Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja proponuje mf 255 wykonaniembije ursusa 3512 mf 255 jest jak najbardziej godny polecenia mało awaryjny ,tanie części w moich warunkach ciągnie pług 3 skibowy,

do prasy sipmy jak najbardziej pasuje a do rotacyjnej też idealny więc ja bym na niego postawił.

Opublikowano

no wiesz @miki20 u mnie z tym darciem o miedze identycznie jest :D raz walkę aż toczyłem.u mnie sa gospodarstwa i gospodareczki ;) ale ci na małych 5-10 ha w nic nie inwestują i się ogólnie nie rozwijają ani trochę żadnych maszyn chlewni itd.ale za to ci najwięksi ciągniki kto najsilniejszy większy itd z chlewami tak samo.a teraz jeszcze samochody kupują :P to wcale kryzysu nie ma heheh ale jak mleko pójdzie w dół to nie będzie znów tak wesoło

Opublikowano

@EDWIN

No dokładnie zamiast patrzec co jest potrzebne to oni kupją tylko dlatego żeby miec lepsze jak sąsiad. U nas w okolicach to nawet jak ktoś sobie miotłe kupi to na drugi dzień u jego sąsiada też stoi nowa miotła, oczywiście lepsze i droższa żeby pokazac kto jest lepszy ;) A co do tych gospodarst i gospodareczek to chodziło mi o to że jeżeli ktoś chce się rozwijac to nawet przy tych kilku ha jest szansa na rozwój, tylko trzeba chciec i patrzec i pilnowac tego a nie siedziec przed sklepem i pic jabole od rana do wieczora :P

Opublikowano

Wybór ciągnika na takim areale lub ciut większym zależy od tego czy zajmujemy się gospodarstwem jako pracą z której mamy wyżyć czy tylko mamy zajmować się hobbystycznie. Jak dla mnie do orki pługiem 2x35 na średnich ziemiach,bron,siewnika itd wystarczy t-25. Do prasy czy kosiarki rotacyjnej bym go już nie polecał. Myślę że t-25 oferuje dobry komfort w kabinie który pozwala na ogarnięcie gospodarstwa do 8-10 ha(jeżeli oczywiście gospodarstwo jest naszym głównym źródłem dochodu)

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że t-25 na około 5ha ciężkich ziem,w tym 2ha na terenie pagórkowatym nie wystarcza-zajmujemy się gospodarstwem raczej hobbystycznie. Często słyszę narzekania mojego ojca że przydał by się do pługa czy kultywatora(który stoi prawie nieużywany) mocniejszy ciągnik-choćby u3512 nie mówiąc już o 4512 lub 4514 ;)

Jednak inwestycja w ciągnik powyżej 50km przy takim areale może się nigdy nie zwrócić,chyba że uprawiamy na nim warzywa itp.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepszy byłby ursus C-330. Jest to bardzo zwrotny ciągnik a co najważniejsze bardzo mało pali.

zwrotny ekonomiczy prosta budowa tylko moim zdaniem troche mocy mu brakuje w porownaniu do 2812 niema startu

Opublikowano

C-330

mało pali

tanie części

ładny egzęplarz 15-20 tyśi

a w leśie to zalerzy do czego ale przywieżć drewno napewno da radę

wykorzystanie na 4ha to ledwo co 50 godzin pracy rocznie

Opublikowano

@ArekNH

No napewno starczy,

Tak np. mój sąsiad obrabia coś ok 5-6 ha( wszystko orne) i c-330 i c-360 i twierdzi, że dobrze że ma 60-tke bo tak to by kiepsko było małym ciągnikiem wszystko robic :P To taka jeszce jedna odpinia :D Nie wiem czy to w tym temacie czytałem że c 330 wystarcza do ok 10ha, to tak dla przykładu mój wójek obrabia ok 12-13ha w tym ok 2 łąk i ma t25 zetora 8011 i jeszcze niedawno dokupił c-360 :) i twierdzi że ma tak w sam raz :)

Opublikowano

Stevan ja w życiu nie kupiłbym t25(chociaż 2 sąsiadów ma ich).Jak kupisz C-330 to musisz o niego dbać a będzie chodził jak zegarek. U mnie na 30ha w ciągu roku spaliła około 1500l ropy(ale dostawała po garach).

Opublikowano

Ludzie.. dziadek "ciapkiem" C 330 obrabiał 10 ha i było gites..

a wy tu jakies smoki rzucacie..

3512 w zupełności wystarczy! nawet na ciężką ziemię .. to zrywny ciągnik z dużym zapasem mocy, wiem bo mam..

a Zetora nie kupuj bo pali ropy jak by miał ze 120 KM a mocy ma tyle co słaba C-360

na dodatek jest cięższy ..

nie opłaca się

Opublikowano

Jeżeli jest cięższy to na ciężkich glebach jest zaletą ponieważ stabilnie idzie. Miękki przód daje komfort kierowania. A nie jak we Władimircu że każdą bryłkę ziemi czujesz ;[ Ale myślę że ten temat pomalutku będzie wygasać ponieważ gospodarstw o podobnej powierzchni jest coraz mniej. I niedługo możliwe że będą się ważyć losy też i mojego gospodarstwa. Mogę zyskać dużo(jeśli chodzi o areał) albo i stracić :lol:

Opublikowano

Moja ciotka m-ką obrabia ponad 35ha ale mniej niż 40ha i nie narzeka. Wiadomo że polony to nie są wysokie ale dowiedziałem się że planuje kupno nowego ciągnika :lol:. Ale ponad 20 lat 30 dawała radę na nie całych 40ha ;[

Opublikowano

Ludzie.. dziadek "ciapkiem" C 330 obrabiał 10 ha i było gites..

a wy tu jakies smoki rzucacie..

3512 w zupełności wystarczy! nawet na ciężką ziemię .. to zrywny ciągnik z dużym zapasem mocy, wiem bo mam..

a Zetora nie kupuj bo pali ropy jak by miał ze 120 KM a mocy ma tyle co słaba C-360

na dodatek jest cięższy ..

nie opłaca się

Powiedział co wiedział... :lol: Zetor pali tyle co 120km haha i jest słabszy od c-360 ;[ widać że nigdy nie jeździłeś zetorem i na dodatek wymyślasz jakieś bzdury o spalaniu...

Od 3512 wole o 100x c-360, wiecej zrobi w polu, i jest o połowe tańsza... nie wiem po co płacic za 3512 tyle jak on nadaje się tylko do zgrabiarki...