Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pociągnąć to może i by pociągneła, tylko nie wiem jaki jest w dowodzie rej. maksymalny cieżar ciężar całkowity ciągnionego zestawu w c-330. Ale na pewno jest przekroczony, więc w razie kontroli mogłoby być nieciekawie. :D

Opublikowano

dzięki panowie za tak duży odzew z waszej strony. Teraz sobie uświadomiłem że jednak lepiej będzie jak pojadę z jedną przyczepą do tego zrobię nastawki. Jeszcze jedno pytanie bo mam przyczepę autosan 47a o ile mógłbym ją przeładować żeby nic się przyczepie nie stało. To tej drugiej przyczepy bym nie ciągnął. Z tą górką to chodziło mi o 20 stopni pod górkę

Opublikowano

Może i jakimś cudem da radę ale to będzie męka dla traktora(szkoda ursusa) :D . Tak jak koledzy wyżej piszą najlepiej poprosić kogoś o pomoc albo 2 razy jechać. Bo jak będziesz chciał jechać z tymi 2 przyczepami to może ci to wyjść dłużej niż 2 razy jechać albo nawet możesz nie dojechać jak ci coś po drodze się rozsypie :) .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

uciąg c330 to maksymalnie 1600kg, wiec z 8 tonami to nie jest jazda tylko mordowanie sprzętu, i do tego jeszcze jakaś większa górka i pozostaje tylko modlitwa albo wyjedzie albo pociagnie ciągnik do tyłu.

@Piotrax12 jechałeś kiedyś z ładunkiem 8ton i do tego masy przyczep czyli ponad 13t???

Opublikowano

Piotrax12 to zapewne słyszałeś od jakichś bajkopisarzy, albo nigdy nie jeździłeś tym ciągnikiem z takim ciężarem. Ja raz sąsiada po asfalcie pod górę ciągnąłem na biegu nr. 1, całość ważyła może 14 ton, wspomagałem go tylko, bo jego C-360 miała b. ciężko. Mój cap ledwo szedł, ale trzeba go było tylko kawałek wyciągnąć.

Moim od zawsze jeździmy bez hamulców w przyczepie, i wiem co się potrafi dziać, jeżeli zacznie się kopać albo uciekać do tyłu przy takiej wadze. To samo przy redukowaniu. Wystarczy chwila nieuwagi i można być przygniecionym. :D

Opublikowano

Ursusy są dobre, ale nie przesadzajmy :)

Ja jadąc z ojcem do młyna c-360 w tamtym roku z dwoma przyczepami o podobnej ładowności nie miałem przyjemności z jazdy. Nie dość, że ciężko jest się rozpędzić, to jak pod górę trzeba na maxa cisnąc, a z górki pcha ;/

Nie radziłbym 30stką jechać :D Lepiej jak inni wyżej piszą nająć kogoś kto ma większy ciągnik i spokojnie sprzedać zboże :)

Pozdrawiam

Opublikowano

nie ma żartów, mnie kiedyś w byłej pracy wysłano 330 na wąskich oponach bez obciążników przyczepą 5 t z 4.5 tony mat. siewnego ,żeby do siewu im wywieźć oczywiście 330 z walniętą pneumatyką i jak zjeżdżałem z takiej fajnej górki w połowie była wywleczona ziemia z pola i zjeżdżałem na 4 do tego momentu, i wpadł w poślizg, zaczął bokiem jechać to szybka przerzutka na 6 i gaz do dechy i zatrzymałem się dopiero w połowie następnej górki szczęście, że droga wewnętrzna i nic nie jechało, ale człowiek był młody i głupi, teraz to już bym się tak testować nie dał

wyjechać do górki to pikuś, jak jeździsz więcej to widzisz na jakim biegu wyskoczysz, zjechać zawsze większy problem, jest taka zasada, żeby zjeżdżać na tym biegu co by się normalnie pod tą górę wjeżdżało

Opublikowano

pociągnąć pociągnie - sąsiad dwiema d47 na kołach 825 jeździł po kamień na drogę i dawał radę - fakt - po kilkunastu wypadach silnik do remontu. Podkręcał dawkę na pompie i jazda.

Moja rada - pożycz od kogoś większy traktor, albo jedź na spokojnie 2 razy swoim

Opublikowano

Pociągnie bez problemu:), ja ciągnołem pod górke 2 przyczepy wyładowane kapustą po brzegi, plus tona na kołówce :rolleyes: Ciężko miał ale dał rade:)

Opublikowano

ja na przyczepy d47 laduje pobnad 6500 kg ale w jednej rama n ie daje rady musze spawac b w kilku miejscach peknieta jest

a raz mialem 7400 kg na drugiej ale zas opony 11,5/15 nie wytrzymuja i jak w dziure wpadniesz to pekaja

2 razy tak mkialem

wiec proponuje ladowac ok 6 ton nie wiecej

Opublikowano

uciąg c330 to maksymalnie 1600kg, wiec z 8 tonami to nie jest jazda tylko mordowanie sprzętu, i do tego jeszcze jakaś większa górka i pozostaje tylko modlitwa albo wyjedzie albo pociagnie ciągnik do tyłu.

@Piotrax12 jechałeś kiedyś z ładunkiem 8ton i do tego masy przyczep czyli ponad 13t???

1620kg to maksymalna siła uciągu na suchym betonie(przy ciężaże ciągnika 2170kg,przy 15% poślizgu przy prędkości 3km/h)

a maksymalny ciężar ciągnionych przyczep to 5500kg :rolleyes:

moim zdaniem tak jak reszta się wypowiedziała lepiej pojechac dwa razy i być spokojnym niż raz i ryzykować :) po za tym z uciągiem jak z uciągiem ale z chamowaniem byłby problem :)

swoim ciapkiem jezdziłem z 2 przyczepami jedna 4t pełna zboża a druga ruska 4,5t z około 2-tonami ładunku na drugie gospodarstwo i powiem szczerze ciągnik cały czas miał tłumik pełny dymu a 6 bieg udało mi się wzucic tylko na płaskim lub lekko z górki :)

dużo zależy tez od ogumienia,cisnienia w oponach i przyczepy bo np. te rosyjskie chodza cięzej niż polska d47 .

Opublikowano

no bo jak by byly chamulce to ze zjeżdzaniem z górki by problemu nie było choć raz też miałem niezłe jaja swoim c-360 przewód od pneumatyki sie mi odpioł i była nie miła niespodzianka.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Noszę się z zamiarem kupnem używanej przyczepy do mojego ciapka. W dowodzie mam wpisane maksymalna ładowność 5500kg. Czyli jak rozumie masa całkowita przyczepy musi być max 5,5t. Jaką przyczepę polecacie? Na dużych kołach, czy na małych? O wywrotce w tej cenie nie mam raczej co myśleć. Kwota jaką dysponuję to 4-5 tyś zł. Zależy mi na sprawnych hamulcach bo trochę górek w okolicy jest.

A, może ktoś niedaleko Lubelskie (Biłgoraj, Janów L.) ma do sprzedania przyczepę to chętnie obejrzę.

Edytowane przez michal009