Skocz do zawartości

Pług na zakamienione pola

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Proszę o radę. Chciałbym zmienić pług. Obecnie posiadam starego UG 3 skiby. Niestety nadszedł kres moich nerwów. Co wyjazd w pole lemiesz wygięty lub złamany. Wieczne prostowanie itd. itd. Postanowiłem wymienić ten płużek na jakiś z zabezpieczeniem typu non-stop. Nie miałem nigdy z takim nic do czynienia nawet nie widziałem na żywo takiego dlatego pytam. Po pierwsze czy te zabezpieczenia zdają egzamin w tych pługach? Po drugie jakiego typu zabezpieczenie jest najlepsze czy resor, hydraulika, sprężyna czy tak zwane bycze jaja w overum? Po ostatnie to właśnie jaki pług polecacie chodzi mi o markę i typ zabezpieczenia, z tego co oglądam to kverneland, overum podobają mi się też pługi fraugde. Pług ma być zagonowy 3 skiby do ciągnika Zetor 7211. Ziemie to głównie IV klasa i trochę III oczywiście ZAKAMIENIONA! Na pług chciałbym przeznaczyć nie więcej jak 5000 zł. Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam!!

Opublikowano

Mam od paru lat Overuma na "byczych jajach" i polecam jak najbardziej. Orzą bardzo ładnie i idą lekko. Zabezpieczenia działają bez problemu i tylko smarujesz ponkty smarowania i wymieniasz wytarte elementy. Nigdy nie zdarzyło mi się czegoś w nim złamać czy zgiąć mimo, że kamieni mam dużo i są to duże kamienie.

Zabezpieczenie hydrauliczne jest o tyle lepsze,że ma możliwość płynnego regulowania siły "zrywającej". Jednak hydraulika po wielu latach ma prawo gdzieś tam puszczać i trzeba regenerować, uszczelniać itp.itd. a to generuje niepotrzebne koszta. "Bycze jajo" nie ma takich problemów.

Resor w Kvernelandzie też jest bardzo dobry ale ciężko będzie Ci kupić dobrego Kvernelanda w cenie do 5 tyś. a Overuma kupisz. Obie te marki są dość tanie w utrzymaniu ze względu na dużą popularność.

Jak będziesz szukał to odpuść sobie starszy model z kutym ciężkim nie obracanym dłutem bo to bardzo mocne rozwiązanie ale części robocze będą droższe...im starszy pług tym części droższe niestety. Tak więc szukaj modelu z dokręcanym obracanym dłutem. Da się go ustawić na 45 cm. na korpus. Idzie wtedy lekko i ładnie kryje a do tego sporo zabiera jak na 3 skiby i orka idzie dość szybko. W sprzyjających warunkach da się przekroczyć 0,75 ha./godzinę.

Jeszcze jedna sugestia...wybieraj taki, który ma wszystkie kroje przy każdym korpusie. To powoduje,że orka nawet w ciężkich warunkach idzie dobrze i ładnie wygląda. Dużo handlarzy zdejmuje te kroje a potem sprzedają je oddzielnie żeby dodatkowo zarobić  ;[ 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam obrotowego NAUDa 4 na sprężynach i szczerze polecam.Pług bardzo masywny idzie jak po nitce.Kupiłem używanego z Francji teraz tą marke kupił GREGOR&BESSON.Do mojego bez problemu pasują lemiesze od UNI zapomniałem modelu z obracanym dłutem.

Edytowane przez marti1980
Opublikowano

kverneland na zabezpieczeniu resorowym lub coś na zabezpieczeniu s prezynowym masz praktycznie bez obsługi hydrauliczny też fajny tylko zawsze ma się coś więcej do popsucia ja mam kvernelanda i bardzo dużo kamieni i super zdaje egzamin i jestem zadowolony

Opublikowano

A czy te zabezpieczenia gumowe ( bycze jaja) w överum zużywają się? Jeżeli tak to czy można to jakoś sprawdzić i czy jest problem z dostaniem takiego czegoś na wymianę?

