Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, RolnikTivi napisał:

W mazowieckim to się nie spieszą, gdzieś czytałem że 205 dni do wydania decyzji mają czas  20 lutego mija termin a ja nawet poprawki nie dostałem :)

W Krakowie mi powiedziała że listę może wrzuca na Internet 25lutego i od wtedy zaczną decyzje wysyłać poczta

Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłem dzisiaj do agencji i nie dostanę premi, zabrakło mi 0,5 pkt. Czy jeżeli jestem od 20 grudnia 2017 na krusie to mogę składać wniosek jeszcze raz w przyszłym naboże, czy będzie już za długo.? 

Edytowane przez marcin1971992
Opublikowano

Jak mogło zabraknąć 0,5 pkt? Sam wniosek pisałeś? Nie liczyłeś punktów? 8 to nie tak dużo przecież.

Możesz składać w tym naborze co będzie,ważny jest okres 24 miesięcy na dzień składania wniosku.

W sumie chyba możesz,jak teraz pytałem prowadzącej to niby można wycofać i składać jeszcze raz,ale nowe rozporządzenie i rożnie może być,

Opublikowano

Jeśli przejmujesz grunty i liczysz na punkty za przejęcie w całości to obawiam się, że przy zakupie tych punktów Ci nie naliczą. Wszystko zależy więc od sytuacji młodego rolnika, jego kwalifikacji, etc.

Opublikowano
5 minut temu, freetaxi napisał:

Jeśli przejmujesz grunty i liczysz na punkty za przejęcie w całości to obawiam się, że przy zakupie tych punktów Ci nie naliczą. Wszystko zależy więc od sytuacji młodego rolnika, jego kwalifikacji, etc.

Więc, u mnie przejęcie gospodarstwa w całości jest uwarunkowane decyzją, najpierw a ,przejęcie gruntów na własność potem możliwość ubiegania się o 1 ratę . Czyli zostaje tylko umowa darowizny? 

Opublikowano

Jeśli punktacja nie pozwala Ci na to aby zrezygnować z kryterium punktów za przekazanie gospodarstwa w całości, to jest tak jak napisałeś. Osobiście nie miałem takiego przypadku ale zakładam, że będzie tak jak myślę. Ale jeśli chcesz być na 100 % pewny to możesz zawsze napisać do ARiMR. Będziesz miał czarno na białym.

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Ewidencję rozpoczynasz prowadzić najpóźniej w dniu rozpoczęcia realizacji biznesplanu. 

Czyli z dniem dostania decyzji czy z dniem pierwszych zakupów ?

Opublikowano

freetaxi , a co w tym wypadku byś doradził ? 

Mam pytanie, czy da się jakoś obronić sytuację,  gdzie najpierw posiadalam na siebie zwierzęta A potem dopiero miałam przepisany 1 ha   przed złożeniem wniosku o pomoc na MR ? Dostałam pismo ,że pomoc w tym wypadku nie będzie mogła zostać przyznana. Czy miał ktoś podobny problem ? 

Opublikowano

A czy działki, które w roku bazowym są dzierżawione na umowie ustnej i są w dopłatach będą się liczyć do wzrostu wielkości SO jeżeli zostaną przejęte na własność w roku docelowym ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v