Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzięki Wam za info bo taką odpowiedź otrzymałem dzisiaj w Gminie, że mam iść do notariusza bo Wójt już nie ma mocy prawnej do potwierdzania takich umów. Widać nie chciało im się załatwiać i mnie puścili w maliny

Opublikowano

U mnie w gminie to samo - starostwa i gminy już nie chcą potwierdzać podpisów na umowach dzierżawy - podobno prawo zmieniło się w lipcu zeszłego roku. 

Zostaje notariusz. 

Opublikowano

W styczniu 2021 mama podpisywała umowę dzierżawy z rolnikiem na całe gospodarstwo, żeby mógł otrzymać pełną emeryturę z KRUS i wójt przystawił pieczątkę bez problemu.W KRUSie też tą umowę przyjeli bez zastrzeżeń.

Opublikowano

Mam pytanie, ponad 3 miesiące temu składałem wniosek o płatność drugiej raty MR (nabór 2018) do tej pory nie dostałem przelewu. W rozporządzeniu jest napisane że na przelew mają 90 dni a minęło już więcej, czy to oznacza że mam jakieś błędy w wniosku lub planują  kontrole? Czy po prostu agencje terminy nie obowiązują tak jak nas i robią co chcą. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, daroo9876 napisał:

Ostatnie pytanie to dobre podsumowanie

Czy po prostu agencje terminy nie obowiązują tak jak nas i robią co chcą. 

Edytowane przez czacha00
Opublikowano

Panowie czy punkty za przygotowanie i stosowanie planu nawozowego będą przyznane i zatwierdzone jeśli ziemia jest w ekologii, są to trawy na gruntach ornych, gospodarstwo posiada bydło a tym samym nawóz naturalny. 

Opublikowano
22 godziny temu, proximaplus napisał:

Panowie czy punkty za przygotowanie i stosowanie planu nawozowego będą przyznane i zatwierdzone jeśli ziemia jest w ekologii, są to trawy na gruntach ornych, gospodarstwo posiada bydło a tym samym nawóz naturalny. 

NIE.
Plan nawozowy to badania gleb, opracowanie planu nawożenia (mineralnego i naturalnego) przez np ODR i rejestr zabiegów agrotechnicznych. Proszę mnie poprawić jeżeli coś się zmieniło.

Opublikowano

Witam. Czy budował ktoś dom będąc beneficjentem młodego rolnika? Jak to wygląda z punktu widzenia arimr? Czy można wykorzystać cześć gruntu pod budowę A dobrać np dzierżawę żeby ilość ziemi pod uprawę się zgadzała? 

Opublikowano

90 dni minęło, 2-giej raty jak nie było tak nie ma, żadnego pisma też nie ma. Ciekawe czy agencja w ogóle wie, że wniosek złożyłem 3 miesiące temu, może leży sobie gdzieś zakurzony i nawet nie ruszony...

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Bierz telefon w rękę i dzwoń z rana. Prędzej się dowiesz co i jak. 

Taki mam plan, ale trochę człowieka denerwuje ta bezradność w kontaktach z nimi.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

czy można złożyć zmianę biznesplanu z jednoczesnym wnioskiem o II ratę płatności?

Nie. Niedawno zmieniła się interpretacja przepisów. Najpierw składasz zmianę Biznesplanu, a jak dostaniesz odpowiedź to wniosek o drugą ratę, albo odczekaj z 2 tygodnie od złożenia zmiany.

Opublikowano

a jaka jest kara za przekroczenie o ponad 10 % zmian w strukturze zasiewów i rocznym obrocie stada? Esu spełniam profil gospodarstwa się nie zmienił. Mam nóż na gardle  z czasem bo przespałem sprawę z różnych powodów. 20 dni mi zostało na rozliczenie.

Ten plany nawozowe to samemu trzeba skserować czy w agencji to zrobią za zgodność z orginałem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v