Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja będę składał o II ratę z MR2015. Mam trzy działki które przeszły modernizacje granic i modernizacje klasyfikacji gleby i trochę się pozmieniało. Ogólnie przybyło 0,81 ha użytków rolnych uprawowych. I co teraz na nowo wypełniać biznesplan? Zmiany mam też w uprawach to chyba i tak trzeba robić zmianę, do tego trochę struktura stada się zmieniła(w jakiś widełkach procentowych chyba nie trzeba)?

Uprawy do rozliczeń to chyba co miałem do zbioru w 2020 na ten czas składania(początek lutego) i struktura stada też 2020? Dobrze myślę?

Opublikowano
4 minuty temu, kamil0qwe napisał:

Do wielkości gospodarstwa bierze się powierzchnie z ewidencji, grunty sklasyfikowane jako rolnicze a do wielkości ekonomicznej z doplat

Może zależnie od oddziału . We wniosku wpisuje się powierzchnie użytków i na tym bym się opieral

Opublikowano
5 minut temu, kamil0qwe napisał:

Do wielkości gospodarstwa bierze się powierzchnie z ewidencji, grunty sklasyfikowane jako rolnicze a do wielkości ekonomicznej z doplat

Mi 2015 kazali zrobić tak by nie mieć więcej uprawy jak w ewidencji gruntów

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Kolego, musi powstac gospodarstwo o wielkosci sredniej krajowej w twoim przypadku a srednia ta obecnia wynosi 11,04. Z tego 70 % musisz mieć na własność czyli 7,72 musi byc twoja wlasnoscia. Pod uwage bierzemy powierzchnie z doplat, nie z ewidencji.

Punktow za przekazanie w calosci nie dostaniesz . Dostaniesz je tylko i wylacznie gdy przejmiesz cale gospodarstwo na wlasnosci.  ( paragraj 16 ujednoliconego rozporzadzenia)

Teraz masz do wyboru, albo pomyslec i zlozyc w naborze marcowym i masz duze szanse dostac ta premie tylko odpowiednio trzeba wszystko zaplanowac.  

Jak przejmiesz na jesieni bez zlozenia mr, bedziesz zyl w strachu kiedy oglosza nowy nabor zeby nie przekroczyc 2 lat odkad jestes w posiadaniu gospodarstwa

Zostaje tylko na ten moment jesień niestety a nabór myśle że będzie coś wiadomo w okolicy listopada jak będę temat ogarniał tej dzierżawy i przepisu , czyli pkt za całość nei dostane ? a tam nie jest że jak przejmę x % od rodziców to mam za całość ?  ale dostanę za różnicę wieku jesli byl by ten przepis na jesien i takie wymogi jak aktualnie ? 

Opublikowano
49 minut temu, masa24 napisał:

Za różnice wieku dostaniesz za przejęcie w całości nie

Weź od rodziców całość i składaj teraz albo nie bierz nic na jesieni 

dobra a teraz tak jak wezme umowe dzierzawy na siebie na 10 lat na jesień tej ziemi od sasiada to nie musze nr gosp ni nic miec na sb a o bezposrednie bd skladal ojciec na te dzialke to i tak będę już od tego momentu jak posiadacz gospodarstwa miał 2 lata ? 

Opublikowano
40 minut temu, Palmiszon napisał:

dobra a teraz tak jak wezme umowe dzierzawy na siebie na 10 lat na jesień tej ziemi od sasiada to nie musze nr gosp ni nic miec na sb a o bezposrednie bd skladal ojciec na te dzialke to i tak będę już od tego momentu jak posiadacz gospodarstwa miał 2 lata ? 

Coś za dużo kombinujesz

Opublikowano

Mam dla was zagwozdke. Może ktoś wie bo ja nie wiem . Mamy osobę z wykształceniem podstawowym. 2 lata w krus jako domownik na dzień złożenia wniosku. Po złożeniu wniosku zrobiła kurs r3. I teraz jak będzie miała pełne 3 lata krus , ostatni rok krus zdobędzie po dniu złożenia wniosku, to czy taka osoba ma wykształcenie rolnicze czy nie  ? Jest napisane ze stażu pracy po złożeniu wniosku nie można uzupełniać wiec co w takim przypadku ?

Opublikowano

Jak to jest z drugą ratą młodego rolnika. W sensie wydają decyzje przed wypłatą tej raty, czy robią przelew? Jestem już po kontroli i wszystko było ok, a od wniosku o drugą ratę minęło siedem miesięcy i cisza.

Opublikowano

Pewnie o tobie zapomnieli... Po takim czasie warto zadzwonić do osoby prowadzącej ostatnią sprawę, przedstawić fakty ile to czasu minęło i zapytać ile jeszcze musisz czekać. Zrobiłem tak przy wniosku o aneks do MGR. Czekałem 6miesiecy aż w końcu zadzwoniłem. Jeszcze w tym samym dniu ruszyli z pismem do mnie.

