Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

daj zdjęcia tego miejsca gdzie masz te 3 punkty pomiarowe bo zdaje sie pokrywa pompy we wszystkich traktorach taka sama i tam jest tylko jedno złącze pomiarowe które nas w tym momencie interesuje. Ty zapewne mierzyłes ciśnienie na półbiegach w przedniej cześci skrzyni? tam pewno są 2 złącza od półbiegów i jedno od sprzegła. Tam ma byc 17 a nie 25 bar więc uszkodzony trójdział nad silnikiem

A jak na wywrocie 185 no to wiadom tylko tyle ze połowa pompy sprawna

A ciekawe czy tam mokrego sprzegła nie masz? tylko nie wiem czy olej je rozłącza czy złącza...

A kawa z mlekiem to zdaje sie woda w oleju ale pewny nie jestem

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)

Nie ma rewersu elektrohydraulicznego - ma suche sprzęgło.

___________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

Z tego co się orientuję to były też mokre sprzęgła sterowane wysprzęglikiem hydraulicznym w środku, były w serii 61xx może i w końcówce 30xx też ale do nich nie trzeba ciś. hydraulicznego, ciś dopiero potrzebne w w rewersie EH.

Opublikowano

No chciałbym znaleźć teraz to właściwe złącze do zmierzenia ciśnienia.

Ale jak w przedniej części jest 25 to już jakiś problem wystąpił bo powinno być 17

Opublikowano

Czyli kierownica na makasa w jedną stronę i na deklu zmierzyć ciśnienie.

To wtedy też tam powinno być ponad 160?

Ale orbitrol działał i wszystko elegancko.

Ten trójdział gdzie się znajduje dokładnie?

olej pewnie tak czy siak będę musiał olej zalać nowy. Nie powiem bo filtr był trochę zasyfiony

dlatego zrozumiała była kontrolka że się zapaliła.

Opublikowano (edytowane)

Ciś. się nie martw że jest 25, bo jak wiem to w wersjach Dyna i dalej coraz nowszych jest podniesione do 20-22.

Jak byś miał redukcję to wykręć zegar w miejsce czujnika w pokrywie bocznej i tam zmierz ciś, i nie musisz szukać specjalnego miejsca.

Edytowane przez ptaszyna
Opublikowano

No to się musicie zdecydować czy mierzycie to ciśnienie za trojdział czy przed... mi się nie chce sprawdzać a też boję się dotykać czegoś co nie śmierdzi....ale od zawsze czujnik był na linii 17bar... u ciebie będzie zapewne 25 w miejscu czujnika a czy to dobrze czy źle to nie wiem... w instrukcji napraw jest 17...
W każdym razie ten pomiar nic o możliwościach pompy nie powie... a może te 25 bar uszkodził uszczelnienia dynashift temu tył skrzyni stanął?

Opublikowano

No za te 25barow pewno i tak ale na wspomaganie wpływu raczej nie ma a odnośnie jazdy trudno powiedzieć czy to sprzęgło, rewers czy może dynashift napędu nie przekazuje... nic nie chce gadać ale po kolei się sypie

Opublikowano

W jednym momencie gorzej zaczęło chodzić wspomaganie i zanikły biegi.

Dodam że jak puszczam sprzęgło z biegiem włączonym to tak jakby coś się w skrzyni działo.

No nic mimo wszystko dzięki za wszelkie opinie na pewno będę bogatszy w wiedzę.

Jak problem rozwiąże dam znać.

Opublikowano

ty sie zajmij filtrami i tą kawą w skrzyni biegów. Skąd wziął się ten syf w skrzyni. Do tej pory nie wiesz jakie cisnienie daje pompa że wspomagania nie ma ale pewno poniżej 100 atm... a trójdział to ludzie czyścili z tego co czytam i jest wielce prawdopodobne że syf ze skrzyni go zablokował...Jeszcze nikt tu się nie skarżył na kontrolke zapchania filtra więc z tym twoim traktorem jest pewno gorzej niż źle

Opublikowano

Tematów o tej kontrolce jest z pięć na forum to raz.

Dwa to po wyczyszczeniu tego zaworu ciągnik ruszy.Ale później znów stoi.

Olej po trzecie wymienie.

A po czwarte czy ten zawór może się zepsuć czy go czyścić usilnie? I wszystko

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze najpierw podstawa - filtry + olej. Następnie czyszczenie trójdziału ( sam gdzieś o tym pisałem ), no chyba, że chcesz go czyścić i dalej zapychać tą lurą ze skrzyni... Ale to już twój cyrk...

___________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

No mi się ani komentować tego nie chce bo znów trzeba by relanium zarzyć... ale trochę mnie to dziwi że traktor ruszył... pewno ten glut zablokował dynashift i teraz jakoś go przepchał

Opublikowano

Mechanik rozebrał skrzynię i to wcale nie wina oleju była..

Po krótce Z tego co mi powiedział rozleciało się łożysko nie wiem które dokładnie ale w obudowie

skrzyni też były uszkodzenia a co za tym idzie cały tylny atak posypał się...Więc naprawa z olejami itd. ok 10 tys.

Teraz będą słodkie opinie specjalistów krytykantów.