Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

adam131 napisał:

No tak,składałem ostatniego dnia z naboru tego czyli 2018roku.Może to ,że dostałem już list o poprawki wynika z tego,że się do nich pierwszy odezwałem,bo po wysłaniu wniosku zobaczyłem,że mam jakiś błąd i jakoś poleciało.I dziś siedzę nad poprawkami.

Moja mama jakiś czas temu słyszała z ust ministra że do końca roku mają wypłacić pieniądze z modernizacji i młodego rolnika . trochę niechciałem w to wierzyć ale wybory w tym roku. P.S ja też składałem wniosek na MR w tym roku zobaczymy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Moja mama jakiś czas temu słyszała z ust ministra że do końca roku mają wypłacić pieniądze z modernizacji i młodego rolnika . trochę niechciałem w to wierzyć ale wybory w tym roku. P.S ja też składałem wniosek na MR w tym roku zobaczymy

W tym roku to szybko wypłacą zaliczki na dopłaty bo od 15 października a wybory 21 paź , tylko że na drugi rok  znowu wybory do parl . 

Tak może być wszystko będzie zależeć jak Pis wygra te wybory czy totalna opozycje połozy ...

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 24.08.2018 o 14:09, michal12301 napisał:

Czy w roku docelowym muszę  mieć dokładnie tyle sztuk krów, jałówek, cieląt ile wwynika z obrotu zwierząt z bp? Czy moge mieć np. więcej jałówek a mmniej krów żeby spełnić wzrost?

Też pytałem o to na AF, ale pytanie przepadło.

Opublikowano

mszk8 napisał: Dnia 13.08.2018 o 23:34, piter0013 napisał: Panowie brałem MR w 2017 roku i odnośnie tego naboru mam 2 pytania 1. Czy po zakupie maszyny musze isc do arimr i okazać się fakturą że ją kupiłem ? Jeśli tak to ile mam na to czasu ? 2. Czy muszę wyrabiać sobie tablicę informującą że gospodartswo korzystało ze środków UE ? Hahah ty tak na serio? Brałeś, ale nie wiesz co i jak? Patologia z tym programem... Umiejętność czytania ze zrozumieniem powinna być na pierwszym miejscu a nie ha... Nie rozumiem co w tym śmiesznego? Kto pyta nie błądzi. O tablicy informacyjnej nic w decyzji nie miałem napisane, dlatego wolałem się upewnić jak to z nią jest niż póżniej płacić kary. A o tym, że mam 30 dni na okazanie faktury zakupu sprzętu powiedział mi diler który sprzedawał mi maszyny, choć w decyzji nic nie bylo o 30 dniach wspomniane. Dlatego też wolałem się upewnić. Miałem nadzieję że na forum ktoś podpowie mi jak to z tym jest, a tu zonk bo tylko śmiech bo pytam... Jeśli ktoś by miał podobne wątpliwości to na infolinii arimr poinformowali mnie, że nie trzeba zawieszac tablicy informacyjnej i fakturę okazuję się dopiero przy wniosku o 2 rate :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Po wypłacie pierwszej raty. I następne pytanie, obrót stada robić z jakiego okresu? Czy przy kontroli sprawdzają to dokładnie czy obchodzi ich aby zachowany był wzrost 10%?

Edytowane przez michal12301
Opublikowano

@michal12301 jeśli będziesz składał wniosek o drugą ratę w okresie do 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu. Jeśli natomiast wniosek będziesz składał po 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu. Zmiany zrób przed wnioskowaniem o II ratę. Do czego pewnie jeszcze dużo może się pozmieniać. 

Opublikowano

Witam

Jestem z naboru 2015r,  rok 2018 jest dla mnie rokiem docelowym, piszę właśnie wniosek o II ratę oraz sprawozdanie z realizacji biznezplanu i mam 2 pytania.

1. Jakie uprawy mam wpisać w sprawozdaniu, tzn. skoro 2018r jest moim docelowym, to wpisuję tak naprawdę zasiewy jesienne z 2017r, oraz wiosenne z 2018 r, czy mam rację?

2. W tabeli "obroty zwierząt w okresie sprawozdawczym", jak wpisać te obroty, bo w biznesplanie były zaplanowane obroty na koniec roku 2018, a sprawozdanie chcę zrobić teraz czyli sierpień/wrzesień, to czy mam wpisać stany na chwilę obecną? ale w takim razie będzie znacznie mniej, urodzeń/przeklasowań itp niż było zaplanowane w biznesplanie. Czy w ogóle nie mogę jeszcze składać wniosku o II ratę, tylko muszę poczekać do zakończenia 2018r i sprawozdanie i wniosek złożyć w styczniu 2019r.

Opublikowano

Panowie otóż mam taki problem, miałem wpisane ze za pieniadze z młodego rolnika kupie 4 sprzęty o łącznej wartości 100tys lecz teraz te 4 sprzęty będą kosztować 98tys. Co należy zrobić w takiej sytuacji ? Zrobić korektę i napisać ze te 2tys na środki obrotowe zostaną ?

Opublikowano

@freetaxi czyli mogę te 2tys przeznaczyc na paszę dla krówek i wziac ja na fakture ? Aby sie później ja okazać ? Mogę najpierw kupić agregat a później zrobić zmianę ? Czy najpierw zmiana a potem kupno ? Dodam ze drugiej raty nie dostałem, agregat finansuje z własnych oszczędności.

Opublikowano
5 godzin temu, freetaxi napisał:

@michal12301 jeśli będziesz składał wniosek o drugą ratę w okresie do 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu. Jeśli natomiast wniosek będziesz składał po 15 maja to podajesz stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu. Zmiany zrób przed wnioskowaniem o II ratę. Do czego pewnie jeszcze dużo może się pozmieniać. 

ok, będę składał we wrześniu czyli po 15 maja więc stan średni liczę od 01.01.2018 do końca roku czy mogę od 1 września  2017 do 30 sierpnia 2018. Druga sprawa, w biznesplanie mam wpisane uprawę 0,75a traw na użytkach rolnych, a doradca który pisał mi wniosek na dopłaty bezpośrednie wstawił tam TUZ. czy może byś z tym problem?

Opublikowano
6 godzin temu, freetaxi napisał:

w takim razie, skoro mam zrobić obroty za 2018r, to tak naprawdę muszę trochę powróżyć, bo nie wiem dokładnie co się urodzi do końca roku, wiem miej więcej ile sztuk ale płci nie znam, i wtedy przeklasowania itp też mogą być inne na koniec roku i co wtedy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v