Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, przemek111447 napisał:

z de miniminis zwrot jakis kosztow notarialnych jest za darowizne ziemi od rodzicow nz mlodego rolnika?orientowalem dzis sie co fo kosztow to sa dosc znaczace

Przy darowiźnie notarialnej nie skorzystasz z de minimis, bo nie płacisz podatku. Przy darowiźnie nie notarialnej, też podatku nie płacisz, z zastrzeżeniem zgłoszenia jej do US w ustawowym terminie. 

Opublikowano
5 godzin temu, toma188199 napisał:

Witam. 

Jak to jest jeśli otrzyma się decyzję pozytywną MR, zrobić trzeba biznesplan i zgromadzić inne dokumenty. Po wysłaniu do nich tych dokumentów ile czasu trzeba czekać na pierwszą ratę.? 

Kolego w pierwszej kolejności musisz zrobić biznesplan i wniosek, wtedy go składasz i czekasz na decyzję a potem następne papiery 😅

Jednak ja bym zalecał aby w pierwszej kolejności poświęcić wieczór na przeczytanie rozporządzenia, jest to bardzo przydatne bez względu na tp czy będziesz papiery robił sam czy komuś to zlecisz

Opublikowano
7 godzin temu, Farmer19900 napisał:

Jeśli jesteś na ryczałcie to musisz prowadzić ewidencje przychodów i rozchodów ( na stronie CDR masz całkiem sympatyczną aplikację do tego). Jeśli sprzedajesz np. ziemniaki/ warzywa na lokalnych giełdach i nie wystawiasz żadnego dokumentu kupującemu to na wszelki wypadek prowadź ewidencję sprzedaży (oprócz ewidencji przychodów i rozchodów). Jeśli Twoja sprzedaż odbywa się na zasadzie faktur RR to nie jest to konieczne.

I tym postem kolego przypomniałeś mi że miałem na forum trochę na ten temat popytać.
Przykład jaki podałeś (ziemniaki) ja mam taki "problem" z truskawkami... bo nie będę wystawiać dla każdego faktury i ta ewidencja sprzedaży to niegłupi pomysł, tylko jak to wpisać jako dochód do ewidencji przychodów i rozchodów? czy dobrze mi się wydaje że nie ma takiej możliwości ?

Natomiast prowadzenie ewidencji jest łatwe, ale gdy zaczniemy nad tym się zastanawiać to pojawiają się pytanie (pisać dopłaty? zwrot akcyzy? KRUS? ubezp upraw? podatek rolny?),  osobiście tego do ewidencji nie wprowadzam, jakie są wasze opinie na ten temat ?

No i kwestia która najbardziej mnie nurtuje... mianowicie kupuję cielaki 2-6 tyg. od innych rolników i jak ktoś jest Vatowcem to wszystko fajnie bo wystawi mi fakturę (nawet z niższą ceną, dla mnie aby faktura do ewidencji była) ale problem jest jak kupuję od innego ryczałtowca, on mi faktury nie może wystawić bo skoro nie prowadzi ewidencji to nie może nadać numeru faktury... no a mogli byśmy spisać umowę na takiego cielaka... ale rodzi się pytanie czy da się wpisać umowę do ewidencji skoro dla umów kupna-sprzedaży nie nadaje sie numerów... myślę żeby robić to tak, że w ewidencji pisać "umowa z dnia .. .. ...." czy tak było by w porządku ?

Nigdzie nie jest podane dokładnie co ma być czego ma nie być w "epir" każdy kogo pytam mówi inaczej, a nie chciał bym mieć potem w związku z tym problemów

Opublikowano

Kolek123

odnośnie tego co musisz pisać do księgi przychodów  freetaxi się kiedyś wypowiedział 

a mianowicie tylko to co masz w biznesplanie i z czego masz się rozliczyć 

ropa , nawozy i środki ochrony roślin 

podatki rolne , akcyzy, krusy , usługi w rolnictwie  nie koniecznie - nie masz ich uwzględnionych w biznesplanie wiec możesz wpisać ale lepiej tego nie robić

• Like 1
Opublikowano

Kolek123 

Trzeba prowadzić w takiej sytuacji oba te dokumenty. Ewidencja sprzedaży bezrachunkowej ( po wpisaniu w google- taka różowa książeczka). A w ewidencji przychodów i rozchodów w przypadku takiej sprzedaży napomnieć coś w uwagach na ten temat. A z cielakami chyba dobry pomysł z numeracją umów . 
Ja też nie wprowadzałem do ewidencji kosztów takich podatki czy składki KRUS.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

Kolek123

odnośnie tego co musisz pisać do księgi przychodów  freetaxi się kiedyś wypowiedział 

a mianowicie tylko to co masz w biznesplanie i z czego masz się rozliczyć 

ropa , nawozy i środki ochrony roślin 

podatki rolne , akcyzy, krusy , usługi w rolnictwie  nie koniecznie - nie masz ich uwzględnionych w biznesplanie wiec możesz wpisać ale lepiej tego nie robić

też wychodzę z założenia że w ewidencji ma być to co potrzebne do realizacji BP, czyli tak jak napisałeś powyżej.
Co prawda ewidencja powinna odnosić się tylko do środków obrotowych, ale chyba poprawne a wręcz pożądane jest wpisanie maszyn kupionych za MR, a jak maszyny to i samą premię wypadało by wpisać żeby nie być na starcie 80 tysięcy w plecy :D

Opublikowano

Kupując maszyny muszę płacić przelewem czy można gotówką? Chcę kupić siewnik poplonów z allegro ze sklepu rolniczego ale tylko opcja za pobraniem jest dostępna.

Opublikowano

Czy jeśli będę składał wniosek o wypłatę 1 raty to muszę mieć jakieś faktury z zakupu i sprzedaży?

Opublikowano
1 minutę temu, rolas360 napisał:

Czy jeśli będę składał wniosek o wypłatę 1 raty to muszę mieć jakieś faktury z zakupu i sprzedaży?

Ja tak robie, dlatego kupuje już najtańszą maszynę. Tak powiedział mi mój doradca

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Tylko przelew

Nie musi być przelew. Ja dla przykładu płaciłem firmie budowlanej kasę do ręki, ale wymagane było KP do faktury. Przelew powyżej pewnej kwoty (chyba 15 tysięcy).

azzadek, a zadzwoń do sprzedawcy i czy wystawi ci fakturę proforma i opłacił byś przelewem za siewnik.

Opublikowano

Lubelskie, również dziś decyzja a gdy dzwoniłem tydzień temu zapytać czy wszystko ok z wnioskiem to Pani prowadząca mówiła że już od dawno mi wystawiła decyzję tylko leży do podpisu pewnie jeszcze u dyrektora. Ważne że w końcu przyszła! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v