Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy mogę zakupić maszynę na kredyt/raty tak aby była liczona (jej cena) jako  te 30 tyś zł co brakuje do 150 tyś? Czy musi być kupiona za gotówkę? Została mi jedna maszyna do kupienia i miał bym wypełniony biznesplan.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano

Czy ze 150000 otrzymanych z MR można rozliczyć zakup gruntów rolnych finansowanych z kredytu z linii MRcsk?Dotacja z ARiMR wyniesie 60% i tego raczej nie można wrzucić do rozliczenia.Natomiast czy pozostałe 40% z kredytu i mój wkład własny można by rozliczyć z tych 150000 przeznaczonych na zakup użytków rolnych?

Opublikowano

Dwa pytania mam: 1. Jeżeli odbędzie się planowany na styczeń/luty nabór na młodego rolnika to wielkość ekonomiczną będą wyliczać z sezonu 2020 czy z nowych zasiewów w 2021 roku?

2. Za te wszystkie hektary które trzeba posiadać uważa się hektary przeliczeniowe czy fizyczne??

Opublikowano

Myślisz że nie dzwoniłem? Placówka terenowa przetrzymała wniosek 3, 5 miesiaca zanim wystawiła zlecenie płatności.(wszystko było z nim w porządku) Pieniądze powinny być do miesiąca (tak mi mówiono jak dzwoniłem) minęły prawie 2 miesiące i cisza. Dodzwonić się do departamentów to cud, nikt tam nie odbiera. Wysłałem e-maila i czekam na odpowiedź...

Opublikowano
Dnia 11.12.2020 o 09:24, arek2108 napisał:

Jest ktoś kto nie dostał jeszcze kasy z naboru 2019? Wniosek o pierwszą ratę składany był w połowie lipca...

Ja wniosek złożyłem o płatność 28.09 i tez jeszcze cisza, ale mają czas do końca grudnia, chociaż nie wierzę w to ze sięw wyrobią. (lubelskie)

Kolega składał w lipcu czy i miał po 2 miesiącach.

Opublikowano
Dnia 3.12.2020 o 18:42, kopiko napisał:

Czy ze 150000 otrzymanych z MR można rozliczyć zakup gruntów rolnych finansowanych z kredytu z linii MRcsk?Dotacja z ARiMR wyniesie 60% i tego raczej nie można wrzucić do rozliczenia.Natomiast czy pozostałe 40% z kredytu i mój wkład własny można by rozliczyć z tych 150000 przeznaczonych na zakup użytków rolnych?

Orientowałeś się koelgo czy to możliwe? Bo z tego co widziałem nikt ci nie odpowiedział. 

Opublikowano
16 godzin temu, marluk napisał:

Orientowałeś się koelgo czy to możliwe? Bo z tego co widziałem nikt ci nie odpowiedział. 

Konsultowałem się jedynie z doradcą.Trzeba by zapytać ARiMR jakie maja zdanie w tym temacie.Będę pisał do nich emaila.Jak odpowiedzą to dam znać.

15 godzin temu, Mohyl napisał:

Jeśli kredyt jest z dotacja ARiMR to nie można łączyć dofinansowań 

Z tego co piszesz wynika,że przynajmniej wkład własny można by wciągnąć do rozliczenia 150000 z MR.

• Like 1
Opublikowano

No znam przypadek że koleś brał ciągnik z dopłatą do oprogramowania x ARiMR i chciał to rozliczyć kasa z MR i mu przy wypłacie 2 raty odrzucili 

Opublikowano

będąc na vacie kupując  ciągnik na modernizację   po upływie 5 lat będąc już na ryczałcie  chcąc sprzedać ten ciągnik muszę wystawić na niego fakturę i oddać vat do urzędu  ?

Opublikowano
Dnia 17.12.2020 o 13:17, Xkar napisał:

Czy przyznany mlody rolnik nie wyklucza z ubiegania sie o Mrcsk?

Nie wiem czy przyznany MR blokuje ubieganie się o kredyt z linii MRcsk.Osobiście mam złożony wniosek o MR jeszcze bez decyzji i o kredyt z linii MRcsk mogę się ubiegać.Doradca jedynie wspominał, że nie można przekroczyć kwoty 70000 euro z pomocy w ciagu 5 lat.Tylko w MR jest to pomoc ze środków PROW, natomiast z czego jest finansowana linia MRcsk to dokładnie nie wiem.W trakcie rozmowy ze specjalistą do kredytów z linii MRcsk z ARiMR padło stwierdzenie, że najpierw środki na kredyty MRcsk miały zostać wykorzystane do końca roku 2020 a akt notarialny przeniesienia własności sporządzony do końca listopada 2020.Pózniej nastąpiła korekta i wydłużono czas na sporządzenie aktu notarialnego do 31.12.2020, a wypłata I raty ma nastąpić do 31.01.2021, a wszystko ze względu na zmianę zródeł finansowania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v