Skocz do zawartości

Pronar 82sa problem z elektryką

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To zależy jakie masz radio. Ale 8 A powinien wystarczyć, koniecznie ceramiczny.

Opublikowano

Dokładnie tak zależy od radia. Może być od 5 do 10 amperów.

Aby naljepiej zabezpieczyc radio załuż najmniejszy. Włącz radio i podgłos na maxa. Jesli go nie spali to może zostać. Taki bezpiecznik zadział najszybciej. Jesli go jednak spali to załuz toszkę wiekszy i bedzie git.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Skrzynka bezpieczników powinna być po lewej stronie z boku tablicy rozdzielczej. A który to bezpiecznik musisz zobaczyć w schemacie lub instrukcji obsługi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

u mnie jest radio w 82 SA było radio w standardzie i chyba jest bez bezpiecznika

Opublikowano

U mnie był ten sam problem z elektryką

wom blokada i światła działały przy dużych obrotach (SA)

powodem było uszkodzone uzwojenie

elektryk za 100 zrobił alternator (wsadził nową część tą na środku) ale teraz patrze że bardziej chyba opłaca się kupić nowy alternator

Opublikowano

Też mam pronara 82 TSA już 10 lat i o jego części elektrycznej wiem już niemal wszystko, łącznie z rozbieraniem i naprawianiem tablicy wskaźników. Światła tylne, jedna para przednich i elektryczne zaączanie WOM jest zasilane poprzez mały przekaźnik. Przekaźnikiem tym steruje alternator poprzez specjalne wyjście, na którym pojawia się napięcie, gdy alternator zaczyna ładować. Więc w przypadku uszkodzenia alternatora nie będzie można uruchomić tych urządzeń, bądź uruchomią się dopiero na najwyższych obrotach. Również z alternatora pobierany jest sygnał do obrotomierza. Czyli jak nagle podczas jazdy obroty spadają do zera to świadczy o uszkodzeniu alternatora (najczęściej).

Opublikowano

Tu jak patrzę na schemat mojego ciągnika to albo przepalona sama świeca żarowa (można wykręcić i wizualnie zobaczyć albo sam przycisk załączania uszkodzony. Myślę że bezpiecznik już dawno sprawdziłeś.

Opublikowano (edytowane)

Czy pronar ma taka samą inst. jak mtz? . Mogą być dwie opcje jeśli chodzi o sama świece, albo nie działa sam żarnik albo nie otwiera sie zaworek puszczający paliwo. Mi się zapchał jakimś syfem i też robił jaja. Moze być klawisz, kabelki gdzieś po drodze albo przekaznik.Daj znać jak z tą inst. to wstawie fote z mtz-ta.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Czy pronar ma taka samą inst. jak mtz? . Mogą być dwie opcje jeśli chodzi o sama świece, albo nie działa sam żarnik albo nie otwiera sie zaworek puszczający paliwo. Mi się zapchał jakimś syfem i też robił jaja. Moze być klawisz, kabelki gdzieś po drodze albo przekaznik.Daj znać jak z tą inst. to wstawie fote z mtz-ta.

kolego bardzo bym prosił o jakieś wskazówki poniważ kupiłem mtz i ma trochę po przerabianą jnstalację stycznik od załanczania bendiksa rozrusznika pominięty do tego doszedłem sam ale świeca płomieniowa też podłączona jest na krótko i tego rozwikłać już nie mogę czy tam też jest jakiś stycznik? Płomieniówka grzeje ale nie załancza się żarnik na desce nie otwiera się też zaworek e świecy ale to chyba wina cewki w świecy bo nawet po podłączeniu na krótko nie chce pykać

Opublikowano

Po włączeniu prądu masz możliwość włączyć tylko żarnik. Dopiero gdy przekręcasz stacujke na rozrusznik otwiera się zaworek ale w dalszym ciągu musisz trzymać włącznik grzania żarnika. Jest za to odpowiedzialny przekaznik. A jeśli się nie myle to dwa. jeden tzw przekaznik silnik stop i drugi od rozrusznika. Jak tu masz coś grzebane to w tym może tkwić przyczyna. Jeśli chcesz moge ci wstawić schemat elektryczny i opis do niego. Nie ma tam specjalnie folozofi.

Opublikowano

jakiś schemat to by się przydał dzisiaj znalazłem orginalną kostkę od włącznika świecy (nie była podpięta do włącznika pewnie dlatego że włącznik jest stopiony i ciągle zamyka obwód)po podpięciu na krótko zapalił się żarnik niestety nie miałem czasu aby sprawdzić czy płomieniówka też grzeje z wcześniejszego postu wnioskuję że zaworek w płomieniówce otworzy się dopiero wtedy gdy będzie prąd na obu jej zaciskach.

Opublikowano (edytowane)

Tak dokładnie. Pstryczek zamyka dwa osobne obwody. jeden to żarnik a drugi zaworek w świecy. Ale zaworek otworzy się dopiero po przekręceniu stacyjki a guzik od świecy w tym czasie należy ciągle trzymać. Jutro rano wstawie schemat.

Masz schemat i opis. Co prawdza to do mtz-ta ale możlewe że to to samo jedynie koloru mogą byc inne ale jakoś to zgrasz.

http://zapodaj.net/160bb33eb444.jpg.html

http://zapodaj.net/54705a7bbba1.jpg.html

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Po pierwsze pytanie czy masz podłączone akumulatory. Nie wiem czy masz 12, 24 czy 12/24 i ile akumulatorów.

Może połączenie miedzy akumulatorami nie łączy, brak masy,

Musisz sprawdzić czy prąd jest na stacyjce.

Masz jakiś prosty miernik albo probówkę do instalacji samochodowej?

Opublikowano

akumulatory podłączone dwie 12 w stacyjce raczej prądu nie ma bo wygląda na to tak jakby w całęj kabinie nie było. Ale jutro dla pewnośći sprawdze stacyjkę i połaczenie miedzy akumulatorami dzięki za rade