Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dla mnie ci co piszą że chcą zrezygnować bo za rok dają 150tys są dla mnie jakby sknery i złotówy ale to moje zdanie, cieszyć się powinni że coś chociaż dostaną, wiadomo każdy wolałby jak najwięcej ale bez przesady ludzi z tym.

• Like 1
Opublikowano

Ale mówią też kto nie ryzykuje szampana nie pije. 

Ten nabór był w miarę prosty wystarczyło szkołę mieć i całe gospodarstwo przejąć. Żadne szkolenia rośliny białkowe nie były potrzebne. Co będzie w następnym nikt nie wie ja tam biorę to co jest bo sprzęt potrzebny a tak to jeszcze kolejny rok nie będzie czym robić.

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanie na szybko, czy można po otrzymaniu decyzji usunąć dwie maszyny w moim przypadku to jest agregat talerzowy i kosiarka NA jedną maszyne czyli agregat ścierniskowy?

Opublikowano

Czytam posty co niektórych osób to nie dość że się załapały na ten nabór 100 tys drogą nie chodzi to jednak bedą się pchac w 150 tys , ale nie zdziwił bym się że będą kruczki prawne utrudniające/uniemożliwiające przystąpienie do kolejnych naborów takim osobom które dostały decyzje o przyznaniu dofinansowania , Taka polityka i tak jak pisali koledzy wyżej chytry 2 razy traci ...

@freetaxi W 2019 zaczynam r3 bo sie nie wyrobie ze studiami na rok 2020 , kontaktowac sie z tobą blizej konca przyszlego roku w sprawie naboru w 2020 ? Czy biorąc pod uwagę aktualny dobór sprzętu przeszedł by pług 3+ na 14 ha ? bo siewnik 3m i talerzówkę łatwo uzasadnić ze wzgledu na ścieżki itp ale problem z tym pługiem troszkę , 

Wesołych świąt wszystkim 

Opublikowano
Przed chwilą, freetaxi napisał:

Zmiany pewnie będą zaakceptowane i będzie te 150 tyś. Kwestia czasu kiedy. Zobaczymy. Co do maszyn, dobre uzasadnienie wystarczy. 

to opryskiwacz 2 tys przejdzie na areał zasiewu 8 ha ? zawsze można by dobrać gdzieś daleko . bo zawieszany to katorga ze względu na ilosć zabiegów . Ale o tym to jeszcze pogadamy :) dzięki za info

Opublikowano

Spełnili warunki to się załapali, a jak spełnią na następny nabór to też dostaną, najbardziej szkoda tym że nie mogą dostać albo dostali mniej, a jak ktoś jest trochę bystrzejszy to od razu, że chytry...

Opublikowano

Też się zastanawiam nad rezygnacją i składaniem jak będzie 150tys ale po przemyśleniach chyba kupuję jak najszybciej teraz maszyny ,nie wiadomo kiedy rozstrzygnie się kolejny nabór a dielerzy maszyn będą mieli okazje żeby ceny ponieść, a w tym naborze na załapanie się wystarczyło mi tylko szkoła i maszyny a w kolejnym pewnie trzeba będzie windować punkty bo będzie sporo chętnych.

Opublikowano
8 godzin temu, lols123 napisał:

Też się zastanawiam nad rezygnacją i składaniem jak będzie 150tys ale po przemyśleniach chyba kupuję jak najszybciej teraz maszyny ,nie wiadomo kiedy rozstrzygnie się kolejny nabór a dielerzy maszyn będą mieli okazje żeby ceny ponieść, a w tym naborze na załapanie się wystarczyło mi tylko szkoła i maszyny a w kolejnym pewnie trzeba będzie windować punkty bo będzie sporo chętnych.

w te "sporo" chętnych jakoś wątpie ...

Opublikowano

Witam. A nie orientuje się ktoś, kiedy można zacząć kupować maszyny? Może bym coś taniej z wyprzedaży rocznika wysępił. Decyzję dostałem, wniosek o 1 ratę złożyłem następnego dnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v