Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, freetaxi napisał:

Nie ma pkt za szkolenia. Wyrzuć je.

A potwierdź mi jeszcze jak dostanę umowę mogę ja spokojnie podpisać bo w przypadku gdybym chciał składać jeszcze raz w 2019 ważne jest jedynie bym nie wystąpił o wypłatę pierwszej raty tak? Podpisanie umowy mnie nie dyskwalifikuje? 

Z terminem 24mc się wyrabiam. Chodzi tez o wielkość premi ale przede wszystkim osiągnąłem 3lata stażu i nie musiałbym robić szkoły. 

Opublikowano

Mam już w tej chwili wszystkie działki które mam mieć ( które będę mial). W takim razie inaczej zapytam. Czego nie wolno zrobić by w razie potrzeby można było zrezygnować i składać jeszcze raz?

Opublikowano

Czy po otrzymaniu pierwszej raty można zmienić biznes plan i zrezygnować np ze szkoleń,albo planu nawozowego jeśli punkty pozwalają,czy można było tylko w trakcie poprawek to zrobić? 

Opublikowano

freetaxi  Czy jest na to jakiś określony czas? Chodzi mi o to czy np jak minął prawie rok od wypłacenia pierwszej raty,ale nie został złożony jeszcze wniosek o drugą rate, to czy w takiej sytuacji jeszcze można? 

Opublikowano

Witam, Panowie jak to jest, ponieważ jestem z lubelskiego i średnia wojewodzka u mnie wynosi (7.68ha) jest mniejsza od krajowej która wynosi 10.81ha. Powierzchnia mego gospodarstwa wynosi 5ha z budynkami gospodarczymi i domem. Teraz jak wygląda sprawa z powierzchnią 70% na własność jeśli powierzchnia mega gospodarstwa jest mniejsza niż wojewodzka. Powinienem w moim przypadku liczyć te 70% własności od wojewodzkiej co daje 5.376ha (70% od wojewodzkiej) czy od krajowej co daje 7.567ha (70% od krajowej ) Drugie pytanie czy do powierzchni gospodarstwa deklarowanej w biznesplanie liczą się sad, las, i powierzchnia na której znajdują sie zabudowania. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Wiem, że dla niektórych to błahe pytania lecz mam z tym problem wynikający z małej powierzchni mego gospodarstwa, a dużej ilości dzierżawy i nie wiem ile musiał bym zadeklarować / dokupić ziemi do biznesplanu aby moj wniosek dostał premię. Pozdrawiam jeszcze raz.

Opublikowano

@freetaxi Czyli mam rozumieć, że 70% potrzebnej mi własności do wniosku liczę od wojewodzkiej i wychodzi 5.376ha, a resztę mogą stanowić dzierżawy notarialne podpisane na 10lat? @freetaxi Mając 5ha wraz z zabudowaniami i sadem potrzebuję tylko 0.376ha aby minimalna dla mego województwa została spełniona. Dobrze to rozumiem?

Opublikowano

Lubelskie - średnia wojewódzka z 2018 roku to 7,86 ha. Z tego 70 % to 5,50 ha. Tyle musisz mieć na własność w momencie składania wniosku o pierwszą ratę. Resztę gospodarstwa może stanowić dzierżawa długoterminowa.

Opublikowano

Wielkość ekonomiczna w okresie bazowym jest liczona z produkcji na działkach, które podajesz w biznesplanie. W okresie docelowym musisz pokazać wzrost. Również na tych działkach, chyba, że dokładasz dodatkowe grunty.

Opublikowano

Produkując ciągle truskawki i maliny będzie to ciężko pokazać.

Słyszałem, że w nowym rozporządzeniu ma zostać zniesiona lub zmniejszona powierzchnia gosp w celu otrzymania MR w co szczerze wątpię. Co o tym myślisz?

Opublikowano

Będziesz musiał jednak wykazać wzrost wielkości ekonomicznej. Są plany odnośnie zwiększenia premii do 150 tys oraz ograniczenia produkcji w kilku sektorach. Okazać się może, że np. sadownicy będą mieli trudniej. Co do tego co piszesz to wątpię. 

Opublikowano (edytowane)

A czy działki, które w roku bazowym są dzierżawione na umowie ustnej i są w dopłatach będą się liczyć do wzrostu wielkości SO jeżeli zostaną przejęte na własność w roku docelowym?

Edytowane przez Lokik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v