Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Popatrz na class dominator 85 kabina, wysyp hydrauliczny, sieczkarnia 5 wytrzasaczy, duże sita heder 3,90 silnik mercedesa nie zawodny bez turbo obsługa prosta jedna dzwignia ewentualnie jakiegoś NH

Opublikowano

Kup sobie jakiegoś Dronningborga małego. Przynajmniej będzie niestary i niewytłuczony. Ludzie niektórzy myślą, że jak kupią starego Claasa, to będą kosić bezawaryjnie 100 lat, a tymczasem to maszyny, które są wyeksploatowane i jak trafisz na zarazę to sobie potem wszystkie włosy z głowy wyrwiesz:)

Opublikowano

Jak tak patrzę po konstrukcji tych kombajnów to najbardziej przemawia do mnie fahr i class. Z tym że ojciec miał fahr m60 czy m66 więc konstrukcję znam i to bardzo dobrze. A jak patrzyłem na m900 i wzwyż to ta sama konstrukcja tyle że większa gabarytowo.
Nic trzeba znaleźć jakiś weekend i trochę pojeździć. A może macie jakieś namiary na taki kombajn. Coś wartego uwagi w dobrym stanie i za rozsądne pieniądze.

Opublikowano

sieczkarnia do kukurydzy MC 180 S QUATTRO KUHN co powiecie o tym.

Dobra maszyna? Ma ktoś taką.? proszę o opinie.

Czy deutz k110 da rade? ;)

Opublikowano (edytowane)

siema chcialbym kupić kombajn z przyczepą bo mi mlócil sąsiadem i w tamtym roku nie przyjechał i wzięliśmy droższego kombajniste i w tym roku będę sam mlócil u mnie
jak kupię kombajn

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Jaki kombajn byście polecili na taki areał z wąskim hederem do 3m? Podoba mi się Sampo 2020 ale po tym co znajomi przeżyli z tym kombajnem to masakra... Jeden nawet sprzedał takiego za 20 tys zł. Na wydanie mam ok. 25 tys zł a mogę powiększyć budżet do 30 tys zł. Co polecacie mało awaryjne z niezłym zapleczem części? 

Opublikowano

Claas Merkator 75 lub jakiś nie duży NH myśle że do tych marek najłatwiej o czesci no moze jescze jakiś MF lub DF waro wziasć pod uwag ale ja bym w takiej kolejnisci pozycjonował a jeszcze sa JD ale do nich sa dosc drogie czesci

Opublikowano

Jak na razie bardzo mi się spodobał DF M770 jak z częściami do tego i wydajnością? :) 

Na drugim miejscu stawiam NH 1520 ale też jak z częściami?

Który lepszy?

Opublikowano

deutz fahr m770 bardzo dobry wybór. mam 2 lata i na razie bez awarii. Prosty kombajn i z częściami tez niema problemu. spalanie 7-8 litrow na godzine, do tego jest z rebakiem, młocarnia napedzana łańcuchem także go nie zadusisz, chlodzony powietrzem bardzo dobry silnik. czyscic filtry, odmuchac silnik, smarowac i jechac.

Opublikowano (edytowane)

Mercator 75 odpada bo ma za duży heder max 3m.... Poprosiłbym o konkretne modele bo w temacie kombajnów jestem zielony

Jak jesteś zielony w kombajnach to zastanów sie czy chesz kupić i czy sobie poradzisz bo kupić to jedno a kosić bezawaryjnie czyste zboże to drugie i nie mówie tego złośliwie aby Cie w jaki kolwiek sposób obrazic, znajomy kilka lat temu17lat do tyłu)kombajn kupił rekorda zatrudnił kombajnistę i co 2 sezony sie meczył ciagle coś myslał że kombajn to tylko tankowanie i smarowanie i jazda, niestety tak nie było stwierdził ze kombajn ma wadę fabryczną i go sprzedał kupil go mój kuzyn młóci do tej pory bez wiekszych komplikacji tylko troche trzeba mieć pojecia przejrzeć przed żniwami poświecić trochę czasu 

Jak już kupujesz to nie napalaj sie i nie patrz na markę tylko na maszynę w jakim jest stanie czy nie jest wypracowana zużyta wiadomo silnik hydraulika młucarnia (cepy klepisko w jakim stanie) odrzutnik słomy heder i slimak na hederze czy heder nie pogiety sita w jakim stanie podsiewacz wytrzasacze podajniki łańcuch na podajmikach  pasy,najlepiej jak byś na ogledziny maszyn wzioł z soba mechanika lub kogoś co ma dany kombajn Wydajnosć przy takiej szerokosci hederu to 2 godzina 1ha 

Edytowane przez wojtal24
Opublikowano

Nie no sam zamiaru nie mam jechać tylko z mechanikiem który się zna na kombajnach. Nawet mu o yym dfie mówiłem ale radził jednak coś z ciut większym hederem bo smial się że na tym się zamecze :P

Opublikowano

Jaki kombajn byście polecili na taki areał z wąskim hederem do 3m? Podoba mi się Sampo 2020 ale po tym co znajomi przeżyli z tym kombajnem to masakra... Jeden nawet sprzedał takiego za 20 tys zł. Na wydanie mam ok. 25 tys zł a mogę powiększyć budżet do 30 tys zł. Co polecacie mało awaryjne z niezłym zapleczem części? 

Na taki areał to kombajn sobie wybij z głowy lepiej z usług korzystaj jeden dzień i masz po żniwach

Opublikowano

Tak jak mówi przedmówca.Dalej lataj i proś może ktoś łaskawie przyjedźe.Jak jest kasa to kupuj i się nie oglądaj.Ja kupiłem parę lat temu dominatora 80 na 2ha i nie żałuję a i jeszcze sąsiadów obkosze.Więcej jak 15ha na rok nie kosze bo niemam czasu ale swoje to swoje.