Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, zetorki12 napisał:

A to niby czemu ? Równie dobrze mogą podzielić na wszystkich , lub części braci spieniężyć i dać im kasę .

Jak masz tylko 25% to lepiej niech Ciebie spłacą

Opublikowano

Wszystko jedno ile . Nie rozumiem tylko czemu rodzicom kazał byś spłacać ? Wyjaśnij .

Opublikowano
12 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

skoro rodzice czegoś się dorobili, to już swoje napłacili ?

teraz on przejmuje wszystko to jasna sprawa, że musi ich spłacić,

rodzice chcą przekazać każdemu jakiś zadatek na życie

Jak chcą przekazać niech przekazują ale nie obarczają następcy

Opublikowano (edytowane)

"Obarczają" - tak jakby obdarowywany łaskę robił że przyjmuje . Może nie brać . Ty Staszek mi się wydaje , że jeszcze pół emerytury byś kazał oddawać , za to że łaskawie wziąłeś .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

jakby rodzice  chcieli podzielić równo to musieli by sprzedać wszystko i wtedy  każdy by był zadowolony ?

w tym przypadku  jedno z dzieci przejmuje wszystko i zobligowane jest do spłaty  różnicy

można sie w końcu dogada żeby co roku spłacać po jakiejś części

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

"Obarczają" - tak jakby obdarowywany łaskę robił że przyjmuje . Może nie brać .

Zależy jak masz kilka baniek spłacaćto lepiej wziąć swoje i tyle

Przed chwilą, matek89121 napisał:

jakby rodzice  chcieli podzielić równo to musieli by sprzedać wszystko i wtedy  każdy by był zadowolony ?

w tym przypadku  jedno z dzieci przejmuje wszystko i zobligowane jest do spłaty  różnicy

można sie w końcu dogada żeby co roku spłacać po jakiejś części

Jak masz 20 lat spłacać to lepiej sprzedać

Opublikowano

Witam, w roku wyjściowym określając ilość hektarów i bydła należy w ciągu 9 miesięcy od decyzji przejąć daną powierzchnie wraz z bydłem, czy mowa o gruntach? (w chwili składania posiadane 1 ha dzierżawy). Co jeśli przejęte zostałyby grunty a bydło nie, lub w mniejszej ilości? Do wielkości wyliczana jest wartość gospodarstwa z bydłem jeszcze u poprzedniego właściciela, potem zwiększyć ją należy w roku docelowym a lata pośrednie nie są istotne pod względem ekonomicznej wielkości? 

Opublikowano

trudno sprzedać oddac gospodarstwo dac splate braciom z 5h .na tej ziemi pracowali pra dziadkowie pokolenia i dawaly rade a teraz rozpisać po hektarze i czesc .ja chce pracować na roli lubie to ,przecież unia i pis chcą wspierać male rodzinne gospodarstwa.bogatsi farmerzy u mnie z wieksza iloscia ha upadają i upadna za nascie lat .

Opublikowano
41 minut temu, pacifiko napisał:

trudno sprzedać oddac gospodarstwo dac splate braciom z 5h .na tej ziemi pracowali pra dziadkowie pokolenia i dawaly rade a teraz rozpisać po hektarze i czesc .ja chce pracować na roli lubie to ,przecież unia i pis chcą wspierać male rodzinne gospodarstwa.bogatsi farmerzy u mnie z wieksza iloscia ha upadają i upadna za nascie lat .

5 ha  i młodego rolnika chcesz ? to jakie ty województwo jesteś? według mnie to lepiej iść do roboty a to po pracy obrobić przecież to taki większy ogórdek no chyba że masz to od szkłem / ewentualnie 1/2 klasa i warzywka bo tak to nie ma *uja że z tego wyżyjesz , chęci możesz mieć ale trzeba mierzyć siły na zamiary.,..

Opublikowano
25 minut temu, Sylwekokon napisał:

Do wniosku o płatność trzeba dołączyć dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu. Co to może być. 

Cokolwiek co masz zapisane w biznesplanie.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

na szczęście na świecie są jeszcze  mądrzejsi ludzie od Cb którzy potrafią liczyć  i im to się będzie opłacać

a Ty Stasiu wróć do pisakowinicy  bo tam się  czujesz najlepiej

Apotem będą płakać w temacie jak żyć umieć liczyć to w rolnictwie za mało trzeba przewidywać............

59 minut temu, Palmiszon napisał:

5 ha  i młodego rolnika chcesz ? to jakie ty województwo jesteś? według mnie to lepiej iść do roboty a to po pracy obrobić przecież to taki większy ogórdek no chyba że masz to od szkłem / ewentualnie 1/2 klasa i warzywka bo tak to nie ma *uja że z tego wyżyjesz , chęci możesz mieć ale trzeba mierzyć siły na zamiary.,..

Jak nie wyżyje jeszcze braci będzie spłacał no zabawne

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Apotem będą płakać w temacie jak żyć umieć liczyć to w rolnictwie za mało trzeba przewidywać............

Jak nie wyżyje jeszcze braci będzie spłacał no zabawne

Niektórzy to lubią syzyfową prace łudzą się że wyrwie kasę za która na takim areale "spłaci braci " i tak koniec końców pójdzie do roboty a ziemia to będzie hobby albo wogóle odda w dzierżawę / sprzeda a jeszcze się okaże że weźmie po 25/30 tys za ha i będzie na tak zwane "0" w najlepszym wypadku ... niektórzy to nie myślą a tym bardziej rodzice nie wpajając realnego życia bo jak tak czytam niektórych na tym forum to żyją w jakichś krainach gdzie z areału 5-10 ha chcą żyć , utrzymywać rodzinę No i spłacić braci na klasie ziemi 3 + ... Według mnie taki areał przepisać na jednego niech sobie radzi z jakimś zastrzeżeniem że w razie sprzedaży kasa idzie na podział w rodzeństwo i tyle ... z 5 ha spłacać rodzeństwo ... śmiech .

Opublikowano
14 godzin temu, king12 napisał:

Fizycznie raczej nie ale umysłowo na pewno

Dobrze że głupota nie boli bo byś się z bólu zwijał 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v