Mnie na II rate MR wyszło jakieś 160stron załącznika - aby wszystko jasno i klarownie udokumentować

Opublikowano

a czy kontrola w MR jest u każdego beneficjenta ?  bo jestem z naboru 2017 i 2 rata wpłynęła w październiku ub. roku i się zastanawiam czy jeszcze mogą wpaść do końca programu czy jak to jest

Opublikowano
Dnia 20.01.2021 o 19:27, axe300 napisał:

Pewnie o tobie zapomnieli... Po takim czasie warto zadzwonić do osoby prowadzącej ostatnią sprawę, przedstawić fakty ile to czasu minęło i zapytać ile jeszcze musisz czekać. Zrobiłem tak przy wniosku o aneks do MGR. Czekałem 6miesiecy aż w końcu zadzwoniłem. Jeszcze w tym samym dniu ruszyli z pismem do mnie.

Mnie na II rate MR wyszło jakieś 160stron załącznika - aby wszystko jasno i klarownie udokumentować

czemu aż tak dużo stron? Cała prowadzoną dokumentacje trzeba kopiować?

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Troker1979 napisał:

czemu aż tak dużo stron? Cała prowadzoną dokumentacje trzeba kopiować?

W naborze 2015 wymagane było 15 punktów. Np za wysokobiałkowe to sami sprawdzają wg JPO. A tak to wszystko wg instrukcji wymagało udokumentowania np Punkty za plan nawożenia (co roku!) to ekstra badania gleb + cała ewidencja zabiegów agrotechnicznych. Itd jak FV za środki trwałe, obrotowe; dzierżawy...

Standardowa koperta C4 tego nie ogarnęła  🤣

Edytowane przez axe300
Opublikowano
6 godzin temu, Troker1979 napisał:

Plan nawozowy na rok docelowy trzeba chyba tylko mieć? MR2015 poprawcie mnie jak się mylę?

Wg mojej wiedzy w MR2015 plan nawozowy (... o którym mowa w załączniku nr2 do rozporządzenia MRiRW z dnia 18marca 2015) na wszystkie 5 lat 2015-2020

Ciekawiej jest z ankietą monitorującą. Pozwolę zacytować odpowiedz bo rok docelowy w biznesplanie mamy 2020 a nie 2021!

Cytat

Przedmiotowe zagadnienie reguluje § 25 Rozporządzenia. Beneficjent wsparcia otrzymanego w następstwie ubiegania się o przyznanie pomocy w 2015 r., zobowiązany jest, aby w terminie 90 dni przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, przedłożyć dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji informację o realizowaniu, co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, następujących warunków:

- prowadzenia jako kierujący działalności rolniczej w gospodarstwie, którego rozwoju dotyczył biznesplan,

- spełniania warunku dotyczącego zakazu współwłasności lub współposiadania w odniesieniu do wskazanych w biznesplanie, wchodzących w skład gospodarstwa w okresie wyjściowym budynków, budowli oraz użytków rolnych (nie dotyczy małżeńskiej wspólności majątkowej, wspólnot gruntowych oraz z wyłączeniem budynków, budowli i użytków rolnych będących przedmiotem współwłasności, objętych realizowaną przez osoby wspólnie wnioskujące operacją typu "Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych" objętego Programem),

- utrzymania osiągniętego w wyniku realizacji biznesplanu wzrostu wielkości ekonomicznej gospodarstwa,

- prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów,

- prowadzenia działań, z tytułu których przyznano punkty.

Także:

Cytat

Niniejszym potwierdzamy, że w związku z treścią § 8 ust. 5 pkt 2 Rozporządzenia, w przypadku, gdy okresem docelowym realizacji biznesplanu jest dla beneficjenta rok 2020 (zakończenie realizacji biznesplanu pomiędzy 16 maja 2020 r. a 15 maja 2021 r.), do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa należy uwzględniać produkcję w gospodarstwie w roku kalendarzowym 2020.

Jeżeli dzień upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy mija we wrześniu 2021 r., w odniesieniu do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa na potrzeby informacji, o której mowa w § 25 Rozporządzenia (zwanej przez Pana ankietą monitorującą), zastosowanie będzie miał przepis § 8 ust. 6 pkt 2 Rozporządzenia, zgodnie z którym należy określić potencjał ekonomiczny gospodarstwa w oparciu o produkcję prowadzoną w roku kalendarzowym 2021.

Pilnujcie tej biurokracji 😍 

7 godzin temu, kuba3211 napisał:

Nabór 2020.

Jakaś decyzja? Ktoś coś? 

U mnie poprawki były miesiąc temu i teraz cisza

od zakończenia naboru MR2020 minęło prawie 6 miesięcy, Na decyzje z  MR2015 czekałem 8 miesięcy. 

Opublikowano

Nie mnie to oceniać czy dobrze czy źle. Jak chcesz być czysty jak łza to zalecam 5 lat. A te utracone lata to zagadaj dobrze z doradcą to dasz rade nadrobić zaległości. Warunek to badania gleb. Jest wymóg archiwizacji dokumentów 5 lat nawet z uproszczonej księgowości - faktury.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v