Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, rex15 napisał:

Po przeczytaniu dokładnie listu(a nie tylko pogrubionej czesci) :D ogłaszam iż nie dotyczy on mlodego rolnika  :/ sorki za wprowadzenie w błąd

Idź bo Cię :P też dostałem to pismo w takim razie.

Opublikowano
16 minut temu, freetaxi napisał:

A podała jakiś konkretny powód ewentualnego nieprzyznania punktów za to kryterium?

Podała ze one są przyznawane po przyznanie dofinansowania przepisanie je dopiero a ja mówię pani chyba raczej nie zna się na tym a potem pow ze nie zajmuje się tym wnioskiem i proszę do swojego regionalnego 

Opublikowano
30 minut temu, pepe9665 napisał:

Witam mam pytanie jak przejołem gospodarstwo rolne w całości 5 miesięcy przed naborem  przed złożeniem w wniosku o młody rolnik 2017 to mi przyznane punkty za przekazanie w całości a pani z buska mówi ze nie powinnem mieć za to punktow ani za wiek przekazujacego i kogo tu słuchać jak to jest ? Ona się myli ??

Miałem identyczną sytuację i miałem przyznane pkt za przejęcie w całości oraz różnicę wieku.

Poszukaj innego doradcy bo ta kobieta nie ma pojęcia o MR.

Opublikowano (edytowane)

Najpierw mówi ze zajmuje się moim wnioskiem a  potem już nie ..

Dziki Bogu ona się moim wnioskiem nie zajmuje  tylko ta osoba co Rb poprawkę i mnie wzywała do poprawki 

Współczuję osobom która będzie miał do czynienia bo ona nie zna się na tym wql  i taka osobę do weryfikacji wniosku. 

Edytowane przez pepe9665
Opublikowano

Ja w swoim ODR mam jeszcze lepszych ludzi od wniosków... mi wniosek pisał 70 letni dziadek, wielkość ekonomiczna wychodziła mi spokojnie to kazał mi bydła dopisywać, pkt za wiek, za opryskiwacz i za ilość ziemi mi nie uwzględnił bo łatwiej mu było powstawiać szkolenia, analizę gleby, plany nawozowe i 1 ha koniczyny czerwonej co na moich glebach jest ciężkie do zrobienia (zasiałem na 1 ha 30 kg koniczyny i jest jej mało tylko większość teraz zielska i na wiosnę wsieje znowu 30 kg/ha chociaż i tak to nie wiele poprawi a w razie kontroli nie wiem jak się z tego tłumaczyć), nikt chyba na tym forum nie ma gorzej zrobionego wniosku na MR, a teraz w razie jakichś pytań to owy pan umywa ręce, pieniądze wziął i ma mnie gdzieś :) 

Opublikowano

Umnie nie doradca db zrb wniosek tylko te z agencji pierdzielila ze nie naleza mi punkty a potem co do czego pow ze proszę kontaktować się z tym co Rb poprawki. Nie miała racji i zmyla mnie czym szybciej. 

Opublikowano

Rolniczki i Rolnicy, mam pytanie. Potrzebuję złożyć korektę oferty na ciągnik - marka ta sama, moc ta sama, inny model (w pełni mechaniczny zamiast zbajerowanego z oferty przykładowej), no i sporo tańszy (ale ciągle powyżej 100 tysięcy netto). Czy do złożenia takiej korekty wystarczy  napisać pismo do OR ARiMR czy to muszą być jednak jakieś zmiany w biznesplanie? Pytam ponieważ doradca który prowadzi mój wniosek jest zawalony modernizacją i nie może mnie wbić w kalendarz, a też nie chcę tego odwlekać.  Dałoby się to zrobić bez niego? Doradzi, podpowie ktoś?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, El_Grande napisał:

Rolniczki i Rolnicy, mam pytanie. Potrzebuję złożyć korektę oferty na ciągnik - marka ta sama, moc ta sama, inny model (w pełni mechaniczny zamiast zbajerowanego z oferty przykładowej), no i sporo tańszy (ale ciągle powyżej 100 tysięcy netto). Czy do złożenia takiej korekty wystarczy  napisać pismo do OR ARiMR czy to muszą być jednak jakieś zmiany w biznesplanie? Pytam ponieważ doradca który prowadzi mój wniosek jest zawalony modernizacją i nie może mnie wbić w kalendarz, a też nie chcę tego odwlekać.  Dałoby się to zrobić bez niego? Doradzi, podpowie ktoś?

