Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Milosz91 napisał:

Bierzesz modernizacje to młodego już nie weźmiesz 

Bzdury piszesz w tym roku mozna było składać na modernizacje wraz z młodym rolnikiem 

Opublikowano
Dnia 8.12.2018 o 22:29, Milosz91 napisał:

Wyczytałem co do twojej zmiany jest 150dni na zmianę w papierach od zakończenia naboru czyli do końca grudnia. Sam będę zmianial z75km na 86

Skąd informacja o tych 150 dniach ? Do tej pory wydawało mi się, że zmian w biznesplanie można dokonać nawet po otrzymaniu decyzji

Opublikowano
17 minut temu, mateusz1314 napisał:

Może mi ktoś powiedzieć ile czekaliscie na pieniądze po złożeniu wniosku o wypłatę pierwszej raty? U mnie już 89 dni a pieniędzy brak. Podobno mają 90

Podobno i 120  czekali a ty z jakiego naboru? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Milosz91 napisał:

Podobno i 120  czekali a ty z jakiego naboru? 

2017. Decyzja była koniec grudnia wniosek złożony w połowie września. Mazowieckie 

Zwlekalem z wnioskiem dlatego że jeździłem ciężarówka bo budowalem obore

Edytowane przez mateusz1314
Opublikowano
9 minut temu, mateusz1314 napisał:

2017. Decyzja była koniec grudnia wniosek złożony w połowie września. Mazowieckie 

Zwlekalem z wnioskiem dlatego że jeździłem ciężarówka bo budowalem obore

To teraz możesz chwilę poczekać bo do płacenia to nie są szybcy a teraz mają nawał rolnik modernizacja susze asf i doplaty

Opublikowano

Pierwszą ratę pomocy, w wysokości 80 tys. złotych, wypłaca się na wniosek o płatność, który składa się w terminie 9 miesięcy od doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy. Jej wypłata następuje w terminie 90 dni od złożenia wniosku o płatność wraz z dokumentami. Natomiast drugą ratę (20 tys. złotych) – na wniosek o płatność, który składa się po realizacji biznesplanu, jednak nie później niż do upływu 3 lat od wypłaty pierwszej raty.

Opublikowano
36 minut temu, mateusz1314 napisał:

Może mi ktoś powiedzieć ile czekaliscie na pieniądze po złożeniu wniosku o wypłatę pierwszej raty? U mnie już 89 dni a pieniędzy brak. Podobno mają 90

haha jutro dostaniesz trudny charakter sprawy i będzie 120 dni 

Opublikowano

A z tymi mocami ciągników na młodego nie jest przypadkiem tak że na to nie zwracają uwagi tzn że nie przeliczają km/ha ? Znajomy wcześniej składał na ok 12 ha i ciągnik brał 100km , ja też tak złożyłem i nic się nie czepiali ...

Opublikowano

mateusz1314 napisał:

A jak było w waszym przypadku ile to trwało? 

Nabór 2017 wniosek o pierwszą ratę 11 styczeń 2018 a pieniądze na koncie 22 06 2018 bez żadnych powiadomień o przedłużeniu

Opublikowano
7 godzin temu, freetaxi napisał:

Biorą pod uwagę zasady doboru maszyn. Ewentualnie musisz uzasadnić.

Mi liczyła ha sztuki kilom do najdalsze działki i górskie 120km

Opublikowano
10 godzin temu, adamn999 napisał:

Nabór 2017 wniosek o pierwszą ratę 11 styczeń 2018 a pieniądze na koncie 22 06 2018 bez żadnych powiadomień o przedłużeniu

I nic się nie interesowałeś dlaczego tak późno? Jak mi zbliżał się koniec terminu to się dopytywałem w ARIMR co jest i się okazało że jakaś formalność nie była spełniona i od tego momentu w tygodniu pieniądz się znalazł na koncie.

Opublikowano
13 godzin temu, adamn999 napisał:

Nabór 2017 kasa w 55 dni na koncie też składałem w styczniu

Opublikowano

Nabor na prow 2014-2020w 2020 tez jest na tych zasadach aktualnych ? Slyszalem wlasnie ze na mr w 2020 juz 150 ma byc wiec ten kurs bede r3 robil ...  Freetaxi wypelniasz wnioski z w-m ? 

Opublikowano
Dnia 11.12.2018 o 22:35, Damianhy1 napisał:

A z tymi mocami ciągników na młodego nie jest przypadkiem tak że na to nie zwracają uwagi tzn że nie przeliczają km/ha ? Znajomy wcześniej składał na ok 12 ha i ciągnik brał 100km , ja też tak złożyłem i nic się nie czepiali ...

Jak ma krowy to się nie czepiają jak samą ziemię to taki by nie przeszedł 

Opublikowano

@freetaxi tylko ja nie mam aktualnie wykształcenia rolniczego i będę kurs przez neta r3 robił bo jestem na 1 roku rolnictwa na uniwersytecie . Poleca ktoś może taki kuris przez neta w miare szybki ?  z checia bym juz w 2019 skladal ale w 2020 zrobie tak aby so/esu sie zgadzalo i nie bylo problemu . a pieniadze i tak będą tak slyszalem wiec sie nie przejmuje rok poczekam . 

Opublikowano

dzikidaniel napisał:

10 godzin temu, adamn999 napisał:

I nic się nie interesowałeś dlaczego tak późno? Jak mi zbliżał się koniec terminu to się dopytywałem w ARIMR co jest i się okazało że jakaś formalność nie była spełniona i od tego momentu w tygodniu pieniądz się znalazł na koncie.

Nie spieszy mi się gdyż w marcu złożyłem wniosek na modernizację gospodarstw i zakupy na MR IMGR zrobię razem prawdopodobnie u jednego dealera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v