Skocz do zawartości
lukasz12345

Problem ze sprzęgłem w MF 3085.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lukasz12345    0

Witam, ostatnio kupiłem MF 3085 i jeśli postoi kilka dni to zapowietrza mi się sprzęgło. Co może być tego przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
swat24    63

Też mam takiego mf-a ja takich problemów jeszcze nie miałem ale słyszałem coś o nieszczelnych uszczelniaczach i właśnie jak ciągnik troche postał to sprzęgło się zapowietrzało. Z którego jest twój MF ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

swat24    63

No to tak jak mój ^_^ , jak coś to moge znalezć schemat sprzęgła bo mam instrukcje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafik256    19

tak żeby wymienic uszczelnienia na siłowniku sprzegła trzeba rozjechac (rozpołowic) ciągnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kadman    0

Ostatnio chciałem odpalić swojego MF-a 3085 i zrezygnowałem zz powodu lużnego pedału sprzęgla. Rozmawiałem ze znajomym i mówił że u niego w fendzie jest to samo i że coś zamarzło i jak mroż lelrzeje to będzie dobrze dzisiaj sprawdzam i to samo(temperatura na plusie). Co może być tego przyczynom jak odpowietrzyć pedał sprzęgła? Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppiotr    28

Do odpowietrzania jest taka duza kolamitka po prawej stronie obudowy sprzegła, prawdopodobnie bedziesz musiał wymienic uszczelki w pompce, bo na mrozie te uszczelki zrobiły sie twarde i pompka zaciąga powietrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kadman    0

Jaki jest kosz tych uszczelek? Czy ta pompka jest pod kierownicą czy trzeba rozpołowić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomekkam    0

witam też mam ten sam problem z moim mf tylko ja swojego uruchamiam i po kilku sekundach pracy sprzęgło wraca do normy.Pytanie czy ta pompka to nie jest zamontowana na ścianie czołowej kabiny od strony silnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wisnia1892    1

tak to jest dokłądnie to a co do odpowietrzania to ja poluźniam śrubunek od węża hydraulicznego przy pompce i na końcu węża pod kabiną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zolwik1990    1

Witam posiadam też mf 3085 i mam problem ze sprzegłem a mianowicie sprzęgło nie ciągnie tak jak powinno, jakby się tarcza sprzegłowa starła co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witek88    0

No może po prostu masz zjechaną tarczę wraz z kołem zamachowym i dociskiem? Sprawdzałeś to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zolwik1990    1

Nie sprawdzałem tylko jak puszczę sprzęgło to bardzo cięzko jest mu sie zebrać chyba tak jak mówisz sprzęgło do roboty. Ale tak od razu by się starło? Trochę dziwne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Ja nie mam sprzęgła tzn. odpowietrzyłem i nadal nie działa.

wrzucam bieg ciągnik nie jedzie...wspomaganie ciężko chodzi.

Zna ktoś z kujawsko-pomorskiego dobrego mechanika do tych ciągników?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

A dokładniej z kąd jesteś? Trochę to dziwne że możesz bieg wrzucić i nie jedzie, gdy sprzęgło nie działa (wysprzęglik) to nie włączysz biegu. Albo masz frezy ścięte na wałku sprzęgłowym-tarczy albo nie dopina Ci biegu na zakresie A/B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    72

Z tego co się orientuję to pankiego 3085 ma dynashifta. Jak widać stało to się nagle bez awarii, która można np. usłyszeć. Ciekawe czy w tym ciągniku jest tłumik drgań ? W niektórych modelach można spotkać gumowe i właśnie te ze sprężynami ( piszę o serii 61XX ). Może gumę obrobiło i taki efekt, że wspomaganie b.cięzko chodzi bo troszkę ma zaparcia, a gdy wrzuca bieg to już nie pojedzie i guma się ślizga ? Sprawdź czy idzie wrzucić bieg bez sprzęgła ( najwyżej synchro Ci nie pozwoli )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1
Napisano (edytowany)

Bez sprzęgła właśnie bieg mogę wrzucić.Czy mam sprzęgło wciśnięte czy nie to biegi mogę wrzucić.
Stało się to nagle. I cały czas pali się kontrolka od zapchania filtra.
Jestem z Włocławka.

Edytowano przez Henryk85

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    400

A co to za problem bieg wrzucić gdy przód skrzyni stoi? wkoncu jaka skrzynia? dynashift czy jakaś stara?
Starczy rewers mieć na 0 i rzucasz biegi jak chce... nic nowego
I nie kontrolka filtra tylko pewno ciśnienia skrzyni a bez ciśnienie to to nie pojedzie nigdy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1

Skrzynia dynashift.
Ja zawsze wysprzeglalem może z przyzwyczajenia.
Kontrolka od ciśnienia gaśnie a od zapchania się pali dalej.
Wygląda tak jak by to ciśnienie jest za słabe ale co sekcja pomy nie działa?
Kontrolka trzecia w dolnym rzędzie od lewej strony jak by ktoś nie wierzył że
Mówię o właściwej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    400
Napisano (edytowany)

to troche dziwne bo chyba gdzies czytałem że bez oleju D pownno wrzucic... no ale to rewers masz w takim razie na 0 że te biegi wskakuja bez sprzegła. Tak czy siak skup sie na hydraulice bo brak wspomagania to problem z orbitrolem a w wiekszosci przypadków z pompa... 25 bar w którym miejscu zmierzone? na złączu pomiarowym w pokrywie pompy? ma być 160 a przy 100 wspomaganie ginie... mierzone przy pełnym skrecie kierownicy, cały czas za te kierownice ciągnąc w tym oporze

 

EHR działa? pytam bo filtr współny no ale kontrolka bez powodu też pewno nie świeci

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henryk85    1
Napisano (edytowany)

biegi wchodzą gdy rewers jest na zero ale też wchodzą jak rewers jest przód i tył.
Po prostu nie jedzie a biegi wchodzą.
Na wywrocie zmierzylem 185.
Na boku z prawej strony sa tam trzy miejsca do zmierzenia tego pomiaru?
Nie wiem czy dobrze myślę bo tam się chyba też odpowietrza układ.
Po podłączeniu zegara tam przy filtrze 25 mi pokazało?
Nie wiem czy w dobre miejsce to wpiolem.
EHR działa wałek dziala

Edytowano przez Henryk85

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×