Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo u mnie jest problem ze wpisałem koszt działki 150 A mogłem wpisać 120 i cała premia by akurat poszła i by było bez niedomówień. Więc nie wiem czy lepiej kupić faktycznie za 120 i zrobić korektę że 80 procent puli wykorzystane  czy opisać w akcie 120 i 30 gotówką jak byłoby lepiej?

Opublikowano

Rozumiem że masz zamiar kupić za 120? Zrób korektę a później kup ziemię i po problemie. Jeśli sprzedający się zgodzi to możesz zrobić mieszaną formę płatności. Dopilnuj tylko żeby w akcie było wszystko opisane.

Opublikowano (edytowane)

Ziemię kupuje od rodziców i praktycznie już akt przygotowany tylko podpisac.

Moglibyśmy przelać resztę do mnie na konto i wpłacić całość ale to też będzie niezbyt poprawnie

A korekty nie można wysłać  po zakupie?

Edytowane przez Xkar
Opublikowano

Witam, parę dni temu dostałem pierwszą ratę (80 tys). Stary nabór I teraz wpisany był agregat uprawowo siewny (wał z przodu, wal z tyłu, 2 rzędy zębów i hydropak) a chciał bym zmienić na agregat talerzowy (dwa rzędy talerzy, z tyłu wał i też hydropak) do obu możliwość zapięcie siewnika. Jak to zmienić? Mógł by ktoś opisać jak się zabrać za to by zmienić te maszyny. Ktoś to robił,?

Opublikowano

kris148a - w biznesplanie usuwasz maszynę której nie chcesz, wstawiasz tam tę nową, zapisujesz na cd, piszesz podanie o zgodę na zmiany w biznesplanie, podajesz tam co na co i dlaczego i wszystko zawozisz do Arimr. Oni mają miesiąc na rozpatrzenie pozytywne bądź nie ;]

Opublikowano

jeżeli jest dwóch współwłaścicieli w gospodarstwie (nie  małżeństwo) to czy aby jedno z nich mogło wziąć udział w programie to musi zostać samodzielnym właścicielem przed złożeniem wniosku i złożyć na siebie wniosek o dopłaty ?

czy może przeszło by wzięcie dzierżawy na jakąś inną działke a potem odkupienie połowy udziałów od drugiego właściciela ?

w ogóle w tym roku trzeba złożyć wniosek o dopłaty na młodego rolnika czy wystarczy samo posiadanie ?

Opublikowano
18 godzin temu, marluk napisał:

Nie ma obowiązku płacenia za ziemię przelewem. Oczywiście wtedy notariusz musi opisać w akcie, że płatność nastąpiła gotówką. Nie ma tu problemu, tu jakby notariusz uwiarygadnia, że doszło do transakcji więc ARiMR nie ma prawa tego podważać.

A co jeżeli agencja jednak podważy, z nimi nigdy nic nie wiadomo a dodatkowo jest zapis że wszystko powyżej 10tys ma być bezgotówkowo ?

Opublikowano

@thebestacc ja z powiatu kutnowskiego, to nie daleko. Wczoraj dzwoniłem do agencji to powiedzieli mi, żebym przypomniał się w przyszłym tygodniu bo mają się brać za wystawianie decyzji. Ja robiłem zmianę w biznes planie może dlatego tak to długo trwa.

Opublikowano

Powiat Kolski, wniosek o 1 ratę złożony w połowie marca, wczoraj poszło zlecenie o płatność do Warszawy, ktoś się orientuję ile trzeba będzie czekać od momentu zlecenia? 

Opublikowano

Panowie, mam takie pytanie. W biznesplanie mam zakup ziemi, czy dałoby rade kupić ją od rodziców? Dodam, że w tej chwili dzierżawię ją notarialnie i biorę dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

doradca nie wie ? Czy mówi ze nie można kupić ziemi od rodziców . Bo znam firmę która tak twierdzi kasując za wniosek 6 tys brutto w 2 ratach

Edytowane przez masa24
Opublikowano
5 godzin temu, arek05 napisał:

Panowie, mam takie pytanie. W biznesplanie mam zakup ziemi, czy dałoby rade kupić ją od rodziców? Dodam, że w tej chwili dzierżawię ją notarialnie i biorę dopłaty.

Ja tak kupiłem 

Opublikowano
12 godzin temu, arek05 napisał:

Ale ta ziemia która chcesz kupić za premie to jest ta sama ziemia która wpisałeś do biznesplanu jako osiągnięcie średniej wojewódzkiej powierzchni gruntów?

Opublikowano

Cześć,

pomocy!

staram się w tym roku o MR, czy miał ktoś problem z wpisaniem daty w Biznesplanie, zakładka "Działki". Wpisuję na wszystkie sposoby i ciągle mam na czerwono, a dodatkowo w zakładce "Zestawienie" mam cały czas że dane niekompletne.....niby szczegół, ale nie wiem jak go zmęczyć.

Z góry dzięki za pomoc,

Cześć,

pomocy!

staram się w tym roku o MR, czy miał ktoś problem z wpisaniem daty w Biznesplanie, zakładka "Działki". Wpisuję na wszystkie sposoby i ciągle mam na czerwono, a dodatkowo w zakładce "Zestawienie" mam cały czas że dane niekompletne.....niby szczegół, ale nie wiem jak go zmęczyć.

Z góry dzięki za pomoc,

Opublikowano

Coś jest schrzanione

w zakładce działki tez jedna data nabycia tytułu prawnego przechodzi inna swieci się na czerwono

w tytule prawnym nie ma możliwości wyboru pola brak które powinno byc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v