Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem na kupionym eżektory mmat dwustrumieniowe. Jesienią zmieniłem na agroplast dwustrumieniowe.

I faktycznie też jeszcze przez chyba 3 lata nie zapchała mi się żadna końcówka.

Filtry sekcyjne araga poprzednik pozakładał.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
44 minuty temu, yacenty napisał:

to nie myjesz opryskiwacza?

Myje i filtry tez ale zawsze zwykla woda. Moze jakby uzyl jakiejs chemi to by lepiej przeczyscil caly uklad. Chociaz hektar wiedzy mowil ze bor dobrze czysci oipryskiwacz

• Root Admin
Opublikowano

Czymkolwiek, każda firma dystrybucyjna sprzedaje coś innego, zależnie czym handlują, ale de facto większość tych płynów jest na bazie podchlorynów.

Zawsze na "grubo" myję opryskiwacz po zastosowaniu środków ochrony w proszku. Jak pryskam środkami w płynie, to tylko robię płukanie wodą. Jak szło coś w proszku to jednak lubi się po czasie wytrącić na filterkach.

Opublikowano
Dnia 22.03.2022 o 22:42, mds212 napisał:

Myje i filtry tez ale zawsze zwykla woda. Moze jakby uzyl jakiejs chemi to by lepiej przeczyscil caly uklad. Chociaz hektar wiedzy mowil ze bor dobrze czysci oipryskiwacz

Umnie Ludwik

Opublikowano

Witam,muszę wymienić w swoim opryskiwaczu (pilmet) rozpylacze bo już swoje przeszły.Pytanie jakie wybrać?Czym się różnią eżektorowe i zwykłe,czy jest sens zakładać dwustrumieniowe?Bardzo prosiłbym o pomoc bo nie jestem za bardzo w temacie.

Opublikowano

Witam mam pytanie w sprawie żółtych rozpylaczy tych do grzybówek czy idą do nich filterki bo jak je zdjąłem to wgl ich nie było, a w niebieskich i do rsm są założone niebieskie filterki.

Opublikowano
włodek napisał:

Cześć,

Ktoś może napisać coś więcej o tych głowicach obrotowych agroplastu? Warto to brać? Czy polecili byście coś lepszego?

ja zmieniałem w swoim pilmecie z rurek właśnie na te z agroplastu 2 lata temu wtedy kosztowały około 12zł, jak za tę cene produkt nawet ok nic sie nie leje ani nie pęka

Opublikowano

Ja to chcę wymienić głowice na obrotowe bo denerwujące jest ciągłe przekładanie dysz po kilka razy w sezonie. Pomijam już fakt że praktycznie co roku podczas takiej wymiany jakaś głowica się uszkadza.

Zastanawia mnie ten zawór odcinający który jest w głowicy agroplastu. Wie ktoś jaka jest zasada jego działania? Czy to oznacza, że mogę np wyłączyć jakąś dyszę aby mie pryskała czy może jego zadanie jest zupełnie inne? 

Opublikowano

Witam zamierzam wymienic dysze w opryskiwaczu i wybór padł na albuz ceramiczny   CVI TWIN 110 i teraz moje pytanie czy niebieskie 03 czy może fiolety 025 stare miałem zwykłe mmat niebieskie  wiec lepiej patrząc w tabele 03 niebieskie  3 bary i te 200l/ha wyjdzie czy fioletowe 025  na 4 bary i wyjdzie to samo i jak z efektem czy fiolety wtedy beda lepsze bo np drobniejsza kropla  więsze cisnienie to lepiej bedą bic   w ziemie i pokrywac ziemie rosliny jeszcze mniej podatne na znoszenie jak 03 przy tym samym wydatku ale mniejszym cisnieniu bo predkosci nie zamierzam zmieniac jadac c 4011 na 3 biegu 1600obr i tak mam ponad 7km/h i trzeba miec równe pole bo by lance połamał  .Troche sie obawiam że przy tych 03 przy zalozeniu 200l/h bedzie za niskie cisnienie i słabo to bedzie rozpylac na niektórych forach pisza ze ezektory min  3bary powinny miec  a przy tych  pisza ze mogą pracowac od 1,5bara ale na pewno jest róznica w rozpylaniu nie patrząc juz na wydatek  na 1,5 a 4 bary  myslałem jeszcze nad agroplast polskie ale z tych kompaktowych nie maja 0,25 .

Opublikowano
Daoran23 napisał:

Witam zamierzam wymienic dysze w opryskiwaczu i wybór padł na albuz ceramiczny   CVI TWIN 110 i teraz moje pytanie czy niebieskie 03 czy może fiolety 025 stare miałem zwykłe mmat niebieskie  wiec lepiej patrząc w tabele 03 niebieskie  3 bary i te 200l/ha wyjdzie czy fioletowe 025  na 4 bary i wyjdzie to samo i jak z efektem czy fiolety wtedy beda lepsze bo np drobniejsza kropla  więsze cisnienie to lepiej bedą bic   w ziemie i pokrywac ziemie rosliny jeszcze mniej podatne na znoszenie jak 03 przy tym samym wydatku ale mniejszym cisnieniu bo predkosci nie zamierzam zmieniac jadac c 4011 na 3 biegu 1600obr i tak mam ponad 7km/h i trzeba miec równe pole bo by lance połamał  .Troche sie obawiam że przy tych 03 przy zalozeniu 200l/h bedzie za niskie cisnienie i słabo to bedzie rozpylac na niektórych forach pisza ze ezektory min  3bary powinny miec  a przy tych  pisza ze mogą pracowac od 1,5bara ale na pewno jest róznica w rozpylaniu nie patrząc juz na wydatek  na 1,5 a 4 bary  myslałem jeszcze nad agroplast polskie ale z tych kompaktowych nie maja 0,25 .

jak to nie mają https://sklep.mizar.com.pl/dysza-ezektorowa-dwustrumieniowa-antyznoszeni-0-25-p-25695.html a co sądzicie o takich zamiast płaskostrumieniowych https://hurt.techrol.com/product/35413/dysza-szczelinowa-fioletowa-dwustrumieniowa-antyznoszeniowa-3m-s-opryskiwacz-azt-110-025-mmat.html