Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chłopie co Ty bredzisz kosisz w deszcz i się cieszysz że kombajn na kosie daje radę, a z tyłu siewnik na klawiszach i siatach. 30 lat na karku zdaje się, ale widać o niczym to nie świadczy. 

Jak ktoś mówił perkins to perkins czyste paliwo i filtry, mercedes na opałówce pójdzie. 

Opublikowano

co ja bredze - widać że jesteś 100 lat za móżynami i gdzie ci napisałem że  gubie stwierdziłem że w jęczmieniu trzeba wolniej w deszcz bo ziarno sie do słomy przykleja - a tak nawiasem kolego  pochwal sie czy masz wogóle doczynienia z kombajnami bo pisać głupoty każdy może ja opisałem swoje doświadczenia z kombajnami claasa dosyć dokładnie 

a jeżeli nie znasz technologii zakiszania ziarna w rękawach foliowych i nie wiesz że ziarno musi być mokre to bardzo cie prosze nie udzielaj sie w temacie w którym nie masz nic sensownego do powiedzenia 

Opublikowano

Spokojnie, nie denerwujemy się, doradzamy koledze jaki kombajn ma wybrać. 

Szczerze mówiąc to ja bym nawet nie próbował wjeżdżać w mokre zboże. Szkoda by mi było maszyny na takie doświadczenia. Ale co ja się tam znam na rolnictwie. Tyle co nic.

@volvo1150 

Odpalał go przy mnie i nie było widać dymu niezależnie od obrotów. Tylko to było przed żniwami. Cholera wie czy nie przegrzał go albo jakoś inaczej załatwił w trakcie koszenia.

Opublikowano (edytowane)

co ja bredze - widać że jesteś 100 lat za móżynami i gdzie ci napisałem że  gubie stwierdziłem że w jęczmieniu trzeba wolniej w deszcz bo ziarno sie do słomy przykleja - a tak nawiasem kolego  pochwal sie czy masz wogóle doczynienia z kombajnami bo pisać głupoty każdy może ja opisałem swoje doświadczenia z kombajnami claasa dosyć dokładnie 

a jeżeli nie znasz technologii zakiszania ziarna w rękawach foliowych i nie wiesz że ziarno musi być mokre to bardzo cie prosze nie udzielaj sie w temacie w którym nie masz nic sensownego do powiedzenia 

O proszę to żeby zakisić ziarno w rękawie to trzeba kosić w deszcz? Z tego co wiem, a mało wiem o produkcji zwierzęcej to chyba ziarno kukurydzy się łąduje w rękaw? 

Co ja mogę powiedzieć, mój staż jako operatora na kombajnie to 5 lat i blisko 600ha zbóz i rzepaku skoszone czyli niezbyt dużo, ale wystarczająco żeby wiedzieć że po/w trakcie deszczu nie "deszczu" nie da się kosić zboża. Kombajn zaczyna gubić, spada wydajność zalepia się wszystko i na drugi dzień skrobanko.

Tak więc zamilcz. 

Od jd mogę polecić 1188 hydro wydajna maszynka i mniej wydajna 1170 ale droższa raczej. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

to kolego jak mało wiesz to sie nie udzielaj w temacie bo zakisza sie i zboże 

a wracając do ilości wykoszonych ha jak byś poczytał moje posty zobaczył byś że moje dominatory koszą rocznie  ok 400 ha więc znacznie więcej jak u ciebie 

jeżeli twierdzisz że mokrego sie nie da kosić to wygoń wszystkie kombajny z pół koszące kukurydze bo zgubią wszystko bo jest za mokre i sie kombajn zalepi wilgocią i trzeba czyścić 

poprostu twoje twierdzenia są żałosne mało wiesz a dużo piszesz 

Opublikowano

Co do Classa to nie słyszałem żeby po  zmroku miał  problem  z koszeniem, tu znajomi mają 108.

Ale JD mają i to duże. Raz ze mną kosił e 975 lub coś podobnego, to jak się zaczeło ściemniać to od razu zjechał. Teściu ma 2066 i tez twierdzi że po zmroku nie idzie kosić. Kosa nie docina.

Ja mam NH i teściu mi nie wierzy że w mój NH  po zmroku dużo szybciej kosi i lżej  A NH  im później tym szybciej i lepiej kosi.

