Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, FarmerDyzio napisał:

sekcyjne się zakłada przy belce

A jakie to ma znaczenie gdzie będą założone? 

Chce założyć przy rozdzielaczu bo pryskam i belką polowa i fragaria. 

Opublikowano

A polecicie jakieś końcówki 2 stumienowe antyznoszeniowe też w miarę rozsądku na mój areał bo też już pasowało by wymienic obecnie jadę na jakiś antyznoszeniowkach żółtych długich 1strumieniowych. Wydatek cieszy 170-250l

Opublikowano
PanPawel napisał:

A polecicie jakieś końcówki 2 stumienowe antyznoszeniowe też w miarę rozsądku na mój areał bo też już pasowało by wymienic obecnie jadę na jakiś antyznoszeniowkach żółtych długich 1strumieniowych. Wydatek cieszy 170-250l

Tanio i rozsądnie to może mmat cena 14zł/szt, przy tym wydatku cieczy i prędkości 6km polecam fioletowe 025

Opublikowano

Witam

Mialem koncowki ezektorowe agroplastu i postanowilem je wymienic bo juz dlugo je uzywam i widze ze nie pryskaja tak dobrze jak kiedys, kupilem identyczne nowe, tez niebieskie 03. Na starych pryskalem c330 4 bieg 1800 obr 2,5 bar i wychodzilo mi 250l. Zalozylem nowe wlalem wode na probe i pojechalem opryskac sama woda aby sprawdzić i na nowych wychodzi mi na 4 2000 obr 2,5 bara 300l O.o powinno wyjsc chyba mniej niz na starych juz wytartych czy nie? Bo juz zglupialem i nie wiem co sie odwala... Teraz zeby 250l osiagnac to chyba nawet 2 bary to bedzie za duzo

Opublikowano

Witam. Mam taki problem,po zimie przełożyłem dysze na mmat eżk dwustrumieniowe i po włączeniu oprysku niektóre pryskają normalnie a niektóre leja nie dając mgiełki,co może być przyczyna?

Opublikowano

Warto przejść z dysz płaskostrumieniowych na eżektory dwustrumieniowe? 

Oraz czy warto dopłacić do MMAT czy brać Agroplast ? 

areał 4 ha do pryskania

Opublikowano (edytowane)

Bierz mmat. Kupilem w tym roku od nich 2 komplety, rs i eżk i naprawde wedlug mnie warto doplacic. 

A dlaczego nie agroplast to ci moge na pw napisac. 

Na taki areal (chyba ze to pomylka i chodzilo ci o 40ha a nie 4) wez sobie eżk. Tez bardzo fajnie pryskaja. Bez dobrych filtrow dwustrumieniowe beda ci sie zatykac

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

MMAT jest niby lepszy jakościowo od AP? :D

Dopłacić do MMAT? Cena praktycznie taka sama albo AP wyższa ale za to są wzmacniane i do 8 m/s a MMAT do 6 m/s. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej trzymaja norme wydatku ;)

8m/s masz pewnie przy "elstremanie grubych" kroplach ktore sa spoko przy doglebowych srodkach a przy reszcie juz srednio. Wiec bedziesz musial i tak dac wiecej cisnienia zeby mieć przynajmniej "grube" a wtedy juz nie bedzie 8m/s tylko tez 6 ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Oczywista oczywistość że wraz ze wzrostem ciśnienia ta kropla będzie mniejsza ale i tak jest o niebo lepiej niż na zwykłych płaskostrumieniowych. Ostatnio pryskałem na eżektorach 0,3 przy wietrze ok 20 km/h w porywach do ok 40 km/h. Przy porywach cały strumień przesuwało na bok ale z racji grubych kropel dalej środek trafiał na roślinę. Sąsiad zobaczył i co on nie będzie gorszy ale jego oprysk może i był na roślinach, z tym, że nie na jego polu. Szczerze to robię na nich wszystko, jedynie reguluję ciśnienie i prędkość jeśli potrzebuję drobniejszej kropli a jeśli mam na starcie drobniejszą to grubszej nie zrobię. 

Oczywiście oficjalnie ten wiatr nie był 20 km/h :P

Edytowane przez akmaly
  • Root Admin
Opublikowano

żeby walić wysokim ciśnieniem to albo trzeba szybko jechać albo dużo lać. ja robię 5bar i wtedy ponad 8km/h ale to już musi być przyzwoitą belka w opryskiwaczu

Opublikowano

mam opryskiwacz hardi commander 24m a przy nim końcówki do rsm czerwone ,żółte 2 antyznoszeniowe jednostrumieniowe i zwykłe jednostrumieniowe 6 wszystkie hardi

i teraz pytanie jaką końcówkę dokupić uniwersalną do wszystkich oprysków ( pryskam między 200-300l) na 40ha

Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał:

Oczywista oczywistość że wraz ze wzrostem ciśnienia ta kropla będzie mniejsza ale i tak jest o niebo lepiej niż na zwykłych płaskostrumieniowych. Ostatnio pryskałem na eżektorach 0,3 przy wietrze ok 20 km/h w porywach do ok 40 km/h. Przy porywach cały strumień przesuwało na bok ale z racji grubych kropel dalej środek trafiał na roślinę. Sąsiad zobaczył i co on nie będzie gorszy ale jego oprysk może i był na roślinach, z tym, że nie na jego polu. Szczerze to robię na nich wszystko, jedynie reguluję ciśnienie i prędkość jeśli potrzebuję drobniejszej kropli a jeśli mam na starcie drobniejszą to grubszej nie zrobię. 

Oczywiście oficjalnie ten wiatr nie był 20 km/h :P

Wiem jak one pryskaja bo mialem je z 3/4 lata i teraz zalozylem ezk 04 od mmat i tez w wiatr juz pryskalem, nie ma zadnego problemu ze znoszeniem ale strumien jest duzo ladniejszy i rowniejszy na korzyść mmat