Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W linku dosyć ciekawy artykuł na temat soi porównanie opłacalności soi w stosunku do jęczmienia jarego z tej kalkulacji jasno wynika, że soja przy plonie 2t z 1ha nie przynosi opłacalności bez dopłat do strączkowych, czyli potwierdza się to, co kiedyś pisałem odnośnie opłacalności soi a mianowicie opłacalność uprawy soi bez dopłat zaczyna się, od co najmniej 2,5t z 1ha.

Jak widać firmy nasienne wciskają nam ciemnotę, że opłacalność soi zaczyna się od 2t z 1ha i to bez dopłat do strączkowych. Poniżej link do artykułu.

https://agroprofil.pl/uprawa/warto-postawic-soje/

Opublikowano

Zebrać 7 ton jeczmienia po 650 to sie moze zdarzyć raz na cała kadencje rolnika !!! no chyba że bujna fantazję

Opublikowano

Panowie trzeba czytać ze zrozumieniem jasno i wyraźnie jest napisane, że tu cytat                                                

‘’ Z przeprowadzonej kalkulacji wynika, ze dobrze prowadzona uprawa soi jest mniej dochodowa od dobrej plantacji jęczmienia jarego.,, Jeśli ktoś planuje zebrać 3t z 1ha soi a nie może zebrać 7ton jęczmienia jarego to albo nie potrafi gospodarzyć albo to wynik suszy jednak. Mowa tu o gospodarstwach, które mają dobre ziemie im się nie opłaca siać soi przy tych plonach, które dzisiaj są uzyskiwane tak jak gospodarstwom, które mają słabsze ziemie nie opłaca się uprawiać soi przy plonach do 2t przy tych plonach można liczyć tylko na korzyści przedplonowe, jakie zostawia po sobie soja, ale jak wiadomo te korzyści zostawiają wszystkie strączkowe nie tylko soja, więc ten argument do rolników nie przemawia na korzyść soi tak samo jak dopłaty są nie tylko do soi. A poza tym jak się czepiać to można się przyczepić ceny materiału siewnego soi, który podano w kalkulacji, czyli 700zł na 1ha przy zaleceniach, jakie są podawane, czyli co najmniej 4 jednostki na 1ha nie można kupić soi za 700zł na 1ha no chyba ze się zejdzie z normą wysiewu tak jak Ja to wtedy można i za mniej obsiać 1ha soją. Dlatego ta kalkulacja jest jak najbardziej prawidłowa dla gospodarstw gospodarujących na lepszych ziemiach za przykład można podać gospodarstwo w Głubczycach, które sieją soje i nie uzyskują średnich plonów powyżej 3t, bo jeszcze nawet nie osiągnęli 3t z 1ha średnio, więc plony powyżej 3t soi poza poletkami doświadczalnymi jeszcze długo nie będą realne w gospodarstwach tak samo jak 7 t jęczmienia jarego, co nie znaczy ze niema gospodarstw, które uzyskują plony 7t jęczmienia jarego czy też 3t soi.

Opublikowano

Dużo sieje - pisałem kiedyś, dlaczego zacząłem uprawiać strączkowe miedzy innymi zamiast rzepaku, który umie był nie opłacalny z powodu kiły, więc zacząłem siać najpierw łubin a później soję chodziło mi o zastąpienie rzepaku jakimś dobrym przedplonem na początku nasiona soi nie były takie drogie jak teraz, więc była inna kalkulacja niż teraz.

Co do opłacalności to już pisałem, że opłacalność bez dopłat to, co najmniej 2,5t z 1ha a tyle właśnie zbieram średnio z około 30ha a nie jak wypisują firmy nasienne, że opłacalność uprawy soi zaczyna się od 2t z 1ha bez dopłat a dopłaty mamy gratisowo po prostu trzeba się wczytać w to, co piszę a piszę, że z powodu drogich nasion rolnicy niechętnie sieją soję Ja już coś niecoś wiem na temat uprawy soi po 5 latach jej uprawy gorzej z tymi, którzy dopiero maja zaczynać przygodę z soją poza tym jak byś przeczytał to forum to byś wiedział, że Jestem zwolennikiem uprawy soi i nie Mam nic Przeciwko temu, aby inni ją uprawiali tylko niech firmy nasienne i pośrednicy wyhamują z podnoszeniem ceny materiału siewnego, bo jak tak będą podnosić cenę to jeszcze długo soja będzie uprawa mało atrakcyjną. Dobrze by było przeczytać to, co pisałem w tym temacie zanim zaczniesz wydawać wyroki pozdrawiam i miłego czytania.

• Like 2
Opublikowano

Pstaszek przestali ci płacić za promowanie uprawy soi to pier**lisz teraz o jej nie opłacalności  uprawy hahaha a mówisz że ja trol bucu !!

na wypadek jak by mi głos odebralito dużo zdrowia życzę !!

Opublikowano

Przeczytaj poprzedni post ze zrozumieniem, bo jak widzę nawet to kiepsko ci idzie.

