Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są problemy z dobrym materiałem siewnym i odpowiednimi odmianami mój przykład w tym roku jasno pokazuje, że niektóre odmiany dają radę i jak jest dobry materiał siewny to można je siać wcześniej i efekt bardzo dobry, więc należy dobrać odmianę i korzystać z dobrego materiału siewnego to podstawa wczesnego siewu.

Opublikowano

Jaka obsada na m2 jest minimalna żeby coś urosło ? 2ha na lekkiej glebie było w miare ok ale kilka ulewnych deszczy i zamuliło i stratowało soje że jest bardzo rzadka. Troche przypóźno na przesiewanie jej

Opublikowano

Kiedy przestało padać i czy zapowiadają u ciebie pogodę? Ja zostawiłem soje, której zostało 20 roślin na 1 metrze kwadratowym wszystko zależy od odmiany i jak mocno się krzewi i czy rośliny, które zostały są zdrowe i równomiernie rozmieszczone na całym polu. Najpierw oceń czy soja choruje poznasz to po więdnących liściach z plamami i zasychających liściach a nawet całych roślinach zobacz też na szyjce korzeniowej w ziemi na tej białej części szyjki korzeniowej czy są pęknięcia szyjki, jeśli są to przez te pęknięcia będzie infekcja chorób zobacz też czy są brązowe do czerwonawych plamy na szyjce korzeniowej, jeśli są to raczej ta soja nie rokuje przetrwania przy następnych deszczach choroby ją wykończą no i powiedz, jaka obsada została na 1 metrze kwadratowym i czy rośliny, które przetrwały są równomiernie ( w miarę równomiernie) rozmieszczone na całej powierzchni pola.

Ja właśnie przesiałem moją soję jest dzisiaj pogoda, więc przesiałem około 1,5-2ha zostawiłem tego rzadkiego Obelixa zobaczę, jakie ma możliwości krzewienia może nie warto było przesiewać, ale to się okaże jesienią.

Opublikowano

U mnie średnio 20roślin ma m jest tyle że i commandem i lunuronem pryskane i na tą pore to już niebardzo czymś ją przesiać . myślałem dokupić od kogoś soi wsiać to agregatem z wirówka ale jednak ta chemia nie będzie miała gdzie się podziać

Opublikowano

Jeśli boisz się o doglebówkę to raczej bez powodu jak posiejesz soję to nic się nie stanie, ale musisz wybrać z odmian 4 zerowych, czyli najwcześniejszą. W zeszłym roku po wymuleniu też zostawiłem soję 10ha pisałem o tym było ponad 20 roślin, ale soja chorowała i sporo siewek jeszcze padło soja zarosła psianką czarną, mimo że była uprawa międzyrzędowa namłóciłem około 400-500 kg z 1ha, więc na pewno się nie opłacało, ale musiałem zostawić, bo dostałem 40% odszkodowania a ubezpieczyciel nie przeznaczył plantacji do likwidacji. Dlatego w tym roku tą plantację gdzie niebyło 15 roślin na 1 metrze kwadratowym zdecydowałem się przesiać, mimo że rośliny były zdrowe takiej plantacji nie da się ochronić przed wtórnym zachwaszczeniem jest za dużo wolnych przestrzeni, których soja nie pokryje, więc chwasty się pojawią prędzej czy później i zarosną te miejsca najgorsza jest psianka czarna.

Opublikowano

Merlin anuszka mavka takie mam w okolicy do kupienia. A co później z opryskiem na chwast ? Jeszcze raz doglebówka ? Zdąży to się rozłożyć do siewu jesiennego zbóż? Dodam że to lekka ziemia piach miejscami 

Opublikowano

Anuszka najwcześniejsza jest, więc tylko ona ci zostaje oprysk na chwasty będziesz musiał zrobić nalistny trzeba się też liczyć z słabszym plonem czytałem, że z powodu tego, że soja jest roślina dnia krótkiego to przy opóźnionym siewie zazwyczaj słabiej plonuje, ale praktycznego doświadczenia na ten temat nie mam, więc nie wiem czy tak faktycznie jest okaże się to dopiero na jesień poza tym te najwcześniejsze odmiany też najsłabiej plonują, więc rewelacji nie należy oczekiwać.

