Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuję zrobić szkolenia w jakimś wojewódzkim ośrodku doradztwa i będziesz miał z głowy. Nie zejdzie się dłużej niż dwa dni. W zależności od województwa poszukaj w necie, podzwoń.

Opublikowano (edytowane)

Do roślin wysokobiałkowych zalicza się lucerna z przeznaczeniem na kiszonkę? Czy musi to być typowo coś na ziarno typu łubin itd? 

Według jakich zasad dobieramy maszyny na młodego rolnika? Takie same tabelki jak na modernizację gospodarstw? 

Na podstawie czego mogę sobie wyliczyć wielkość zbiornika na gnojówkę jeśli bym chciał taki postawić na mr? 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano
1 godzinę temu, mamdres napisał:

witam, jestem z naboru 2016 czy po roku od przelewu muszę dostarczyć jakieś dokumenty do agencji, ponieważ coś kiedyś takiego obiło mi się o uszy?

Tak, jakiś kwit z krusu że byłeś ubezpieczony w pełnym zakresie przez rok od pierwszego przelewu 

Opublikowano

a jeżeli podpisujesz umowe na dana maszyne i dana cene wypadało by ja zadatkować. Chyba ze masz w bp tez środki obrotowe to może też być fv na paliwo lub nawozy.

Opublikowano

witam.czy starając się o młodego rolnika przed dniem zlozeniem wniosku mogę  być ubezpoieczony w krus  jako domownik i czy mam mieć  odpisany 1 hektar ?proszę o odp.

Opublikowano

Co należy wpisać w ewidencji przychodów i rozchodów w tabeli ,,Nr dowodu księgowego" odnośnie opłaty KRUS? Nie ma tam nigdzie takiego numeru jak na fakturze. Czy opłaty za prąd też należy tam wpisywać?

Opublikowano

Numer dowodu księgowego Ty nadajesz i piszesz na kwicie i w ewidencji. Opłaty za prąd pisz, jak są wystawione na Ciebie.

Jako młody rolnik nie możesz mieć ziemii chyba 18 miesięcy wcześniej.

Opublikowano

Czy umowa dzierżawy do MR może być poświadczona przez Urząd Gminy? Czy ktoś z was miał taką umowę poświadczoną przez Urząd Gminy i Agencja się nie czepiała? Czytałem tutaj,że są różne opinie na ten temat.

Pozdrawiam. 

Opublikowano
23 minuty temu, Domelek12 napisał:

Czy umowa dzierżawy do MR może być poświadczona przez Urząd Gminy? Czy ktoś z was miał taką umowę poświadczoną przez Urząd Gminy i Agencja się nie czepiała? Czytałem tutaj,że są różne opinie na ten temat.

Pozdrawiam. 

ja. woj. wlkp. musiałem iść do gminy. ustawa o MR wyraźnie mówi, że ma być data pewna a taką nie każdy urząd gminy chce robić. 

Opublikowano

Witam trochę się u mnie pozmienialo odnośnie pracy pracuje na umowie o pracę  I miałem się od lutego zwolnić i  przejść na krus 

I tu pytanie złożyłem wniosek o wypłatę 1 raty i czy od lutego mogę być na umowie zlecenie najnizszej i w kursie  czy tylko od lutego bez żadnej umowy  I tylko w Kurs  dzięki za odpowiedź  bo sytuacja się trochę zmieniła 

Opublikowano

Wiem,że musi być data pewna. Chodziło mi tylko o to czy Agencja nie robi problemu jak jest poświadczona przez Urząd Gminy,a nie przez Notariusza. A czy w Mazowieckim ktoś poświadczał przez Urząd Gminy i nie było problemu? 

Opublikowano
1 godzinę temu, LTZ55a napisał:

Numer dowodu księgowego Ty nadajesz i piszesz na kwicie i w ewidencji. Opłaty za prąd pisz, jak są wystawione na Ciebie.

Jako młody rolnik nie możesz mieć ziemii chyba 18 miesięcy wcześniej.

Może mieć ziemię i to do 24 mcy przed

• Thanks 1
Opublikowano

Jakie dokumenty musze dołączyć do wniosku o pierwsza rate pomocy?  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v