Jak masz swój biznesplan na komputerze to otwierasz i zmieniasz to co chcesz zmienić, czyli kwoty zakupów.

Potem na stronie tytułowej masz takie coś jak "drukuj podsumowanie", klikasz to i samo ci się wydrukuje co trzeba.

Ściągasz sobie wniosek ze strony ARIMR, zaznaczasz "zmiana/aktualizacja wniosku" resztę uzupełniasz i podpisujesz.

Biznesplan po zmianach oczywiście nagrywasz na płycie.

Na koniec piszesz coś w rodzaju podania do ARIMR, czyli lewy górny róg twoje dane, po prawej miejscowość, data. Poniżej tego dane OR.

W treści opisujesz zmianę w biznesplanie, możesz zmianę poprzeć argumentami.

Oczywiście dołączasz nową ofertę.

I to chyba tyle, jak coś źle opisałem to niech ktoś mnie poprawi,

Edytowane przez oregano
Gość Aga_Foto
Opublikowano

A na moje pytanie nikt tu nie zna odpowiedzi? o.O;)

Gość Aga_Foto
Opublikowano

16 godzin temu, Aga_Foto napisał:

Jak to jest z tym młodym rolnikiem ?

Czy jeśli byłabym współwłaścicielem gospodarstwa i to ja posiadam wykształcenie rolnicze,to również dostanę dopłaty? Czy dostanę je tylko jeśli to ja będę właścicielem? 

Jeśli ktoś ogarnia temat bardziej niż ja to poproszę o info:) Na stronie arimr nie znalazłam odpowiedzi.

2 minuty temu, pepe96 napisał:

a jakie pytanko było ? 

Właśnie takie jak wyżej;)

W tym temacie jestem zupełnie zielona,a widzę większość z Was jest już bardziej doświadczona,więc jeśli uda się komuś odpowiedzieć to super;)

Opublikowano

wieć współwłasność  z kim masz jak z mężem to nie jest problem a jak z rodziną  np brat to już jest problem i mlody rolnik ma ze nie moze byś współwłasność zeby starac sie o MR

2 pytanko od kiedy posiadasz ziemię na sb ?

Opublikowano (edytowane)

Aga chodzi o możliwość brania dopłat ? Wystarczy mieć numer swojego gospodarstwa i możesz występować o każdą uprawianą , czy tam dzierżawioną działkę rolną . Chyba że bardziej chodzi o MR , to nie wiem .

Edytowane przez zetorki12
Gość Aga_Foto
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :)

@pepe96 właśnie,z mężem mam ja jestem współwłaścicielem,mąż nie ma wykształcenia rolniczego,ja mam :).

@zetorki12 fajnie,że napisałeś tak ogólnie bo i o dopłaty mi też chodziło. Dzięki za cenne informacje :)

Miłego Dnia:)

Opublikowano

okej ale w mlodym rolnik mozesz mieć ziemnie na sb 18 miesięcy ma sie zmienić w tym naborze do 24 miesiecy doplaty moze kazdy brać do 40 lat wiekowo przez 5 lat składać. tzw ze jak składasz w tym roku 2018 to znaczy ze bedziesz skadała o dopłate do mlodych rolników do 2023 roku 

Gość Aga_Foto
Opublikowano
9 minut temu, pepe96 napisał:

spoczko :):) miłego dnia :D

Dzięki i wzajemnie :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Wie ktoś ile trzeba mieć punktów w końcu na nowy nabór 2018?

Przecież pisali ci, że punktacja się nie zmienia i dalej jest 12 punktów tak jak w 2017. Nie wiem skąd wziąłeś te 15 punktów jak ostatnio zmienili na 12 żeby było łatwiej.

Edytowane przez maniek0987
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v