Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wnioski z powodu braku skutecznych zapraw na szkodniki i choroby grzybowe w soi siew rzadki bardzo ryzykowny, dlatego się nic o tym głośno nie mówi, chociaż coraz częściej można znaleźć artykuł na ten temat to nadal zaleca się gęsty siew, bo przy takiej pladze chorób i szkodników czyhających na kiełkujące i wschodzące młode rośliny to chyba jedyny sposób jak na razie, aby coś soi zostało jak są niesprzyjające warunki a takie są prawie zawsze, bo dla chorób lepsza pogoda deszczowa a dla szkodników sucha i ciepła a trzeba tu zaznaczyć, że nie są to choroby i szkodniki, które u nas nie występują są one szeroko rozpowszechnione w naszych glebach i ogólnie w środowisku a nie typowo sojowe tak jak strąkowiec sojowy, którego na razie nie stwierdziłem po koszeniu w nasionach niema otworów charakterystycznych dla tego szkodnika, więc jak czytam artykuł, że w soi szkodniki i choroby to rzadkość, bo niema jej dużo i nie jest tak długo u nas siana żeby choroby i szkodniki stanowiły problem to widzę jak niektórym zależy tylko na sprzedaży materiału siewnego a nie na rzetelnej informacji, ale nie każdy uwierzy w te bzdury i wyciągnie prawdę na wierzch.

Opublikowano
Dnia 25.04.2020 o 05:04, Zodiax napisał:

Moja soja siana w środę ma kiełek 1cm  dziś ma być deszcz ale ma się schłodzić wieńce to opóźni wschody 

Kłamstwo ma krótkie nogi a ta soja to przy dobrych wiatrach na początku maja się pojawi na wierzchu soja, która się przebija zmienia kolor na żółto zielony ta twoja jest jasno żółta, więc jej daleko do wschodów promienie słoneczne jej jeszcze nie widziały.

Opublikowano

Przecież napisałem że zaczyna się pojawiać a nie że podchodziła brakuje jej tak mniej więcej 1cm myślę że za dwa trzy dni  i będzie w70%powschochona 

Jak będzie całkiem na wierzchu zrobię foto i umieszczę na forum 

Opublikowano (edytowane)

Wiem, co napisałeś Śmieszku. Soja, która przebijała się 1-3 dni temu dzisiaj jest już na wierzchu, ale jak widać jeszcze nie całkiem jest zielona chlorofil pojawia się w roślinie jak ujrzy światło dzienne, więc nie ściemniaj śmieszku kłamstwem daleko nie zajedziesz możesz oszukać kogoś, kto się na tym nie zna, ale nie mnie, czyli nie kombinuj, bo stajesz się jeszcze bardziej śmieszny.

IMAG0121.JPG

Drugie zdjęcie soja dostaje pierwszych liści przebijała się około 4-7 dni temu ta powyżej była siana 3 dni później za 2-4 dni będzie wyglądać tak jak ta wszystko zależy od pogody, ale nikomu nie polecam tak wczesnych siewów robię to żebyście wy nie musieli ryzykować.

IMAG0120.JPG

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

Jesteś ham bo mnie obrażasz ekspert od 7bolesci

Prawda jest taka że moja soja będzie wschodzić 10dni twoja 25lub więcej 

Ciągle powielacz te same błędy co rok temu zbyt wczesny siew to największa niedorzeczność 

Teraz całe forum będzie się z ciebie śmiało  bez względu co napiszesz 

Ps lepiej nic nie odpisuj 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2020 o 21:59, Zodiax napisał:

Jak to kiedy siać najlepiej teraz zresztą spytajcie pstasznika 

npeblrj.jpg

Odnośnie obrażania to przypomnijmy sobie, kto kogo obrażał i niemiał racji twoja soja wzejdzie około 15 dni po siewie jak dobrze pójdzie a moja wschodziła po 15 dniach już ci mówiłem naucz się liczyć dzisiaj u mnie mija od wysiewu pierwszej 20 dni a ostatniej minie 2 maja to taka nauczka zanim kogoś zaczniesz wyśmiewać i obrażać to się dobrze zastanów śmieszku pozdrawiam i życzę jak najszybszych wschodów teraz to już powinno być z górki.

Edytowane przez pstaszek
Opublikowano

UWAGA!!!, UWAGA!!!,UWAGA!!! Dzisiaj znów gwałtowne opady deszczu mogą wystąpić w całej Polsce poza tym ma przelotnie padać aż do niedzieli po niedzieli temperatury mogą spaść w okolice 0 stopni raczej niema się, z czego cieszyć jak by się sprawdziło.