Opublikowano

Możesz zobaczyć też za Fiskars'em. Ja mam od 4lat i super się sprawdza. Zabezpieczenie wygląda na pierwszy rzut oka dość patentowe ale jest bardzo proste i niezawodne z dobrą regulacja siły reakcji. Drugie to ładnie sobie radzi w czasie suszy utrzymuje głębokość pracy i bez problemu się zagłębia w porównaniu do kvernelada. Elementy robocze dostępne bo to praktycznie overum tylko dłuta inne ale dostępne. No i ma regulowaną szerokość pracy 35cm do nawet 45 przy odpowiednich lemieszach. I tak jak ktoś pisał kroje by się przydały i często można spotkać z kompletem oryginalnych.

Co do byczych jaj w overumie to znajomy ma akurat 3 skibowy to mu często pęka jakieś mocowanie przy byczych jajach nie wiem dokładnie jakie ale mowił ze pare razy wymieniał i próbował spawać ale na wiele się nie zdało. Poza tym niezawodny.

Opublikowano

Panowie, a jakie zabezpieczenie najlepiej się sprawdzi w susze? Ostatnio często u mnie bywa strasznie sucho, gdy przychodzi pora orki.
Jak jest odpowiednia wilgoć to każdy zrobi robotę, ale jak sucho to już gorzej.
Oral u mnie kverneland na resorze-bieda, nedza, tylko podrapane. Oral lemken na sprezynie-trochę lepiej, ale to byl duży plug ciężki, ale i tak miejscami slabo wchodzil. O poprzeczniakach nie wspominam nawet. Najlepiej szedl oczywiście bez zabezpieczen dociszony, no ale jak autora tematu nie kreci mnie już wymiana, klepanie itd lemieszy.
Tylko hydraulika zostaje na takie warunki? Do wydania będę mial troszkę większy budżet, ale nie chcialbym wydawać więcej jak 7-9tys. Przy czym 9to już max absolutny i wokalnym jak najmniej wydac(jak każdy chyba :) ) Przy tych pieniądzach w ogóle cos na zabezpieczeniu hydraulicznym warto oglądać, czy to już będą plugi proszace się o regeneracje zabezpieczen? Mowa o 3z regulacja szerokości, bądź 4, zagonowe ma się rozumieć.

Opublikowano

Moim zdaniem resor i kverneland. Posiadam ale 4 obracana, też kamieni sporo, nic tylko Skiba się ugnie i jedzie się dalej

Potwierdzam że resor w kvernelandzie spisuje się na 5+, ale w tym budżecie (5 tysi) ciężko będzie dostać coś w przyzwoitym stanie.

Opublikowano

Co do suszy to nie wiem co masz na myśli. Problem z zagłębianiem czy utrzymywaniem głębokości nie musi mieć nic wspólnego z zabezpieczeniem. Praktycznie każde zabezpieczenie możesz regulować. W kołku ścinanym jedynie poprzez stosowanie wyższej klasy śrub ale tego się nie zaleca! Resor można wzmocnić lub regulować. Sprężyna przeważnie ma kilka pozycji lub płynna regulacja jak w Lemkenie.  Oczywiście coś za coś, większa siła nacisku = słabsza amortyzacja.

Co do suszy to nic na to nie poradzisz. Jedynie co mogę Ci polecić to zmień założenia i zamiast zagonowego szukaj obrotowego na ciężkiej ramie ( większa masa ).

Opublikowano

Też miałem taki problem jak kolega toobek.

No racja ja dużo wykopałem (dużych) jak miałem ug3. Teraz obrotówka 4 na kołku, ścinam na 17ha średnio max 10 śrub.

A i 330m z turem ma co zwozić z pola :) ostatnio wyorałem ledwo co podniósł (podkładka podłożona i teraz dźwiga).  Myślałem że będę więcej ścinał. Nie ma 0,5m by pług nie podskoczył...

