Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak myślicie mogą w tym roku przesunąć termin składania wniosków ze względu na sytuacje która aktualnie się dzieje? U mnie np marna szansa jak narazie na wystartowanie w terminie ponieważ sądy zawiesiły sprawy z powodu epidemii

Opublikowano
3 godziny temu, adam131 napisał:

Ja wniosek złożyłem początek lutego i 1 rata w połowie marca.

Ja decyzje miałem 28 stycznia ale robiłem zmianę w bp i nie wiedziałem że można było już składać i dopiero 29 lutego chyba wysłałem..

Opublikowano
17 godzin temu, freetaxi napisał:

Agencja ma 30 dni na zatwierdzenie zmian według rozporządzenia. Dostaniesz potwierdzenie listownie. 

To trochę się im przeciąga, 28 stycznia składałem poprawki. Po tygodniu dzwoniłem do prowadzącej co i jak, powiedziała mi że mają 90 dni i że trzeba czekać.

Opublikowano
9 godzin temu, freetaxi napisał:

Przed złożeniem wniosku o drugą ratę musisz wydać całość premii. 

Mam 150 na zakup ziemii czyli muszę wydać 120 czy 150 na te ziemię? Czy np kupić za 120 A potem jak dostanę resztę dokupić za te 30 plus swoich dołożyć 

Opublikowano

Zgadza się, zależy co masz w biznesplanie , ja za 150 kupuje ziemię po otrzymaniu pierwszej raty , czyli pierwsza rata 120 +30 ze swoich i po realizacji biznesplanu dostaję drugą ratę czyli swoje 30

Opublikowano

Dzwoniłem około tygodnia wstecz się dopytać jak to właśnie z tym jest i rzekomo wypłacają. Pani powiedziała że terminy które zostały zawieszone dotyczą rolnika tj. ma więcej czasu na załatwienie spraw, a jak to w praktyce jest to oni sami chyba pojęcia nie mają...

Opublikowano

Wysłałem pocztą no i było coś źle wysłałem poprawki no i coś znowu było źle ale się mnie dopytała więc prosto z mostu mówię to dzisiaj Pani zleci płatność a ona że tak no i już więcej nic nie dzwoniłem tylko czekałem

Opublikowano

rok docelowy to rok w ktorym osiagne wartos wzrostu 10% min i nie pozniej niz 3 lata od zlozenia bp(rok wyjsciowy tak)?? zmiana upraw wzgledem bs np mniej lub wiecej innego gatunku zboza byleby nie spasc ponizej wartosci ekonomicznej w bp podanej jest mozliwa czy zmiane bp trzeba jakas robic??

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie,  rodzice mi przepisuja cale gospodarstwo, ale do mlodego brakowalo mi 2.5 ha , wiec w biznesplanie mam wpisane ze bede dzierzawil dzialke 2.5 ha od wujka, dzierzawa ta ma byc u notariusza, czy moge zrobic ja u wojta? W decyzji mam napisane ze u notariusza lub z data pewna, i nie wiem jak rozumiec to date pewna

Opublikowano
5 godzin temu, patryk7134 napisał:

Koledzy mam takie pytanie,  rodzice mi przepisuja cale gospodarstwo, ale do mlodego brakowalo mi 2.5 ha , wiec w biznesplanie mam wpisane ze bede dzierzawil dzialke 2.5 ha od wujka, dzierzawa ta ma byc u notariusza, czy moge zrobic ja u wojta? W decyzji mam napisane ze u notariusza lub z data pewna, i nie wiem jak rozumiec to date pewna

Było kilka krotnie wałkowane.
Data pewna to umowa dzierżawy zarejestrowana (podbita pieczęcią) starostwa

Opublikowano

Mam pytaanie w biznes planie zadeklarowalem opas bydla. Mialem to tak rozpisane ze ok 50% to byly jalowki i druge 50% to byki. Czy nie bedzie problemu jak bede trzymal tylko byki? Wielkosc ekonomiczna napewno nie bedzie mniejsza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v