Opublikowano

wiem że znajomy ma jd 1065 i jak jest jakieś ekologiczne to wolno jedzie a w dominatorach trawe ucina i to równo nie ma poszarpanego ( co roku kose zakładamy nową ) 

a ty kolego tomek90 bardzo cie prosze nie udzielaj sie jak sie na czymś nie znasz bo ja pisałem ze podczas koszenia mokrego spada wydajność a co do jd 1188 jak wcześniej pisałem zastanawialiśmy sie kilka lat temu nad takim kombajnem ale padło na dominatora 

Opublikowano

Zmrok nie zmrok, jak nie było rosy po 2 zjeżdżałem (1450) pszenica jara. Jak ciemno, słoma zachodzi rosą to jest problem zgadza się. 

to kolego jak mało wiesz to sie nie udzielaj w temacie bo zakisza sie i zboże 

a wracając do ilości wykoszonych ha jak byś poczytał moje posty zobaczył byś że moje dominatory koszą rocznie  ok 400 ha więc znacznie więcej jak u ciebie 

jeżeli twierdzisz że mokrego sie nie da kosić to wygoń wszystkie kombajny z pół koszące kukurydze bo zgubią wszystko bo jest za mokre i sie kombajn zalepi wilgocią i trzeba czyścić 

poprostu twoje twierdzenia są żałosne mało wiesz a dużo piszesz 

Po co zmieniasz temat na kukurydzę, brakuje ci argumentu (jak wogóle pszenice/żyto/jęczmień mozna porównać do koszenia kukurydzy człowieku pogrążasz się)? Chyba jasno dałeś do zrozumienia że zboże tym "targańcem"?

Możesz tłuc i po 800 Bizonem mnie to nie rusza. 

Opublikowano

o łożyskach to mi nie tłumacz bo pracuje w sklepie co mamy części do każdego zagranicznego i w tym do claasa nie są żadne inne łożyska claas jest przereklamowany każdy swoje chwali ogulnie nie jest wart swojej ceny nie mówię że jest zły kombajn znam ludzi co mają po 2  kombajny 1 dominatora 106 i jon deer 1060 i każdy ci powie że jon deer jest wydajny sąsiad ma 98 i kosi wolniej od bizona bo przy plonie 8 t mówi że mu z tyłu sypie tutaj kolego dobrze mówi że każdy jest dobry jak jest w dobrym stanie silniki czy to perkins czy mercedes swoje spali perkins w słabym zbożu spali mało ale w gęstym swoje spali a mercedes czy geste czy w słabym tak samo jak jest plon ok 6 t to na jedno wyjdzie

Opublikowano

tak kolego częściowo sie z tobą zgadzam i super że pracujesz w sklepie z częściami to przynajmniej ty wiesz że są te same kombajny w rużnych konfiguracjach np dominator na dwa rodzaje pasów na młockarnie i jeden jest węższy ( nie pamiętam ile ) a drugi szerszy i co za tym idzie jeden kombajn będzie lepiej wymłacał twarde zboże drugi gożej bo będzie miał mniejsze obroty bębna i niby te same kombajny te same roczniki i jeden szczegół a robi taką rużnice też bym o tym nie wiedział tylko znajomy miał przypadek że na sklepie mieli jeden pas z katalogu (z dostępnych dwóch ) i obroty w kombajnie tym sposobem zmniejszył na bębnie i wolniej jeździ bo mu wywala 

ja mam dwa dominatory niby identyczne a jednak nie bo jeden ma obroty bęgna max1600 a drugi ok 1500 i robi rużnice a znajomy co ma założony ten nowy pas ma 1000 i niby takie same kombajny z tego samego roku wszystkie 

Opublikowano

co do obrotów to pasek tzn firma paska ma znaczenie bo tańsze pasy nie mają wzmocnień i się rozciągają po np 30 min ale z tym masz rację że zmieniają obroty najlepiej widać to na wiatrach klin na pasie ma znaczenie do niektórych kombajnów idzie pasek 15 na wysoki klin a ludzie zastępują do 17 bo jest tańsza i polska dużo jest ciekawostek i też dużo części pozostawia wiele do życzenia ale to wedle uznaniu kupującego ile chce dać za daną część zazwyczaj 3 rodzaje części jest dostępnych każdy ma wybór

Opublikowano

Ja polecam 88sl maxi. Posiadam taki kombajn od 3lat i jestes bardzo zadowolany z niego i na te ha o ktorych piszesz to bez problemu obskoczysz. Jak masz jakies pytania to pisz.

