Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Gustawek napisał:

Brawo tym, którzy wycofali wniosek z nadzieją na 150 👍

Ustawodawca się zabespieczyl i nawet jeśli wycofasz wniosek to i tak dostaniesz 100 poczytaj rozporządzenie które jak na razie konsultują 

Opublikowano
42 minuty temu, Mohyl napisał:

Ustawodawca się zabespieczyl i nawet jeśli wycofasz wniosek to i tak dostaniesz 100 poczytaj rozporządzenie które jak na razie konsultują 

Trzeba czekać na oficjalny dokument,a z tego konsultowanego wynika,że można wycofać i złożyć ponownie,oczywiście pod pewnymi warunkami.

Opublikowano
5 minut temu, adam131 napisał:

Trzeba czekać na oficjalny dokument,a z tego konsultowanego wynika,że można wycofać i złożyć ponownie,oczywiście pod pewnymi warunkami.

A ten co konsultuja jest dla naboru 2018 ze może być 150? Skoro już niektórzymają zapłacone.

To co KRIR zlozyla

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie :
ostatni nabór na "ułatwianie startu młodym rolnikom" z PROW 2007-2013 , z 2015 r,  jednym z warunków jest "prowadzić gospodarstwo zgodnie z określoną strukturą produkcji rolnej"

jaki jest zakres tolerancji błędu w uprawach między rzeczywistą powierzchnią a deklarowaną ? ESU nie spadnie poniżej wyjściowego tylko zmienia się struktura powierzchni upraw np zamiast 2 ha danej uprawy będzie 1,5 ha a innej więcej niż deklarowana na dany rok, uściślając pytanie:
do jakiego % różnic nie trzeba robić zmian założeń biznesplanu żeby ARiMR się nie przyczepiła ?  gdzieś kiedyś to znalazłem, ale teraz nie mogę odszukać.

Edytowane przez sony87
Opublikowano (edytowane)

w okresie realizacji biznesplanu przed wystapieniem o platnosc drugiej raty

a  gospodarstwo możesz podzielić na dwie osoby i każda z nich weźmie premie

Edytowane przez matek89121
  • Thanks 1
Opublikowano

panowie co do wielkosci przyczep wzgledem arealu da rade uzasadnic logicznie po co mi 2 x 10t przyczepy na 12 ha?? kilks ha w dzierzawach mam ale umowa ustna i kolejne kilka ha kiedy rodzice wiek emerytalby osiagna przepisza mi..uprawiam kukurydze na ziarno z dalszym zalozeniem ze w przeciagu 3 lat 80% arealu bedzie stanowila kukurydza na ziarno...dlaczego 10t...moglyby byc 8 ale biorac kola 22.5 do nich i pare innych potrzebnych dupereli cenowo wyjdzie jak 10 t a tamta ma w standardzie juz koka 22.5 wiec lepiej 10...nie mam zamiaru tego sprzedawac za 5 lat tylko sprzet bedzie mi sluzyl lata...areal chce zwiekszac w miare mozliwosci do tego opryskiwacz zawieszany 1000l

Opublikowano
11 godzin temu, przemek111447 napisał:

panowie co do wielkosci przyczep wzgledem arealu da rade uzasadnic logicznie po co mi 2 x 10t przyczepy na 12 ha?? kilks ha w dzierzawach mam ale umowa ustna i kolejne kilka ha kiedy rodzice wiek emerytalby osiagna przepisza mi..uprawiam kukurydze na ziarno z dalszym zalozeniem ze w przeciagu 3 lat 80% arealu bedzie stanowila kukurydza na ziarno...dlaczego 10t...moglyby byc 8 ale biorac kola 22.5 do nich i pare innych potrzebnych dupereli cenowo wyjdzie jak 10 t a tamta ma w standardzie juz koka 22.5 wiec lepiej 10...nie mam zamiaru tego sprzedawac za 5 lat tylko sprzet bedzie mi sluzyl lata...areal chce zwiekszac w miare mozliwosci do tego opryskiwacz zawieszany 1000l

Już Ci to pisałem że zależy na jakiego prowadzącego trafisz. Ja dostałem maszynę 4 x większą niż wynika to z ich głupich tabel. 

Jak masz jakieś stare przyczepy zarejestrowane to weź przejrejestruj na kogoś innego żeby nie mieć na papierze żadnej przyczepy i luz 

• Like 1
Opublikowano

Witam. W jakim momencie jest sprawdzana zadeklarowana wielkość stada ( bydło ) w młodym rolniku? Podczas spisu stada pod koniec roku, przy składaniu wniosku o doplaty, czy może sprawdzają to jako średnio roczny stan zwierząt? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v