Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano (edytowane)

typ bez znaczenia, liczy się mesh. twinow jest kilka różnych to i różne filterki do nich. sprawdź tabelę albuz wszystko jest opisane, jaka dysza jaki filterek

u mnie na belce są zarówno AXI TWIN, CVI TWIN, jak również AVI TWIN

Edytowane przez yacenty
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem a jakie polecasz filtry mesh 80 ? ogólnie jakich firm ,czy te całkiem plastikowe czy metalowe możesz podpowiedzieć ?

Obecnie mam takie i szczerze nawet nie wiem jaki to mesh ?

Ogólnie podpowiedzcie jakiej firmy warto kupować te filtry i uszczelki też, sporo czytałem o tym ale na pewno też macie swoje doświadczenia

Clipboard 1.jpg

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
2 godziny temu, lukasz493 napisał(a):

Rozumiem a jakie polecasz filtry mesh 80 ? ogólnie jakich firm ,czy te całkiem plastikowe czy metalowe możesz podpowiedzieć ?

Obecnie mam takie i szczerze nawet nie wiem jaki to mesh ?

Ogólnie podpowiedzcie jakiej firmy warto kupować te filtry i uszczelki też, sporo czytałem o tym ale na pewno też macie swoje doświadczenia

Clipboard 1.jpg

Te 2 są do końcówek które nie maja zabezpieczenia przeciw kapaniu po wyłączeniu, jeśli masz to w końcówkach to zakładaj tylko nr 1  

Opublikowano

Witam kupiłem opryskiwacz hardi 1000litrów 12 metrów składany hydraulicznie do remontu. Z racji że wszystko kwalifikuje się do remontu jakie polecacie głowice i węże? Na co zwrócić uwagę? Czy zestawy naprawcze w zamieniku do pompy są coś warte czy jednak jeżeli się tak okaże trzeba wybrać orginał 

Opublikowano

Mam dysze MMAT EŻK TWIN 025 (fioletowe) filtry sekcyjne 100 mesh mimo to często się końcówki zapychają i nierówno pryskają. MMAT przy tych dyszach zaleca filtry mesh 80. Chcę wymienić jeszcze filtry przy dyszach (te małe). Z Agroplastu mają nawet mesh 120. Ma ktoś takowe lub miał taki problem z zatykaniem i jakoś sobie poradził? Obawiam się czy mesh 120 nie będą już za gęste i czy ich nie będzie zatykało lub czy nie wpłynie to jakoś na ciśnienie/wydatek. Obecnie mam takie czarne stożkowe typowe w głowicach rau.

• Root Admin
Opublikowano

To coś tu jest nie tak.

Mam dysze axi Twin które wymagaja filtra mesh 100.

Używam filtrów na dyszach mesh 80 i jeszcze nigdy nie zamykałem.

Czym ty pryskasz że ci zatyka dysze?

Jak często myjesz opryskiwacz?

Opublikowano

Opryskiwacz myję po wszystkich herbicydach kilka razy, gdy jadę w inna roślinę i jest ryzyko przypalenia, gdy skończę pryskać przepuszczam czystą wodą. Dzieje mi się często tak, że jak dysza pryska do przodu i do tyłu w kształcie tego wachlarza 110 stopni to cos przytka i psika tylko np na 30 stopni i muszę  czyścić co chwila. Denerwuje to strasznie. Dlatego założyłem filtry sekcyjne mesh 100 i trochę to zmniejszyło, jednak nadal zapycha. W proszku środki jakie stosuję to: siarczan magnezu 7 wodny, dr green, medax max, expert met, reszta płynne środki. Rozlewam też RSM, ale to wiadomo na innych końcówkach. Dodam, że opryskiwacz mam 2 sezony, kupiony używany w zbiorniku był masakryczny syf filtry to były normalnie zalepione. Niby wszystko dobrze rozkręcone wymyte myjką z ciepłą wodą, potem przepłukane jakimś środkiem z intermagu do czyszczenia opryskiwacza. Możliwe, że w wężach są jeszcze jakieś syfy i to zatyka jeszcze? Bo już mi nic innego do głowy nie przychodzi. Filtry sekcyjnne mesh 100 coś tam wyłapują ale wiele brudu na nich nie ma. Ewentualnie możesz polecić jakiś dobry środek lub coś innego by przepłukać?