Opublikowano

Witam. Posiadamy trochę starszy model JD mianowicie 1075. Kupiony 6 sezonów temu. Przez czas który pracuje u nas nie było żadnych problemów. Wymienilismy tylko 2 paski łożyska na sieczkarni i kilka innych i łańcuch podajnika zbożowego. Kombajn bardzo wydajny. Rekordy itp nie maja polotu Naprawdę polecam. Jak byś chciał więcej informacji to pisz.

Opublikowano

A ja mam (niestety jeszcze) Rekorda i co do koszenia mokrego(raczej wilgotnego zboża bo mokrego to nikt nie kosi) zboża to kosiliśmy u znajomego na usłudze wraz z sąsiadem JD1065 żyto na jednym kawałku około 35 hektarów-bardzo wysokie i do tego pełno zielska. Mimo iż uważam że i tak JD jest lepszy od tego polskiego ulepa, to rekord szedł dużo lepiej. Nie chodzi o wydajność bo to oczywista sprawa ale sąsiadowi heder cały czas się zapychał albo kosa nie docinała. A jak tylko pojawiła się rosa to dla zielonego od razu był koniec koszenia.

Opublikowano

Witam 

Panowie jeśli mogę się wtrącić to też mam JD i NH a także kosiłem Clasem tu nie widzę żadnej różnicy w zbliżającej się rosie tylko jeden warunek musi być wszystko ustawione czyli kosa musi przecinać przez bagnety .

Jeśli kosa jest ok i bagnety ok czyli nie ma luzu nie jest wybita  to pujdzie nawet i w trawie jedynie młocarnia nie wyrobi i zabije bęben .

To jest moje zdanie

Opublikowano

traktor11 zgadzam się z tobą w 100%. Kosimy swoim 6 lat i nigdy nie było takich problemów. Jedynie raz jak kosilismy na usłudze owies i był trochę za zielony a sasiadowi się paliło żeby kosic to czasami się owinelo na motowidlach jak masz mocowanie rurek do gwiazdy.

Opublikowano

Bardzo duża nie będzie, na klawiszach może trzymać mniejszego. 

Tam wyżej nie wiecie jak to jest JD będzie zawsze gorszy od NH czy Claasa i odwrotnie. 

Kosiłem do 2 w nocy jak nie było rosy, jeśli zajdzie rosa już to jak można mówić o koszeniu skoro kombajn zaczyna gubić na sitach, spada wydajność. 

Opublikowano

Czy różnica wydajności między Dominatorem 88 SL, a 98 SL (zakładając, że heder ma 4,5m) jest bardzo duża?

myśle że dużej nie ma kolego jeszcze chciał bym zaznaczyć że dużą role podczas wydajności odgrywa sprawny operator i bardzo dobre ustawienie kombajnu bo pseudo - kombajniści nie potrafią wykożystać potencjału kombajnu a twierdzą że sie nie da inaczej ,lepiej , szybciej , dokładniej , czyściej  itp

Opublikowano (edytowane)

Koleś wyjaśniłem Tobie, że nie biorę pod uwagę kukurydzy, a jeśli Ty dalej twierdzisz że idziesz w zbożu w trakcie deszczu bez spadku wydjaności i start to jesteś właśnie tym pseudo kombajnistą. 

1450 wts szr 480/ działka 9.2ha/ pszenica ozima Agil 7.3t/ha/ 6h z hakiem sypane w locie praktycznie wszystko. 

edit 2 lata temu chyba. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

"KOLEŚ"  ale o co tobie chodzi poczytaj sobie kilka str do tyłu i zobaczysz że napisałem że w mokrym spada wydajność 

nigdy nie nazwałem cie pseudo kombajnistą ale widocznie nim jesteś jak nie potrafisz kosić ustawić kombajnu i kombajn tobie wywala zboże i to jeszcze sitami 

Opublikowano

Spada wydajność bo są straty na jedno wychodzi, a skoro kosisz w deszcz czyli to nie ustaje a się potęguje i dlatego twierdzę że nie da się kosić mokrego. Ostatnim swoim postem piłeś do mnie tym pseudo kombajnistą.