Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

adam131 napisał:

No tak,składałem ostatniego dnia z naboru tego czyli 2018roku.Może to ,że dostałem już list o poprawki wynika z tego,że się do nich pierwszy odezwałem,bo po wysłaniu wniosku zobaczyłem,że mam jakiś błąd i jakoś poleciało.I dziś siedzę nad poprawkami.

Moja mama jakiś czas temu słyszała z ust ministra że do końca roku mają wypłacić pieniądze z modernizacji i młodego rolnika . trochę niechciałem w to wierzyć ale wybory w tym roku. P.S ja też składałem wniosek na MR w tym roku zobaczymy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Moja mama jakiś czas temu słyszała z ust ministra że do końca roku mają wypłacić pieniądze z modernizacji i młodego rolnika . trochę niechciałem w to wierzyć ale wybory w tym roku. P.S ja też składałem wniosek na MR w tym roku zobaczymy

W tym roku to szybko wypłacą zaliczki na dopłaty bo od 15 października a wybory 21 paź , tylko że na drugi rok  znowu wybory do parl . 

Tak może być wszystko będzie zależeć jak Pis wygra te wybory czy totalna opozycje połozy ...

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 24.08.2018 o 14:09, michal12301 napisał:

Czy w roku docelowym muszę  mieć dokładnie tyle sztuk krów, jałówek, cieląt ile wwynika z obrotu zwierząt z bp? Czy moge mieć np. więcej jałówek a mmniej krów żeby spełnić wzrost?

Też pytałem o to na AF, ale pytanie przepadło.

Opublikowano

mszk8 napisał: Dnia 13.08.2018 o 23:34, piter0013 napisał: Panowie brałem MR w 2017 roku i odnośnie tego naboru mam 2 pytania 1. Czy po zakupie maszyny musze isc do arimr i okazać się fakturą że ją kupiłem ? Jeśli tak to ile mam na to czasu ? 2. Czy muszę wyrabiać sobie tablicę informującą że gospodartswo korzystało ze środków UE ? Hahah ty tak na serio? Brałeś, ale nie wiesz co i jak? Patologia z tym programem... Umiejętność czytania ze zrozumieniem powinna być na pierwszym miejscu a nie ha... Nie rozumiem co w tym śmiesznego? Kto pyta nie błądzi. O tablicy informacyjnej nic w decyzji nie miałem napisane, dlatego wolałem się upewnić jak to z nią jest niż póżniej płacić kary. A o tym, że mam 30 dni na okazanie faktury zakupu sprzętu powiedział mi diler który sprzedawał mi maszyny, choć w decyzji nic nie bylo o 30 dniach wspomniane. Dlatego też wolałem się upewnić. Miałem nadzieję że na forum ktoś podpowie mi jak to z tym jest, a tu zonk bo tylko śmiech bo pytam... Jeśli ktoś by miał podobne wątpliwości to na infolinii arimr poinformowali mnie, że nie trzeba zawieszac tablicy informacyjnej i fakturę okazuję się dopiero przy wniosku o 2 rate :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Po wypłacie pierwszej raty. I następne pytanie, obrót stada robić z jakiego okresu? Czy przy kontroli sprawdzają to dokładnie czy obchodzi ich aby zachowany był wzrost 10%?

Edytowane przez michal12301
Opublikowano

@michal12301 jeśli będziesz składał wniosek o drugą ratę w okresie do 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu. Jeśli natomiast wniosek będziesz składał po 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu. Zmiany zrób przed wnioskowaniem o II ratę. Do czego pewnie jeszcze dużo może się pozmieniać. 

Opublikowano

Witam

Jestem z naboru 2015r,  rok 2018 jest dla mnie rokiem docelowym, piszę właśnie wniosek o II ratę oraz sprawozdanie z realizacji biznezplanu i mam 2 pytania.

1. Jakie uprawy mam wpisać w sprawozdaniu, tzn. skoro 2018r jest moim docelowym, to wpisuję tak naprawdę zasiewy jesienne z 2017r, oraz wiosenne z 2018 r, czy mam rację?

2. W tabeli "obroty zwierząt w okresie sprawozdawczym", jak wpisać te obroty, bo w biznesplanie były zaplanowane obroty na koniec roku 2018, a sprawozdanie chcę zrobić teraz czyli sierpień/wrzesień, to czy mam wpisać stany na chwilę obecną? ale w takim razie będzie znacznie mniej, urodzeń/przeklasowań itp niż było zaplanowane w biznesplanie. Czy w ogóle nie mogę jeszcze składać wniosku o II ratę, tylko muszę poczekać do zakończenia 2018r i sprawozdanie i wniosek złożyć w styczniu 2019r.

Opublikowano

Panowie otóż mam taki problem, miałem wpisane ze za pieniadze z młodego rolnika kupie 4 sprzęty o łącznej wartości 100tys lecz teraz te 4 sprzęty będą kosztować 98tys. Co należy zrobić w takiej sytuacji ? Zrobić korektę i napisać ze te 2tys na środki obrotowe zostaną ?

Opublikowano

@freetaxi czyli mogę te 2tys przeznaczyc na paszę dla krówek i wziac ja na fakture ? Aby sie później ja okazać ? Mogę najpierw kupić agregat a później zrobić zmianę ? Czy najpierw zmiana a potem kupno ? Dodam ze drugiej raty nie dostałem, agregat finansuje z własnych oszczędności.

Opublikowano
5 godzin temu, freetaxi napisał:

@michal12301 jeśli będziesz składał wniosek o drugą ratę w okresie do 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu. Jeśli natomiast wniosek będziesz składał po 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu. Zmiany zrób przed wnioskowaniem o II ratę. Do czego pewnie jeszcze dużo może się pozmieniać. 

ok, będę składał we wrześniu czyli po 15 maja więc stan średni liczę od 01.01.2018 do końca roku czy mogę od 1 września  2017 do 30 sierpnia 2018. Druga sprawa, w biznesplanie mam wpisane uprawę 0,75a traw na użytkach rolnych, a doradca który pisał mi wniosek na dopłaty bezpośrednie wstawił tam TUZ. czy może byś z tym problem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v