Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrze na te ceny i normalnie nie wierze :rolleyes:

U nas Wielkopolska powiat Pleszew to wszystki odmiany po 10zł worek. Jedynie vineta 12zł worek.

Ale 1,20 za kg. To wy tam macie raj na ziemi. Tylko ziemniaki sadzić. Ja szczerze mówiąc to w hurcie jeszcze po 11zł za worek nigdy nie dostałem. Może kiedys!

Opublikowano

Petekw, bo sadzić i sprzedawać to 'trza umić' :) :rolleyes:

nie wystarczy nasadzic 20ha, trzeba to pozniej sprzedac! A ja nie rozumiem takich ludzi co posadzą chocby 2-3ha i pozniej pozbywają sie za bezcen bo nie maja stałych odbiorców.

Tak jest ze wszystkim w polskim rolnictwie. Brak wyobraźni i dobrego planowania!

A ten co ma łeb na karku zawsze swoje weźmie :lol:

Opublikowano

My sprzedajemy różnie od 0,8 do 1,20 zależy od ilości.Powyzej 2 ton cena 0,9zł.Jak ktoś bierze ok 5 ton to po 0,8zł. Panowie jak tam u was z towarem starczy do wiosny.Kupował ktoś z was nową odmiane jaka cena. ;)

Opublikowano

Z tego co się orientuję to ceny sadzeniaka wahają się w okolicach 2000zł\t. Jeszcze nie kupowałem i tak myślę- kupić trzeba tylko jaka będzie cena ziemniaka za rok i czy to się zwróci(w jakości raczej tak). Jednak wymienić należy, ja wymieniam co 2 lata na połowę pola i naprawdę nie wyobrażam sobie sadzenia swoich, to jest całkiem inna bajka.

Opublikowano

Patrze na te ceny i normalnie nie wierze ;)

U nas Wielkopolska powiat Pleszew to wszystki odmiany po 10zł worek. Jedynie vineta 12zł worek.

Ale 1,20 za kg. To wy tam macie raj na ziemi. Tylko ziemniaki sadzić. Ja szczerze mówiąc to w hurcie jeszcze po 11zł za worek nigdy nie dostałem. Może kiedys!

raj to by był jakby było tyle co zwykle, a u mnie na glinie jest tylko 25% , czyli i tak ogólnie 50% w plecy bo zwykle sprzedawaliśmy po 60gr,

jedynie wczesne obrodziły, i nie kopaliśmy dużo w lecie, bo klienta co bierze "na zimę" można tylko raz olać, i sprzedajemy teraz, do lutego jeszcze całkiem fajne są, przynajmniej Lord, i jedynie ta odmiana jako tako wyszła

Opublikowano

Wiecie panowie, wszystko ładnie pięknie tylko wszystko zależy od regionu Polski. Ja mieszkam w okolicach kalisza. A jest to że tak powiem zagłebie ziemniaczane. Jesli ktoś tu uprawia głównie ziemniaka. To ma go co najmniej 10ha. A mam z sąsiędniej miejscowości co mają 80ha ziemniaka, oraz jeden pan miał w tym roku 150ha ziemniaków. To jest ilość!!!

Żeby było ciekawiej to ostatio spotkałem syna tego gospodarza i mówił że tym sezonie sadzą ok 200ha ;) bo tata stwierdził że z taką ilością to sie dalej nie ujedzie!

Więc co ja bidulek na okolicy z 5 ha ziemniaka mogę zdziałać. Cena jaka jest taka jest i tak wszyscy są bardzo zadowolenii bo 10zl za worek to rekord. Jeszcze po takiej cenie ziemniaka nie sprzedawałem. Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

U mnie w podkarpackim gdzie rolnictwo upada a do tego ziemia jest ciężka mało kto sadzi ziemniaki na sprzedaż a do tego ten rok był bardzo niekorzystny dla kartofli a że ja miałem na wzgórzu ziemniaczki to wyrosły bardzo ładne i jak narazie fajnie się przechowują.

a teraz pytanko:) jak sprzedaje jadalne po 1,20zl/kg to sadzeniaki po ile?

Gdzie szukac odbiorce na większą ilośc ziemniaka ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez mrbarti44
      jaka jest grupa producencka dżeli
    • Przez jolanta1959
      Ceny ziemniaków w 2013 roku do sprawdzenia w wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72466-ceny-ziemniakow-2013/
      Dyskusja o cenach ziemniaków w poprzednich latach http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

Ceny sadzeniaków jak na razie około 1400 zl za tone
      .
    • Przez damii1
      Dyskusja o aktualnych cenach ziemniaków przeniesiona do wątku o 2014 roku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72464-ceny-ziemniakow-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach ziemniaków we wcześniejszych latach: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

ciezko powiedziec... ale moze 80gr bedzie
  • Dodaj nową pozycję...
v