Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po bandurze w miarę jest czysto tylko trochę przy miedzach pasy 1,5m osetów i jednoliścienych. Jednoliścienne to nie problem tylko te osety. Da radę czymś to zwalczyć czy tylko mechanicznie? 

Opublikowano

Tylko mechanicznie, jeśli chcesz ocalić soję, ale jeśli osty występują placowo to możesz użyć każdego środka, który niszczy osty i ręcznym opryskiwaczem spryskać te miejsca z tym, że w tych miejscach i soję załatwisz, więc tylko wyrywanie czy wycinanie na dzień dzisiejszy uchroni soję.

Coś mi się wydaje, że to ostatni rok udzielania się na tym forum, ponieważ ciągle te same pytania, choć wielokrotnie była on ich mowa albo wciąż nowi trolle, więc myślę, że to ostatni rok na tym forum wreszcie będzie można pisać, co tylko ślina na język przyniesie.

Opublikowano

pstaszek, jesteś największą mąciwodą w tym temacie i takie są fakty. Wygoniłeś swoim przemądrzalstwem kilku niezłych hodowców soi, bo przecież nie da się osiągać wyższych plonów od Ciebie czyli 4 tony soi z 2 ha. Wszystko wiesz najlepiej, tylko plony nie te. Swoimi uprzejmościami wymieniaj się z ordynatorem i rolnikiemmati na PW, bo nic nas nie obchodzą wasze tarcia o kasę.

Opublikowano

JanKrzysztof

Podobnie jak to, co ty teraz napisałeś nic nie wnosi do tematu poza tym wymień tych dobrych hodowców, bo Ja tu poza tymi trollami, których wymieniłeś nie zauważyłem, czyli to, co napisałeś to ewidentnie ciebie dotyczy tylko tego nie zauważyłeś jak wszystkie inne trolle. Napisz coś mądrego. Jedyna mądra rzecz, którą można zauważyć w twojej wypowiedzi to fakt, że zauważyłeś, kto troluje i ich wymieniłeś, więc może coś z ciebie będzie.

Opublikowano

Pstaszek 

Dziwię się tobie że w ogóle tu piszesz, średnia wieku na agrofoto to równie z 15 lat dodatkowo poziom wiedzy poza paroma wyjetkami żaden, dodatkowo użytkownicy typowo reklamujący swoje firmy. Polecam zarejestruj się i wejdź na CZAT w adresie z obrazka( adresu nie mogą napisać bo agrofoto cenzuruje nie wiadomo na jakiej podstawie), są tam ludzie którzy uprawiają soję i potrafią o niej dyskutowac. pozdrawiam 

Screenshot_20200528-130212.png

Opublikowano

Dzięki i pozdrawiam tak jak zauważyłeś tutaj przede wszystkim firmy a szczególnie jedna i nie da się tego nie zauważyć dzięki za zaproszenie, ale nie wiem czy jak zrezygnuje z tego forum czy jeszcze będę się gdzieś udzielał, ale jeszcze raz dziękuje za zaproszenie i pozdrawiam.

Opublikowano

Teraz już jest jasne, kto spowodował, że to forum to tylko grupa trolli AY pozdrowienia załóżcie jeszcze więcej kont będzie fajnie sami się spaliliście trolle pozdrowionka.

Dnia 26.05.2020 o 18:52, pstaszek napisał:

Prawda w oczy kole

I jeszcze zestawienie od 2015 roku, od kiedy zacząłem dokumentować uprawę soi, czyli jak wyglądała soja w maju nie są to dokładnie te same dni, ale są to niewielkie różnice to pokazuje, że każdy rok jest inny i jeśli ktoś powtarza z uporem maniaka, że trzeba przewidzieć i wybrać korzystne perspektywy dla soi to niema praktycznej wiedzy na temat uprawy soi teraz może wreszcie zrozumie, że niema takiej możliwości, bo każdy rok jest inny a nikt nie jest wróżka żeby przewidzieć, kiedy będzie najlepszy termin do siewu. Warto robić sobie dokumentację zdjęciowa to jest dowód jak było naprawdę a nie gdybanie.

1.JPG

Przenieś do galerii

2.JPG

Przenieś do galerii

3.JPG

Przenieś do galerii

4.JPG

Przenieś do galerii

5.JPG

Przenieś do galerii

6.JPG

Przenieś do galerii

I najlepsza soja z 2016 roku

11..JPG

Przenieś do galerii

12..JPG

Przenieś do galerii

13..JPG

Przenieś do galerii

14..JPG

Przenieś do galerii

Opublikowano
Dnia 27.05.2020 o 14:35, pstaszek napisał:

