobrobyt ..tylko plantatorow tytoniu i rolniow rynek rucha w dupe

Opublikowano

120zl za zrywanie spodów czas 6h wydaje mi się że lepiej nie można zrywało nas 11 osób 120 wieszaków. Ludzie chcą więcej ale patrząc na tytoń obecnie na polu gdzie byle jaki dołek tytoniu już nie ma do tego grad w gminie Potok Górny a pada cały czas tytoń zamiast do góry to w dół idzie ale coo tam przecież plantatorzy tylko zwiększają co roku siedzą na kasie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, basserman89 napisał:

normalnie chyba w polsce zapanowal jednak ten dobrobyt

Kiedyś płaciło się za spody 60zł za zrywanie a teraz 120zł. I nie było by w tym nic złego gdyby nie to że cena tytoniu od tamtej pory stoi w miejscu! Żeby była dobra opłacalność tytoniu 1 klasa musi być po 20zł.... A nie dadzą te 14 zł i szukają kropek na liściach....

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
12 godzin temu, grapen23 napisał:

Tak powinno się robić 

Opublikowano
13 godzin temu, STIG13 napisał:

Rwanie koło 20/h, ile płacicie za wynoszenie/nabijanie? 

tyle mniej wiecej u mnie wyszlo za 120 kontener, nabijamy sami i wynosimy tez sami w zaladunku tez ktos inny pomagal ,nie osoby rwiace. jesli gradami jakimis nie poprawi to bedzie to chyba dobry rok, u mnie tytonie w miare ladne wyrosniete,wymoknie jakies 10 arow lacznie po tych dolkach.i jedynie jedna dzialka dostala mocno.

w poprzednim roku spody weszly nam w 2 kntenery 120,96 wieszaki na 107 cm ,a w tym zaladowane te dwa kiszka na 48 szpil i jeszczce do obrwania zostaly 2 ha gdzie sa spody tylko ze troche wiekszy areal.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, STIG13 napisał:

Rwanie koło 20/h, ile płacicie za wynoszenie/nabijanie? 

Faktycznie coś takiego wychodzi. Tylko powiedzcie jedno, gdzie tyle można zarobić na czysto? Minimalna na rękę to ok. 13zł/H. A my płacimy po 20zł/H i jeszcze jedzenie. A ile realnie nam plantatorom wyjdzie za godzinę pracy? No właśnie..... Bez podwyżek cen tytoniu za kg marnie widzę tą opłacalność. Tytoń się opłaca jak się nie liczy swojej pracy.... A przyjdzie taki jeden z drugim do zrywania i wymyśla stawki niemieckie a do tego jeszcze zrywać nie umie...

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Dlatego nie ma żadnych powodów do podwyżek i na tym zostańmy. I tak te stawki są duże jak na pół dnia pracy. Oczywiście znajdą się tacy co będą wykorzystywać ludzi ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Cena tytoniu stoi w miejscu od wielu lat, wszystkie środki produkcji drożeją, a pracownikom i tak wychodzi dużo więcej niż najniższa krajowa. 

Opublikowano
55 minut temu, grapen23 napisał:

Faktycznie coś takiego wychodzi. Tylko powiedzcie jedno, gdzie tyle można zarobić na czysto? Minimalna na rękę to ok. 13zł/H. A my płacimy po 20zł/H i jeszcze jedzenie. A ile realnie nam plantatorom wyjdzie za godzinę pracy? No właśnie..... Bez podwyżek cen tytoniu za kg marnie widzę tą opłacalność. Tytoń się opłaca jak się nie liczy swojej pracy.... A przyjdzie taki jeden z drugim do zrywania i wymyśla stawki niemieckie a do tego jeszcze zrywać nie umie...

Ich to wali w kieszeń i dobrze wiedzą że ludzi nie ma i ich znowu wezmą