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na zarejestrowany w soi środek CLAP substancja czynna chlopyralid - 300 g to to samo, co LONTREL 300 czy też inne środki oparte na tej substancji CLAP jest zalecany do stosowania na wschodzące chwasty w soi niema nic o terminie stosowania ( czyżby przed wzejściem soi?) a dawka to 0,4l na 1ha zwalczane chwasty w soi to - chaber bławatek, maruna bezwonna, ostrożeń polny – a LONTREL 300 ma spektrum zwalczania chwastów dużo większe - chaber bławatek, maruna bezwonna, ostrożeń polny, psianka czarna, rdest plamisty, rumian polny, rumianek pospolity, żółtlica drobnokwiatowa, komosa biała, szarłat szorstki – pytanie, dlaczego CLAP w każdej uprawie ma tylko - chaber bławatek, maruna bezwonna, ostrożeń polny – Poza tym kiedyś o tym pisałem, że ostrożeń zwalczałem w soi ręcznym opryskiwaczem LONTRELEM 300 i spaliło soję LONTREL 300 w uprawach, których jest zarejestrowany ma dawkę od 0,3-0,4l na 1 ha. Jeśli można stosować CLAP to i LONTREL też by było można tylko, w jakim terminie należy zastosować ten CLAP było by to świetne uzupełnienie środków doglebowych szczególnie przy spektrum chwastów w LONTRELU. Jest też zarejestrowany w soi COMMAND, więc można stosować legalnie.

Opublikowano

Szukałem najnowszych etykiet rejestracyjnych środka CLAP i w żadnej niema rejestracji do powschodowego pryskania w soi to samo dotyczy COMMANDU, czyli coś nie tak z tą wyszukiwarką na gov.pl albo jeszcze niema najnowszych etykiet opublikowanych, czyli pożyjemy zobaczymy, ale z tym CLAP to chyba pomyłka, bo jak już pisałem kiedyś sprawdzałem LONTREL i spalił soję na popiół. Poza tym w etykiecie tego i wszystkich innych środkach opartych na tej substancji czynnej jest taka uwaga -

NASTĘPSTWO ROŚLIN

Środek rozkłada się w glebie (degradacja mikrobiologiczna) w ciągu okresu wegetacji nie stwarzając zagrożenia dla roślin uprawianych następczo.

W przypadku konieczności wcześniejszej likwidacji plantacji potraktowanej środkiem na tym samym polu można uprawiać rzepak jary.

Nie należy wykorzystywać żadnych części roślin traktowanych uprzednio środkiem CLAP do kompostowania lub mulczowania.

Nie kompostować nawozu od zwierząt karmionych roślinami traktowanymi uprzednio środkiem CLAP.

Pozostałości substancji czynnej środka w resztkach roślinnych (w tym w formie nawozu), które nie zostały całkowicie rozłożone mogą negatywnie oddziaływać na wzrost i rozwój wrażliwych roślin uprawianych, jako rośliny następcze. W sytuacji, gdy można przypuszczać, iż resztki pożniwne nie zostały całkowicie rozłożone przed uprawą roślin następczych to nie należy uprawiać: grochu, fasoli i innych roślin bobowatych, marchwi i innych roślin selerowatych (baldaszkowatych), sałaty i innych roślin astrowatych (złożonych), ziemniaka i innych psiankowatych oraz upraw pod osłonami. – Czyli jeśli ta substancja jest tak szkodliwa dla bobowatych to raczej nie możliwe, aby można w soi ją stosować więc Ja nie polecam.

Opublikowano (edytowane)

Witam mam  czy stosował ktoś może doglebowo plateen 41,5 WG później jak zaraz po siewie? w zeszłym roku u mnie wyczyścił prawie wszystko dlatego w tym roku też od tego środka chciałem zacząć ochronę. Niestety mija już piąta doba od siewu ale warunki nadal są ciężkie do oprysku, w drugim dniu przeszła solidna ulewa która zaklepała ziemię (ok 30l/m2) a i wczoraj jeszcze poprawiało delikatnie. Etykieta środka podaję "zaraz po siewie tuż przed wschodami skala BBCH 00-07. nie chciałem pryskać zaraz po siewie gdyż ziemia była bardzo przesuszona i teraz mam obawy czy tak późny oprysk nie zaszkodzi. Dodam, że soja posiana dość głęboko ok 5 cm. Poniżej zdjęcia siewek kiełek ma już ok 1,5 cm.

IMG_20200502_074646.jpg

Edytowane przez pioter777
Opublikowano

stach12 dzięki za odpowiedź, spróbuję dziś może się uda, w innym przypadku muszę czekać do poniedziałku wieczór a na jutro prognozy znów przewidują lekki opad. 