And2ej1

Basagran 0,8l to raczej niewiele zadziała normalna dawka to 2,5 -3l na 1ha, więc te 2l moim zdaniem trzeba by było dać pryskać nie wcześniej jak soja wytworzy pierwszą parę trójlistków. Poza tym w soi lepiej jechać osobno z zabiegami na chwasty w odstępie, co najmniej 1 tygodnia tak, aby soja pozbierała się po pierwszym zabiegu każda chemia soję przyhamowuje, więc mieszanki zawsze bardziej, ale jak ktoś się uprze to może zmieszać.

stach12

Niewiedziałem, że jesteś mitomanem, ale szacunek, że potrafiłeś się do tego przyznać jeszcze raz wielki szacunek. To powiedz coś mądrego, bo na razie faktycznie zachowujesz się jak mitoman. Udowodnić znaczy pokazać, że ktoś się myli i tylko tyle i aż tyle. Teraz myślisz, że jesteś psychiatrą zastanów się, co piszesz, bo już się skompromitowałeś i wciąż brniesz tą drogą expercie psychiatrii.

Jeszcze 10 ha i koniec właśnie tankuje wodę. Pozdrowienia dla normalnych.

Hm ale corum dawka to 1,25 i dają w dawce dzielonej więc pomyślałem aby dać basagran 1litr i prawie wyjdzie to samo ale chyba coś pomyliłem skoro piszesz o 2,5 litry

Opublikowano

And2ej1

CORUM zawiera:

Zawartość substancji czynnych:

bentazon (związek z grupy diazyn) – 480 g/l (43,0%)

imazamoks (związek z grupy imidazolinonów) - 22,4 g/l (2,0%)

Dobrze sobie kombinujesz ale Corum zawiera jeszcze Imazomaks to powoduje ze ma nieco inne spektrum zwalczania chwastów i dlatego jest mniejsza dawka bentazonu

Basagran w 1l zawiera 480g bentazonu więc wedle twojego spekulowania wystarczyło by 1,25l ale sam bentazon nie załatwi sprawy w takiej dawce

Dlatego zalecane dawki są takie jak poniżej

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 3 l/ha

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,5-3 l/ha

Basagran 480 SL można również stosować z adiuwantem Olbras 88 EC: Basagran 480 SL 2 l/ha + Olbras 88 EC 1,5 l/ha.

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1

LUB

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 3 l/ha

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,5-3 l/ha

Środek można stosować również w dawce dzielonej:

pierwszy zabieg wcześnie po wschodach chwastów, niezależnie od fazy rozwojowej fasoli w dawce 1,25 l/ha

drugi zabieg w 7-10 dni po pierwszym w dawce 1,25 l/ha Zalecana ilość wody 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1 lub 2 (w przypadku dawek dzielonych).

Opublikowano (edytowane)

Stosował ktoś Corum wcześniej niż zalecają  , u mnie dopiero pierwsze trujlistki a chwasty zasuwają \ nie pryskałem doglebowo \-myślę po niedzieli prysnąć [ na etykiecie chyba pisze o trujlistku ale na drugim węzile .próbował ktoś z was 

Edytowane przez leszek1981
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, leszek1981 napisał:

Stosował ktoś Corum wcześniej niż zalecają  , u mnie dopiero pierwsze trujlistki a chwasty zasuwają \ nie pryskałem doglebowo \-myślę po niedzieli prysnąć [ na etykiecie chyba pisze o trujlistku ale na drugim węzile .próbował ktoś z was 

Corum:

soja - środek stosować od fazy rozwininiętego liścia trójlistkowego na drugim 
węźle do fazy widocznego piątego pędu bocznego pierwszego rzędu (BBCH 12-
25). 

własnie co to znaczy trójlistek na drugim węźle? co to znaczy węzeł?  który jest pierwszy? jak są liczone węzły jakaś dyskusja?

do fazy widocznego piątego pędu bocznego pierwszego rzędu  - co to znaczy? który to jest ten pierwszy rząd niby? który to jest pierwszy pęd boczny?  jak to rozumieć?

jak skala BBCH ma się do skali ang. V ?

ps po opadach zapowiadanych na dziś >30 mm  doglebówka przestanie działać ?

Edytowane przez theta
Opublikowano (edytowane)

theta

Tu niema, co dyskutować mamy najpierw liścienie następnie pierwszą parę liści właściwych na pierwszym międzywęźle, ale nie trójlistków następnie jest pierwszy trójlistek na drugim międzywęźle całkowicie rozwinięty i jak mamy pierwszy trójlistek wykształcony to jest to termin stosowania herbicydów wedle zaleceń, czyli zdjęcie, które dzisiaj wstawiłem to faza pierwszego trójlistka jeszcze nie w pełni wykształconego za 2-3 dni będzie w pełni wykształcony widoczny jest też trzeci trójlistek na trzecim międzywęźle (to taka cicha podpowiedz miała być, ale kolega nie zna faz rozwojowych, więc nie załapał), w tej fazie, czyli rozwiniętego w pełni pierwszego trójlistka będzie można stosować herbicydy wedle zaleceń.

