Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i chyba będą się trzymać dużo ludzi już sprzedało zboże, a przecież zboża dużo nie było poza tym jeszcze 4 miesiące do żniw. w tym roku też nie ma co się cudów spodziewać odnośnie plonów przecież mróz bez okrywy śnieżnej też w jakimś stopniu uszkodził zboża. pozdrawiam

Opublikowano

i chyba będą się trzymać dużo ludzi już sprzedało zboże, a przecież zboża dużo nie było poza tym jeszcze 4 miesiące do żniw. w tym roku też nie ma co się cudów spodziewać odnośnie plonów przecież mróz bez okrywy śnieżnej też w jakimś stopniu uszkodził zboża. pozdrawiam

no wiesz gucik131 mam nadzieję że spadna bo hoduję trzodę i od jakiegoś czasu już kupuję.

Opublikowano

trzoda trochę podrożała ja Ci współczuje że musisz dokładać do świnek, ale polska to już taki kraj, że nigdy nie wiadomo co siać czy hodować bo co rok to inaczej, ja bym był za tym żeby była wprowadzona kontraktacja płodów rolnych, bo tak to jak granie na giełdzie, z tym że świnek nie sprzedasz w ciągu dnia, ani też nie założysz ich hodowli od nowa.u mnie jęli chodzi o jęczmień to tendencja wzrostowa 84 brutto pszenica po tyle samo czyli spadła o 4 zł była po 88.pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

ja kupiłem w sobote 8 ton pszenicy paszowej po 70 zł :) gościowi nie przeszła na konsumpcyjną i po tyle mi puścił a pszenżyto po 60 :) oby wiecej takich sprzedawców.

A dzisiaj do mnie dzwonili z jęczmieniem po 80 zł ale narazie mam wiec nie kupowałem

Edytowane przez lukaczmarek
Opublikowano

z kasa mnie nie ciśnie więc ja nie panikuje i trzymam do maja .wszędzie słychać że tanieje tylko zastanawiam się skąd niby ma się pojawić ta pszenica na rynku jak nigdzie jej nie ma zbyt wiele a do żniw jeszcze dłuuuuuuuuugi okres czasu.nie wiem jak jest u was koledzy z oziminami ale u nas szału nie ma z przezimowaniem a o rzepakach to szkoda mówić

Opublikowano

Wciska się kit że spekulanci wycofali się z rynku i dlatego zboże tanieje a jest wręcz odwrotnie obecnie gra się na zniżkę aby kupić kontrakty po jak najniższej cenie a następnie zacznie się windowanie cen do maksimum .Obecnie fizyczny handel zbożem się nie odbywa więc i nastała stagnacja i możliwa zmiana kierunku .Dla nas zwykłych rolników sytuacja przekłada się na to że musimy uzbroić się w cierpliwość i kto nie musi niech nie sprzedaje bo każda sprzedana porcja zboża utwierdza w przekonaniu spekulantów że rolnicy mogą zbywać zboże po jeszcze niższych cenach i nadal grają na zniżki cen .Po prostu nie ma co panikować bo do żniw zostało jeszcze ponad cztery miesiące a to przecież 1/3 sezony a na rynkach braki więc nikt nie zostanie z zapasem na następny rok kwestia jest tylko taka czy sprzedać gdy będzie górka w kwietniu , maju czy czerwcu w obecnym sezonie im ktoś cierpliwszy ten zarobi więcej .Pozdrawiam.

Opublikowano

witam!!!

U nas zboze idzie do gory i to szybko. Jeczmien kupilem miesiac temu po 1200 a juz podchodzi pod 1500 i CIAGLE rosnie. ziemniaki to wogole strach!! cena kosmiczna!sprzedaja po 2000lt/2400zl a potem nie beda miec czego sadzic. A ja mam zapas i sprzedam na wiosne!

Opublikowano

Na matifie dziś duże wzrosty, euro drogie, bedzie cena. I wszędzie giełdy się rypły to spekulanci i fundusze lokują kase w kontrakty zbożowe które są na dzień dzisiejszy bardziej pewne, stabilne i generujące szybki zysk.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v