Opublikowano

20 zdrowych roslin , dobrze rozmieszczonych na m2 jest w stanie 3 tony wydać z ha

20 czerwca soja ma zakwitnąć a nie przesiewy w czerwcu przy takiej pogodzie

doglebówka ma działać do zbioru a nie jak u pstaszka do wieczora

1 godzinę temu, pstaszek napisał:

Jeśli boisz się o doglebówkę to raczej bez powodu jak posiejesz soję to nic się nie stanie, ale musisz wybrać z odmian 4 zerowych, czyli najwcześniejszą. W zeszłym roku po wymuleniu też zostawiłem soję 10ha pisałem o tym było ponad 20 roślin, ale soja chorowała i sporo siewek jeszcze padło soja zarosła psianką czarną, mimo że była uprawa międzyrzędowa namłóciłem około 400-500 kg z 1ha, więc na pewno się nie opłacało, ale musiałem zostawić, bo dostałem 40% odszkodowania a ubezpieczyciel nie przeznaczył plantacji do likwidacji. Dlatego w tym roku tą plantację gdzie niebyło 15 roślin na 1 metrze kwadratowym zdecydowałem się przesiać, mimo że rośliny były zdrowe takiej plantacji nie da się ochronić przed wtórnym zachwaszczeniem jest za dużo wolnych przestrzeni, których soja nie pokryje, więc chwasty się pojawią prędzej czy później i zarosną te miejsca najgorsza jest psianka czarna.

nie bardzo rozumie co ma ubezpieczyciel do gadania odnośnie przesiewania plantacji

ciekawe jest również to 40 % odszkodowanie , no ale co tu nie jest ciekawe  ?? hahaha

plon jak na takiego fachowca raczej średni i duzo nie różni się o średniej z całej przygody ze soją 😀😀

Opublikowano

Dobre ordynator zmienił zdanie już nie trzeba wysiewać 60-70 nasion na 1metr kwadratowy? Czyli miałem od początku rację.

Trzymać to ciebie trzyma to, co brałeś żadna doglebówka nie będzie trzymać do zbioru, bo żadna nie zwalcza wszystkich chwastów to po pierwsze a po drugie przy tak rzadkiej obsadzie soja nie zasłoni gleby, ponieważ soja jest rozmieszczona przypadkowo a nie siana siewnikiem punktowym, więc wtórne zachwaszczenie jest raczej na 100% pewne, więc nie wciskaj następnej ciemnoty doglebówka, bo nie masz pojęcia o uprawie soi. Tylko gęsto posiana soja jest wstanie zagłuszyć chwasty, co może nam się wydawać, że doglebówka trzyma do zbioru a tak naprawdę dzięki temu, że soja zasłoni glebę to następne chwasty już nie powschodzą panie doglebówka najwyższy czas się dokształcić, bo cały czas wciskasz tu ciemnotę. Co do reszty twojej wypowiedzi to powstrzymam się od komentarza jesteś taki beznadziejny ze niema sensu tego komentować.

Opublikowano

chwast kiełkuje wtedy gdy ma do tego odpowiednie warunki , uprawiając glebe mu je stwarzasz , temperatura itd

większość chwastu właśnie kiełkuje wtedy kiedy działa doglebówka najbardziej , warunek nie ruszać zbytnio gleby

nie jest rzeczą dziwna że jezdząc tym twoim wynalazkiem [ wielorakiem ]  doglebówkę przemieszczasz w strefę korzeni soii i ja wykańczasz  a chwastom stwarzasz warunki do ponownego kiełkowania ,  to pasowałoby wiedzieć jak się wykłady robi !!

wiadomo że nie wszystkie chwasty wrażliwe na doglebówkę , dlatego się poprawia nalistnie

kazdy liść rośliny bez dostępu do promieni słonecznych jest pasożytem tejże rośliny , więc bym się z tym zagłuszaniem chwastów przez soje  nie podniecał  tym bardziej że soja to roślina która  obraca się w poszukiwaniu słońca uwielbia ciepło i nawet nie wschodzi jak zimno o czym nasz fachowiec  pstaszek nawet nie wie tylko papla że nasiona słabe hahaha  posiej kukurydze w listopadzie to będziesz wiedział jaką ma siłe kiełkowania oszołomie !!!