Napisz coś sensownego o uprawie soi a na pewno zyskasz sympatię a takimi wpisami nadal zasługujesz na miano TROLA sojowego ‘’nie mylić z strąkowcem sojowym” rozumiem, że trafiłem w punkt z tym TROLEM pozdrawiam i proponuje tak jak koledze damianzbr przeczytać najpierw cały temat a później wydawać wyroki na mój temat „panie ordynator” jeszcze wiele się musisz nauczyć proponuję zacząć od kultury pozdrawiam serdecznie.

• Like 1
Opublikowano

Ja po orce zimowej przeleciłem agregatem i bronami. Narazie czekam. Chwasty wyłaziły wiec musiałem to poniszczyć. Siew planuje początkiem maja. Nawozy pod koniec kwietnia. Ze 3 tygodnie po wysianiu nawozów pojdzie powierzchownie POLCALC ponad 500 kg

Opublikowano (edytowane)

Andrzej1988 Jaką odmianę siejesz, nie myślałeś siać z końcem kwietnia? Pogoda w lueblskim jak na razie "grzeje", ale zemia pewnie jeszcze chłodna, muszę sprawdzić. Ja tydzień temu wysiałem siarczan magnezu i sól potasową, kilka dni temu pobronowałem i na razie rozglądam się za cherbicydami, myślę nad mieszanką Afalon+ dual gold.

Edytowane przez metiu20
Opublikowano

@pstaszek zalecam odrobinę dystansu, bo nikt tu nie wydaje wyroków. Wszedłem do tematu po bardzo długiej przerwie aby sprawdzić co się zmieniło z opłacalnością i widzę że jesteś tu nadal więc skierowałem pytanie bezpośrednio do ciebie.

Bo za pewne nie pamiętasz ale 4 lata temu też tu coś pisałem może tylko pytałem ale byłem bo soję siałem przez 2 sezony ale opłacalności nie było i przestałem. Jeśli mamy forum i temat to postanowiłem zapytać zamiast siać i sprawdzać na własnej skórze.

Opublikowano

Odnośnie przygotowań do siewu soi to wszystko gotowe tylko siać, ale jest małe, ale czyli materiał siewny nie wszystkie odmiany dotarły mam na razie Violettę i Obelixa brakuje mi jeszcze Aligatora, Coraline, Sultana i Silesia maja dotrzeć do 19 kwietnia jak nie dojada to rezygnuję z tych, co nie dojada i zaczynam siać 20 kwietnia o ile pogoda mi nie przeszkodzi ziemia ma powyżej 10 stopni, więc jak najbardziej można siać o ile nie boicie się ewentualnego ochłodzenia czy też przymrozków, ale jak to mówią, kto nie ryzykuje ten…

Ok damianzbr może masz rację, ale te pytania były dwu znaczne, więc może trochę źle to odebrałem, ale to wynik tego, co ostatnio tu się dzieje. Poza tym zawsze zachęcałem do siewu soi i nadal zachęcam przy średnich plonach 2,5t z 1ha soja jak najbardziej opłacalna, ale jeśli firmy nasienne nie wyhamują z podnoszeniem cen to i 2,5 t może być nieopłacalne mówię tu tylko o korzyściach finansowych do ręki a nie o korzyściach, które soja daje nam w gratisie, czyli dobry przedplon i azot, który pozostawia soja tak jak i inne strączkowe jak i minimalne nawożenie azotem, którego nie trzeba stosować pod soję tak jak i pod inne strączkowe, czyli te korzyści dają też inne strączkowe, więc wielu rolników mówi, po co ma ryzykować jak to samo ma z grochu czy bobiku, łubinu. Ja osobiście sieję soję i zachęcam do siewu soi, ale jak na razie w mojej okolicy było paru śmiałków, którzy próbowali siać soję i po jednym razie zaprzestali jej uprawy właśnie z powodu wysokich cen nasion i niepewnego plonu. Moim zdaniem firmy nasienne zbyt szybko wywindowały cenę materiału siewnego z około 400-600zł na 1ha do około 700-1000zł na 1ha, więc jak nie trudno policzyć około 80% na 1ha to naprawdę dużo nic dziwnego, że to odstrasza nowych zwolenników uprawy soi ci, co sieją soje już kilka lat i mają już zaszczepione pola bakteriami to mają też już plony na poziomie 2,5t i powyżej więc u nich z opłacalnością niema problemu.

Opublikowano

Zrezygnowałem z powodu mozaikowatych gleb. W jednym końcu pola sypała 2 t w drugim 500 kg. Po dwóch latach siewu stwierdziłem że opłacalność powinna zaczynać się od 1,5t/ha przy cenie 1100zł/t. Ale tak nie jest i zrezygnowałem. Teraz jeszcze ta cena nasienia, ja raz kupiłem drugi już nie rosło tak samo.