Opublikowano

Jeśli soje masz w takiej fazie jak na zdjęciu i siana na 5cm to niema powodu żeby nie pryskać chyba, że mocno poleje i środek przemieści się w głąb gleby, ale osobiście z tym środkiem nie miałem nigdy do czynienia jedynie z jedną z tych substancji a mianowicie metrybuzyna i osobiście uważam, że nie jest zła tak jak niektóre firmy uważają a zasadzie jedna wszystko zwalała na tą substancję i ogólnie na doglebówkę na pewno pamiętacie słynnego ordynatora zwanego doglebówką.

Opublikowano
pioter777 napisał:

Witam mam  czy stosował ktoś może doglebowo plateen 41,5 WG później jak zaraz po siewie? w zeszłym roku u mnie wyczyścił prawie wszystko dlatego w tym roku też od tego środka chciałem zacząć ochronę. Niestety mija już piąta doba od siewu ale warunki nadal są ciężkie do oprysku, w drugim dniu przeszła solidna ulewa która zaklepała ziemię (ok 30l/m2) a i wczoraj jeszcze poprawiało delikatnie. Etykieta środka podaję "zaraz po siewie tuż przed wschodami skala BBCH 00-07. nie chciałem pryskać zaraz po siewie gdyż ziemia była bardzo przesuszona i teraz mam obawy czy tak późny oprysk nie zaszkodzi. Dodam, że soja posiana dość głęboko ok 5 cm. Poniżej zdjęcia siewek kiełek ma już ok 1,5 cm.

ja pryskałem przed wczoraj w pochmurny dzien chlomazonem, metrybuzyna i adiuwant doglebowy gleber. Wierzchnia warstwa była sucha. Wczoraj popadało z 8-9 litrow. Nie bylem jeszcze przy deszczomierzu

Opublikowano

pstaszek ja w zeszłym roku stosowałem plateen i pole było czyściutkie, siałem wieczorem a oprysk wcześnie rano z rosą, siew płytszy jak w tym roku ale podobnie maj przyniósł znaczne ulewy i soja(1/4 działki 1ha) stała pod wodą około tygodnia poniżej zdjęcie z tamtego roku co ciekawe nie zaszkodziło jej to praktycznie w ogóle, ani nie zauważyłem aby oprysk coś jej zaszkodził wtedy dawka 2kg/ha . A w tym roku jest podobnie tylko mniej zalane i dużo wcześniej(soja siana na sąsiedniej działce). Zastanawiam się  jednak nad zmniejszeniem dawki do 1,5 kg, największy problem to skorupa po tym ulewnym deszczu ale tu już pozostaje mieć tylko nadzieję, że nie przypali za bardzo słońce, prognozy przewidują "przekropny" maj więc może soja się przebiję.

IMG_20190525_070736.jpg

Opublikowano

Jeśli tak miałeś wzeszłym roku to bym się nie przejmował u mnie soja po takich deszczach to by na pewno nie powschodziła może jakieś pojedyncze egzemplarze w zeszłym roku niemiałem zalanej wodą tylko miesiąc opadów i jedna z odmian nie dała rady dwie pozostałe ze stratami, ale obsada do zaakceptowania oczywiście po takich opadach niewskazane upały to racja, bo ziemię zaskorupi no chyba, że czarnoziemy masz to się nie zaskorupi na tyle, aby soja się nie mogła przebić wszystko zależy od gleby.

Opublikowano

Soja długi korzeń

Jak widać na zdjęciach w soi ładnie widać rządki, choć nadal jest sucho i chłodna pogoda to soja sobie rośnie nie tyle w górę, co w dół, o czym już niejednokrotnie pisałem, że wczesny siew przygotowuje lepiej soję na ewentualną suszę jak widać na zdjęciu soja ma już około 15cm z tym, że widać na zdjęciu, że końce korzenia palowego są oberwane są bardzo delikatne i nie da się wykopać w suchej ziemi cały korzeń, więc można przypuszczać, że faktyczna długość korzenia może być dużo dłuższa nawet ponad 20cm. Na najbliższe dni zapowiadają dalsze ochłodzenia i przelotne opady, więc pogoda typowa dla naszego Polskiego klimatu, czyli bardzo zmienna.

IMAG0131.JPG

IMAG0122.JPG

IMAG0127.JPG

• Like 1
Opublikowano

Coś, co powinno zadowolić tych, którzy nie mogą dostać Harmony czy Refine, czyli

Tifensulfuron metylowy jest nowy środek TIFF 040 OD, który zawiera w 1l 40g tifensulfuronu metylowego w czystej formie bez dodatków innych substancji jest zarejestrowany w QQ, czyli jest jakaś alternatywa dla Corum