Opublikowano

Naprawdę jesteś żałosny udowodniłem ci, że to wina materiału siewnego, ponieważ miałem 3 odmiany z różnych firm i każda inaczej powschodziła, więc to nie są te bzdury, o których ty piszesz poza tym soję sieje się, gdy gleba ma, co najmniej 8 stopni ciepła a Ja w ty, roku siałem jak miała 10 stopni ciepła a dopiero po 10 dniach się ochłodziło, choć nie poniżej 6 stopni a to jest temperatura, przy której soja nie rośnie, więc gdybym ją posiał nie 17 kwietnia tylko na przykład 25 kwietnia to były by takie same problemy ze wschodami a może i gorsze, ponieważ przez te 10 dni soja zdążyła skiełkować a ta najlepsza prawie przebijała się przez glebę a ta, co była tylko skiełkowana w większości zniszczyły ją choroby i dlatego nie powschodziła miały zbyt słabą energię kiełkowania, bo te nasiona, które miały dobrą energię to zdążyły się przebić przez ziemię i choroby niemiały szans jej dobić. Co do twojego przemieszczania się doglebówki to już pisałem, więc nie będę się powtarzał powiem tylko tyle jak masz odmiany soi, które są wrażliwe na doglebówkę to twój problem a nie Mój.

To, że liście podążają za słońcem to nie znaczy, że nie zacieniają gleby przecież się nie kurczą, więc przestań wypisywać te chore twoje domysły, bo są naprawdę żałosne. Żadna doglebówka nie działa do żniw tylko, dlatego że rośliny zakrywają powierzchnię gleby to nowe nie wschodzą, więc presja chwastów po zakryciu przez rośliny gleby jest znikoma no chyba, że mamy problem ze wschodami i soja jest rzadka i nie jest w stanie zakryć powierzchni gleby na przykład słaba krzewistość soi tak jak na przykład odmiany, które ty reprezentujesz słabo się krzewią, więc tam byłby problem tak jak to się stało w zeszłym roku u mnie w twojej oszukanej odmianie nadal piszesz książkowe mądrości, które w praktyce się nie koniecznie sprawdzają.

Opublikowano

A jak krzewi się mavka ? Bo akurat tam ją mam a w tamtym roku gęsto posiana urosły pojedyńcze łodygi a akurat anuszka miała grubsze ziarko i wyszła mniejsza obsada i elegancko wiecha urosła po 3 duże rozkrzewienia

Opublikowano

Myślę, że z tym pytaniem to do właściciela tej odmiany lub ordynatora poza tym zrób jakieś zdjęcie tej twojej wymulonej zamulonej soi, bo nie wiem czy ona istnieje i czy moja mowa nie jest bezsensowna, ponieważ miałeś sprawdzić jak wyglądają rośliny i nic nie napisałeś na ten temat to uważam, że dyskusja niema sensu poza tym ziarno soi odmiany Mawka jest grubsze od Anuszki pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem powinno to być przesiane tak na oko to tam niema nawet 15 roślin na 1m kwadrat są duże odległości pomiędzy roślinami niema możliwości, aby soja to zakryła choćby nie wiem jak się rozkrzewiła pamiętaj, że każdy dzień zwłoki z przesiewem działa na twoją niekorzyść będziesz siał swoje nasiona to koszt nie będzie tak wysoki jak w moim przypadku trzeba gęściej posiać, bo soja i tak nie wytworzy tyle strąków jak by była posiana w terminie. Z tej soi plonu nie będzie, jeśli to jest Mawka to niema, co liczyć, że się mocno rozkrzewi oczywiście nie był to kwalifikat? Więc pewności nie masz, że to Mawka, ale co by to niebyła za odmiana to niema tu, co liczyć na plon.

Opublikowano

Swoje nasionka . i jutro idzie orka na 25cm i prawdopodobnie posieje jęczmień. To jest bardzo lekka ziemia tutaj po qq jak wcześniejszy dzierżawca siał zboża to miejscami zboże w kość dostawało . soja 2 raz siana i pryskana to jednak tej chemi w ziemi sie skumuluje . Wstawiam foty dla kolegi wyżej bo nie wierzył że mam soje chociaż 2 rok jestem w tym temacie na forum 1 to będzie swoja mavka a 2 to anuszka siana na glince mavki bede miał 1.7ha anuszki 2.10 szkoda tamtego pola bo 2 ha pojdzie pod plug. 