Opublikowano

Podobnie jest na moich polach nieraz pisałem, że mam mozaiki i tym, co mówili, że kiepskie plony mam mówiłem, że większość gruntów w Polsce jest słaba i niekoniecznie nadaje się pod soje owszem można na nich ją siać tak samo jak rzepak czy pszenicę, ale na plony z tej najwyższej półki niema, co liczyć dodatkowo ostatnie lata obfitują w niedobór opadów do suszy włącznie, co też nie sprzyja wysokim plonom. Dodatkowym problemem na moich polach jest szybkie zaskorupianie się gleby, czego soja nie lubi, dlatego postanowiłem wprowadzić uprawę międzyrzędową, co się w moim przypadku sprawdza i dlatego będę to robił nadal. Poza tym obniżyłem normę wysiewu z 65-70 zalecanych do 45-50 na jednym metrze kwadratowym to pozwoliło mi obniżyć koszt nasion, bo jak nieraz pisałem zawsze kupuję kwalifikowany materiał siewny a to spory wydatek. Coraz częściej pisze się o uprawie soi w szerokich rzędach, co najmniej 45cm i o zmniejszaniu normy wysiewu na 1ha bez skutków ubocznych w plonowaniu, czyli plony są na tym samym poziomie, co przy gęstym siewie tym zalecanym. Myślę, że firmy nasienne wiedzą doskonale, że można obniżyć normę wysiewu, ale dopóki nie będzie to oficjalnie ogłoszone będą nam wciskać, że norma wysiewu to 60-70 nasion na 1 metr kwadratowym w końcu to jest ich biznes a kto naiwny niech płaci. Nieraz były tu wstawiane zagraniczne artykułu, które jasno mówiły, że można siać soje rzadko bez straty na plonie oczywiście taka soja musi być lepiej chroniona przed chwastami nie można sobie pozwolić na tani oprysk tak jak przy gęstym siewie jest to problem, ale na dzień dzisiejszy jest już sporo środków przed i po wschodach, więc można to dobrze zrobić, dlatego polecam taki siew bardziej odważnym. Dodam jeszcze, że ponad 10lat nie używam pługa a jedynie talerzówki od początku uprawiam soje w siewie bez orkowym, co według zaleceń też ma nie sprzyjać plonom soi a mimo to daję radę, więc zachęcam do siewu soi i jednocześnie ignorować najdroższe nasiona na rynku może to zmusi firmy nasienne do obniżenia cen a tam gdzie nie spodziewacie się plonów powyżej 2t z 1ha to siać własny materiał siewny, bo w przypadku siania kwalifikantów na takich polach mija się z wszelkimi prawami ekonomii.

Opublikowano
7 godzin temu, metiu20 napisał:

Andrzej1988 Jaką odmianę siejesz, nie myślałeś siać z końcem kwietnia? Pogoda w lueblskim jak na razie "grzeje", ale zemia pewnie jeszcze chłodna, muszę sprawdzić. Ja tydzień temu wysiałem siarczan magnezu i sól potasową, kilka dni temu pobronowałem i na razie rozglądam się za cherbicydami, myślę nad mieszanką Afalon+ dual gold.

Bede siał Annuszke. Może i koncem kwietnia posieje. Zobaczymy. Zawsze celowałem poczatek maja zeby z ziemi wylazła po zimnej Zośce. Miałem Merlina to zbiory przybadały przed 20 wrzesnia. Anuszka siana w tym samym terminie wyjdzie troche wczesniej. Ja planuje odchwascić 0,4l Sencor + 0.15l Kalif a pozniej po wschodach Harmony.

Opublikowano

Też planuję pod koniec kwietnia siew. U mnie w tym roku odmiana Violetta i Madlen.  Nawozy już wysiałem. Poszło 100 kg/ha Superfosfatu prostego i 200kg/ha tarnogranu PK. Jesienią wysiałem także ok 3t/ha wapna magnezowego. Jeżeli uda mi się kupić Fertil, to spróbuje zastosować go na części działek. Na wrześniowych dniach soi w Szczebrzeszynie bardzo zachwalalii ten nawóz. Chciałbym się przekonać czy jest jakiś efekt jego stosowania, bo tani to on nie jest.

Opublikowano

Ja przed siewem rozsieje Holist NK w dawce 250 kg na ha. Po wschodach soi pojdzie Polcalc. Odchwaszczać raczej bedę samym sencorem w dawce 0,56l a po w wschodach Harmony. Ja jednej działce 2 lata temu była już soja więc podejrzewam że brodawki powinny być. Gorzej bedzie na nowym stanowisku. Może przed kwitnieniem trzeba bedzie rozsiać ze 100kg saletry. W dniu siewu zaprawię oczywiście Nitraginą

Opublikowano

pierwsze 5 ha posiane, jutro jeszcze 20 i koniec. Odmiany silesia, bohemians, morawians, brunensis, obelix, abelina i anser. zobaczymy co ten rok pokaże

Opublikowano

Siejcie w czerwcu , a potem zdziwieni ze tylko 3 tony było z hektara !!

Opublikowano

A ile panowie może leżeć ziarno zaprawione soi ? Bo akurat mam dzień czasu i mógł bym się tym zająć a siew pod koniec tygodnia czy ziarno może być zaprawione kilka dni a jak tak to ile max ? Chodzi o zaprawę nasienną a co z bakteriami ?