Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MI za wniosek w ODR wyszło 1000zł i nie ważne czy bez poprawek czy z to już było w cenie. A wniosek o I rate zrobiłem sam bo nawet w odr powiedzieli po co mam płacić jak tylko trzeba wypisać praktycznie swoje dane tylko :)

Opublikowano

czy jak dostanę wypłatę 1 raty 80tys.zł i kupię za nią ziemie w ciągu 1 miesiąca, to o wypłatę 20tys.zł to mogę składać zaraz po 1 miesiącu czy dopiero za rok, dwa czy trzy lata

Opublikowano

Panowie jak jest z dzierżawa na MR? Ziemie musze mieć juz przed składaniem wniosku? I jak sprawa wygląda z umowa? minimum jest 5 7 czy 10lat? Umowa musi być u notariusza czy wystarczy miedzy mna a właścicielem gruntów i zaniesiona na urzedu gminy zeby podatek szedl na mnie?

Opublikowano

jak wypełnić sprawozdanie srodki obrotowe? np mam rożne faktury ( 3 faktyry za paliwo , nawozy , czesci oleje itp ) to ja wstawić w tabli ilość litrow paliwa itp 

Opublikowano

nie trzeba wpisywać na przykład: części do maszyn 2500 zł 

paliwo 12000 zł

nawozy 8000 zł

Opublikowano (edytowane)

Na górze masz przeciez napisane dokładnie co masz wpisac do danej kolumny

Chodzi Ci o ewidencje przychodow i rozchodow???

Edytowane przez rex15
Opublikowano (edytowane)

Pytanko odnośnie zakupu nowej maszyny za 40tys brutto

Jak wygląda sprawa płatności na taką kwotę ?? Sprzedawca mówi, że przyjmie i gotówkę ale czy ARiMR nie będzie robić żadnych problemów - chyba kiedyś coś tam wyszło, że powyżej 15tys tylko przelew. Dokładnie w to się nie zagłębiałem. Będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienie ;)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

Po roku od wypłaty pieniędzy trzeba coś donieść do agencji ?? bo w decyzji nic takiego nie widzę by pisało a ktoś,gdzieś pisał o czymś takim i tak nutka niepewności we mnie drgneła :P 

Opublikowano
a ja mam pytanie z innej beczki.... chce się ubiegać o premie młodego rolnika ale rodzice wydzierżawili siostrze gospod by jedno z nich mogło przejść na wcześniejszą emeryturę ja wtedy nie chciałem bo gdyby się okazało że będę się ubiegać o mr po upływie dwóch lat to mi powiedzą że prowadziłem prędzej. Teraz się okazuje że nie mogą mi zapisać bo siostra dzierżawi i przez 5lat musi to mieć bo niby kare będziemy płacić. proszę o poradę
Opublikowano

Jeżeli siostra nie korzystała z żadnych programów to kary nie będziecie mieli. U mnie była taka sama sytuacja, mama chciała iść na emeryturę z krusu więc wydzierżawiła notarialnie bratu na 10 lat ziemie. Jak ja chciałem ubiegać się o MR, mama zerwała dzierżawe z bratem i na początku mi wydzierżawiła (tak abym spełniał warunek posiadania 1 ha na urządzenie) a teraz przekazała w darowiźnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v