15591326263601767046899.jpg

1559132811606285016533.jpg

Opublikowano

Rozumiem, że kolega zrobił mi łaskę wstawiając te zdjęcia. Przypomnę koledze, że to kolega prosił o pomoc, więc wypadałoby zrobić zdjęcia żeby wiedzieć, o czym mówimy to chyba logiczne no, ale rozumiem, że przez dwa lata na tym forum kolega niczego się nie nauczył poza narzekaniem najwyższy czas wydorośleć. Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Opublikowano

Żadnej łaski' nie jestem doświadczony dlatego pytam .  2 rok sieje soje i mimo czytania forum zawsze jakiś bład się zdaży. I nie ma na to wpływu wydoroślenie jak pogoda czy ptactwo nam zniszczy soje. Pola polom nierówne ogólnie to w obrębie 20km nie widziałem soi na polu i nawet nie mam z kim pogadać na taki temat .Ja tam siać zamierzam za rok ale wielu u mnie porezygnowało 

Opublikowano

W porządku kolego jak jesteś niedoświadczony to nic takiego tylko jak chcesz pomocy to działaj a nie liczysz na to, że Ja wróżąc z fusów nie widząc soi powiem ci, co masz zrobić Ja też wielokrotnie pisałem, że w moich okolicach nikt nie sieje soi, ale to żaden problem inni wola poczekać aż ci, którzy teraz sieją dowiedzą się, co i jak a później wypytają i posieją ( podobnie jak na tym forum) i z satysfakcja oznajmią, że oni pierwszy raz sieją i mają porządną soję po prostu cwaniaczki, którzy uważają się za inteligentnych ludzi. Dodam jeszcze tylko, że byłem na soi, którą posiałem w niedzielą i ma już około 1,5 cm kiełek ziemia wilgotna bardzo płytko posiana i od niedzieli przeszły dwa porządne deszcze nawet ta, co na powierzchni gleby leż też kiełkuje gdyby się ociepliło to soja po niedzieli powinna mieć liścienie na powierzchni gleby gołębi na razie nie widać, choć tak jak pisałem kilka procent soi leży na powierzchni.

Opublikowano
47 minut temu, aezakmi666 napisał:

Żadnej łaski' nie jestem doświadczony dlatego pytam .  2 rok sieje soje i mimo czytania forum zawsze jakiś bład się zdaży. I nie ma na to wpływu wydoroślenie jak pogoda czy ptactwo nam zniszczy soje. Pola polom nierówne ogólnie to w obrębie 20km nie widziałem soi na polu i nawet nie mam z kim pogadać na taki temat .Ja tam siać zamierzam za rok ale wielu u mnie porezygnowało 

z jęczmienia nic o tej porze nie będzie tym bardziej jak pryskane  , skoro tych 20 roślin na metrze  nie ma to płyciutka uprawa i posiej tą anuszką

Opublikowano

No proszę ordynator mnie popiera gdzie to napisać a mówił że soja powinna w czerwcu kwitnąć a nie ją siać powiem ci ordynator, że czytałem o gościu, który posiał soję Anuszke po zbiorze jęczmienia ozimego i twierdził, że ją jeszcze zebrał nie pamiętam, jaki miał plon i czy była sucha, ale na pewno dojrzała oczywiście wszystko zależy od przebiegu pogody, ale ta niby Mawka na pewno żadnego plony nie da.

Opublikowano

Co na ostrożnia w soi? Próbował ktoś lontrelem? Ja punktowo pryskalem plecakowym opryskiwaczem ale dużo za duże stężenie było i została goła ziemia. Jakieś doświadczenia z tym chwastem?

Opublikowano

Lontrel świetnie zwalcza ostrożeń, ale też i soję kiedyś robiłem próby, ale soja nie przetrwała najlepiej plecakowym opryskiwaczem spryskać miejsca gdzie jest ostrożeń Ja tak robię, co roku soja w tych miejscach też padnie, ale ostrożeń najczęściej występuje plackami, więc całej powierzchni niema, co pryskać.