Opublikowano

Tak jeszcze teraz myśląc to niby na sekcyjnych mesh100 prawie nie ma brudu a na końcowych zalepia takim białym glutem/grudkami. Obecnie mam takie czarne mają bardzo mało otworów i się szybko zapychają. Myślę kupić te z siatką tylko nie wiem które. Do wyboru mam mesh 80/100/120 producent dysz zaleca 80 i nie wiem czy jak dam większy mesh to coś zaszkodzi?

image.png.e7574c4787d2fccba94edd66eb128585.pngimage.png.13cf239e15799491627c230a487e1d7e.png

Opublikowano

Myję tak, że myję wodą pod ciśnieniem myjką cały zbiornik  przepuszczam kilkukrotnie czystą wodę przez układ na koniec rozbieram filtry myje filtry i składam. Na zimę czyli obecnie pompę wykręcam, filtry i dysze ściągam myję i daję do ciepłego a węże w opryskiwaczu przy rozdzielaczu wypinam.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem Hardiego i też ma problem  z  tym osadem kremowym. ale słyszę że  dużo osób ma taki problem ja opryskiwacz ściągany  z  zachodu.

Podejrzewam że osad jest w rurkach metalowych na lancach, na plastyku osad nie osadzi się.. Filtrów sekcyjnych wcale nie mam, mam tylko na duszach te siatkowe i  fajnie wyłapują, nic się nie dzieje, ale co 200 ha lepiej je przeczyścić. 

Albo sam sie wykończy ten osad albo pobawie się  mechanicznie go potraktuję. Chemia no to czym rozpóścić żeby czegoś nie uszkodziło, Dimerem?  zalać i zastawić na 3 godziny. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Ja trochę z innej beczki. Pewnie mnie zaraz opier... że w tym temacie pisze ale może uzyskam pomoc. Posiadam opryskiwacz john deere 624 z 2000 r. Opryskiwacz posiada siłownik elektryczny do sterowania poziomu belki - pochył w na lewo lub prawo. Problem jest w tym, że belka oprócz tego siłownika nie posiada żadnej innej stabilizacji i podczas pracy na nierównych polach pomimo regulacji na sterowniku jej poziomu nie ma możliwości szybkiej reakcji. Belka tańcuje na wszystkie strony. Trzeba krótkimi ruchami na sterowniku cały czas korygować jej pozycje ale to jest bardzo męczące bo nie umie ustabilizować się. Czy miał ktoś do czynienia z takim problemem lub może ktoś posiada podobny opryskiwacz? Będę wdzięczny za pomoc. 

Opublikowano

Chcę zakupić dysze antyznoszeniowe do opryskiwacza. Będą służyły do oprysków fungicydowych, herbicydowych i doglebowych. Łącznie w sezonie pryskam jakieś 150 ha.

Czy jest sens inwestować w albuz cvi twin 110-03 lub albuz avi twin 110-03. Które z tych będą lepsze?
Pryskam ciśnieniem w przedziale 3-4 bary. Czy szukać czegoś tańszego z firmy MMAT?

Czy Albuzy CVI Twin będą pasowały do kołpaka ARAG 402900 (niebieski)?
Czy takie dysze wymagają filtrów sekcyjnych i filtrów w dyszach z metalowym sitkiem?

Opublikowano

Cvi twin używam od 2015 roku. Miałem przy opryskiwaczu 15 metrów i teraz mam przy 27 metrowym albuzy. Jak dla mnie najbardziej uniwersalna dysza. Chcesz grubą krople jedziesz max 3 bary natomiast drobna kropla od 4,5 do 6 bar. Tylko i wyłącznie filtry sekcyjne wystarczą. Z tym że sekcyjny musi być o gęstości 100 mesch. Pasuje do kołpaku araga. Jak kupisz nie będziesz żałował. 

• Like 1
Opublikowano

Które tyle samo wytrzymają? Miałem mmat oraz agroplasta i po 3 latach nie trzymały już wydatku. Albuzy po przepracowaniu 7 lat na belce 15 metrowej przy areale 45 ha x 3 zabiegi średnio nadal trzymają wydatek. Miałem również porównanie do lechlera i ta różowa ceramika naprawdę najdłużej wytrzymuje 

• Root Admin
Opublikowano

ja szybciej zgubię, połamię niż zużyję.

u mnie średnio jest 30x5-6 zabiegów i lece już głównie na tanich polskich plastikach.

Jedyna dysza albuza jakiej używam to AXI Twin, bo poki co nie ma zamiennika