Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, memek93r napisał:

jak to uzupełnić w sprawozdaniu . moze ktos przykładowo rozwiązać 

sssss.png

w 1,2,3 wypisujesz zakupy obrotowych środków takie jak masz w biznes planie. w sumie kosztów wpisujesz koszty z poprzedniej strony czyli te maszyny co zaplanowałeś kupić w Biznes planie , no i suma kosztów czyli obrotowe + inwestycje ( ma wyjść ponad 100 tyś)

Mi w biurze regionalnym powiedziano że nie moge składać o 2 rate bez zaświadczenia o  podleganiu rok w krus ;;/ ale to chyba tak nie jest ?

Opublikowano

Witam  jak do do wniosku dołanczałem oferte na pług jednobelkowy 4 skibowy z zabezpieczeniem kołkowym a czy  teraz chciałbym kupic taki sam  pług ale na zabezpieczeniu resorowym ma to wpływ na zmiane parametrów?  Czy można kupić bez żadnych zmian ?

Opublikowano

Panowie,

W 2017 w maju składałem wniosek na MR a w styczniu tego roku składałem wniosek o I ratę.

I teraz pytanie, czy muszę już w tym roku robić plan nawozowy? (zadeklarowałem się w biznes planie). Zadeklarowałem również uprawę nowej rośliny jako tzw produkt innowacyjny w gospodarstwie, były za to punkty. Czy tą uprawę również muszę siać już w tym roku czy dopiero w roku docelowym?

Opublikowano

W biznesplanie mam wpisany zakup ciągnika. Mam upatrzony ciągnik z 2015r który jak twierdzi dealer jest fabrycznie nowy i ma przedłużoną rejestracje do końca 2018r. Czy mogę kupić taki ciagnik?

Opublikowano
1 godzinę temu, mlody_rolnik17 napisał:

Panowie,

W 2017 w maju składałem wniosek na MR a w styczniu tego roku składałem wniosek o I ratę.

I teraz pytanie, czy muszę już w tym roku robić plan nawozowy? (zadeklarowałem się w biznes planie). Zadeklarowałem również uprawę nowej rośliny jako tzw produkt innowacyjny w gospodarstwie, były za to punkty. Czy tą uprawę również muszę siać już w tym roku czy dopiero w roku docelowym?

musisz już teraz siać i przez 5 lat od wypłaty I raty

Opublikowano

Nowa homologacja.

No ale skoro diler mówi że jest fabrycznie nowy i można to zarejestrować i ma pozwolenie na przedłużenie możliwości rejestracji to powinno być ok. Niech zrobi ksero papierów i idź z kserem do wydziału komunikacji. Może to pomoze. 

W 3 roku trzeba mieć zrealizowany biznesplan a nie w 1!!! I to w 3 roku masz mieć wszystkie maszyny i zasiewy.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, memek93r napisał:

sssss.png.040f3390544e228c210c5bb2c2f659e0.png tak dobrze

sssss.png

jak na poprzednich dwuch stronach sprawozdania masz te 86420,00 wydane na maszyny to dobrze. i jeszcze musisz wpisac sume wszystkich kosztów te 86 tyś dodac te części paliwo nawozy...
@sumek666 jak ktoś chce o 2 rate składać w pierwszym roku to w pierszym musi siać a biznesplan trzeba zrealizować do trzech lat.

Edytowane przez Paramonov
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, mlody_rolnik17 napisał:

Panowie,

Wydaje mi się, że to co zadeklarowałeś musisz zrealizować dopiero od roku docelowego i robić aż do upływu 5 lat od wypłaty pieniędzy. To w końcu jest realizacja biznesplanu i na to jest 3 lata.

Jak to dokładnie jest z tym rokiem docelowym? Bo jest jakaś data graniczna 15 maja. I teraz jeśli bym chciał złożyć wniosek o 2 ratę przykładowo w marcu 2019 to moim rokiem docelowym będzie 2018 a jeśli po 15 maja to już 2019?

Opublikowano
6 minut temu, freetaxi napisał:

Jak szybciej zrealizuje się założenia biznesplanu to szybciej złoży się wniosek o drugą ratę.

czyli jeśli nie zależy mi na szybkim składaniu wniosku o 2 ratę bo i tak trzymają mnie inne zobowiązania to mogę ten rok odpuścić z planem nawozowym i innowacyjną uprawą?

Opublikowano

Dobra a ja zrealizowałem biznesplan z MR 2016 i w agencji twierdzą żę musi minąć rok od wypłaty pierwszej raty......
tak @organero dokładnie tak jest z tym docelowym. A na zrealizowanie masz trzy lata możessz w pierwszym roku możesz w trzecim roku zależy kiedy chcesz kase jak w pierwszym to już musisz miec wszystko w biznes planie ok przez 5 lat

Opublikowano

Panowie a przepisywal ktoś z was umowę buraczana ktora byla na ojca? Jak to wyglada?

Opublikowano
12 minut temu, michal_xs napisał:

Panowie a przepisywal ktoś z was umowę buraczana ktora byla na ojca? Jak to wyglada?

zaden problem jedziesz do cukrowni i przepisujesz a twojego ojca spalą :P

Opublikowano

Witam Panie oraz Panów mam do was pytanie i prośbę o pomoc ;) ubiegłym roku składałem wniosek na MR który musialem wycofać. Pole od rodziców zostało mi przepisane w kwietniu, na które złożyłem również wniosek o dopłaty bezpośrednie. Więc jeśli okres posiadania gospodarstwa wynosi 18 miesięcy, to gdyby MR był w tym roku w maju to mam szanse na premie ? W różnych ośrodkach doradztwa mówią różne rzeczy więc może wy rozjaśnicie moje wątpliwości ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v