Już kiedyś pisałem, że do właściwego stosowania herbicydów czy dokarmiania mikroelementami itp. Będzie potrzebna znajomość faz rozwojowych soi po prostu, co niektórzy nie odrobili zadania domowego.

Co do pytania - jak skala BBCH ma się do skali ang. V – to jak sam widzisz niektórym sprawia problem skala BBCH, choć jest moim zdaniem bardzo przejrzysta i dla mnie opisuje rozwój roślin wystarczająco dobrze do potrzeb Rolnika niema sensu zbyt wiele teorii wpychać sobie do głowy, bo to tylko zamęt w głowach wam stworzy nie będziecie wiedzieli, którą teorię zastosować w praktyce, dlatego trzymajcie się obowiązującej u nas skali, czyli BBCH i takie jest moje zdanie, co do tej dyskusji.

Co do doglebówki to temat szeroki zależy od użytej substancji czynnej czy też kilku substancji jak i warunki, w których zostały użyte, czyli wilgotność gleby jak i od chwastów, jakie występują na naszym polu nawet mieszanina substancji nie zwalcza wszystkich chwastów, więc to będzie w dużej mierze zależało, jakie mamy chwasty i jak dobierzemy do tych chwastów substancje czynne, bo jeśli kiepsko czy też w czasie oprysku będzie przesuszona gleba to efekt przestającego działania środka może być widoczny bardzo szybko poza tym żadna substancja czynna nie działa bez końca, dlatego czym szybciej roślina chroniona zasłoni nam glebę tym efekt działania oprysku będzie skuteczniejszy, bo nowe chwasty po zakryciu gleby przez soję już nie będą wschodzić, dlatego zaleca się gęsty siew, co lejek, aby soja jak najszybciej zakryła powierzchnię gleby niestety w tym roku jest z tym problem, bo jest zimno i soja słabo rośnie, dlatego trzeba się liczyć z opryskami powschodowymi, dlatego siew w szerokie rzędy wymaga pewnej wprawy w odchwaszczaniu soi.

Co do opadów to dzisiaj i w nocy silne opady w niektórych województwach miedzy innymi na Śląsku, czyli u mnie w niektórych przypadkach może spaść nawet 80l w ciągu godziny, czyli jak widać pogoda w tym roku jakby chciała pokazać, że termin siewu to sprawa indywidualna zależna od rejonu Polski, w jakim się znajdujecie i kłócenie się przez niektórych, co roku oto samo jest bezsensowne może to w końcu zrozumiecie. U mnie już pada, ale na razie spokojnie, więc życzę wszystkim szczęścia, aby nić złego te opady nie przyniosły w waszych uprawach powodzenia.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

Witam wszystkich, których interesuje uprawa soi jednocześnie pozdrawiam trolli z grup AY, czyli trolli z grupy Agresywnych Yeti tylko trolować potrafią napisz coś mądrego trollu z AY prawda boli.

leszek1981

Pozdrawiam i również zdrowia życzę.

Opublikowano (edytowane)

777.jpg

stach12

Nie wiem skąd ty wiedze czerpiesz, ale myślę, że to, co wstawię spowoduje, że nie będziesz myślał tylko będziesz już wiedział jak jest naprawdę pozdrawiam i miłej lektury i pytanko czy jesteś wstanie to podważyć znów udowodniłem ci, że nie masz racji. Myślę, że teraz już nie będzie problemu z rozpoznawaniem faz rozwojowych soi.

FAZY ROZWOJOWE SOI 1.jpg

FAZY ROZWOJOWE SOI 2.jpg

FAZY ROZWOJOWE SOI 3.jpg

Edytowane przez pstaszek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

wiecie że oni to przetłumaczyli i skopiowali od Niemców, to co na zdjęciu wyżej,

Podsumowując

Corum stosujemy 

gdy wykształcony jest 1 trójlistek na 2 węźle

• węzeł 0 - (z łacińskiego  cotyledon )                                                            faza liścienie,
  • węzeł 1  -  (ang. unifoliate leaf  liść wychodzący z jednego punktu ) faza 2 liście,
  • węzeł 2     (ang .trifoliate leaf)                                                                  faza pierwszy trójlistek     BBCH 12
  • do fazy widocznego piątego pędu bocznego pierwszego rzędu    BBCH 25  tzn jeżeli przyjąć że każdy z trójlistków stanowi zaczątek pędu bocznego a nie będąc jedynie liściem to jest do 5 trójlistka , każde rozgałęzienie wychodzące z ogonka trójlistka to jest już 2 rząd ,zdarza się że wychodzi nawet z węzła to też jest 2 rząd

@ptaszek @stach12

międzywęźle  to jest część łodygi między węzłami 

Edytowane przez theta