Jak bym miał wolne $, to bym zmienił pług (olejowe lub gregory besson zapadki) i tylko na, z rozstawem vario, ale nie jest źle.

Opublikowano

Potwierdzam,że zabezpieczenie kołkowe jest dobre tylko wtedy gdy na polu zdarzają się duże głazy ale dość rzadko ale jeśli jest sporo kamieni nawet mniejszych ale jednak zwłaszcza w suchych warunkach siedzących mocno w ziemi to tylko zabezpieczenie non-stop bo szlak trafia jak co kilkadziesiąt metrów trzeba przerywać orkę i wysiadać żeby ogarnąć wymianę śruby na nową. Przerabiałem to przez parę lat z obrotówką Krone. Później wiele lat orałem starym Kvernelandem na okrągłej ramie również z zabezpieczeniem kołkowym i tu było spore zaskoczenie bo nigdy nie zerwałem zabezpieczenia ani nie uszkodziłem lemiesza czy dłuta. Po prostu pług był stosunkowo lekki i wykonany z pancernych materiałów i wystarczyło, że cały pług podskakiwał. Orałbym pewnie dalej ale to był pług z końca lat 50-tych i poza lemieszami wszystkie części były bardzo drogie (im starsze pługi tym droższe elementy robocze a głównie odkładnice) U znajomego handlarza zobaczyłem bardzo fajnego Overuma a,że zgodził się na zamianę tego pługa na moje dwa stare to mam do dziś pług z którego jestem bardzo zadowolony. Orze nim od wielu lat często w bardzo ciężkich warunkach na usłudze a do tego pożyczam go sąsiadowi więc trochę dostaje u nas w kość. Gleby mocno zakamienione a mimo to jeszcze nie miałem w nim żadnej awarii ani w częściach stalowych ani w gumowych "byczych jajach". Są to bardzo popularne pługi i nawet jeśli komuś trafi się, że coś pęknie to bez problemu i dość tanio można kupić każdą część od handlarzy, którzy rozbierają i sprzedają maszyny na części. Można oczywiście kupić jakiś mniej popularny pług i to tanio ale w razie problemu czy wymiany elementów roboczych zaczyna być drogo lub trzeba coś "rzeźbić" i "patencić" a na to szkoda czasu i pieniędzy.

Tak więc Overum to dobra propozycja zwłaszcza w zagonówkach. Pod względem ceny zakupu, kosztów eksploatacji i wytrzymałości ciężko o lepszy pług. Wspomniany przez kolegę wyżej Fiskars to w zasadzie jeszcze bardziej pancerny Overum i też wart polecenia ale jest ich dość mało w Polsce i wszystkie części, którymi różni się od Overuma będą droższe i cięższe do dostania.

mam 5 obrotowa z Agro maszu na hydraulice i uważam że to najlepszy typ zabezpieczenia. cieknace siłowniki hm po ilu hektarach 1000? 2000? regeneracja siłowników ? duży koszt ? :)

Kolego czytaj uważniej...kolega wyraźnie napisał,że szuka pługa do 5 tyś....jeśli znajdziesz gdzieś na zachodzie pług z zabezpieczeniem non-stop, który kosztuje po przyjechaniu do Polski do 5 tyś. zł. i zaorał mniej niż te tysiąc ha to masz u mnie flaszkę :D

Masz nowy pług i się na razie ciesz,że Ci wszystko chodzi jak należy...ale po jakimś czasie zobaczysz ile kosztuje uszczelnianie siłowników, które w efekcie nie na długo się zdaje bo wyrobione są już tłoczyska i cylindry siłowników po tysiącach cykli unoszenia i opuszczania korpusów na zakamienionych ziemiach Skandynawii (stamtąd przyjeżdża większość z zabezpieczeniem non-stop) a do tego koszty regeneracji lub wymiany na nowy akumulatora hydraulicznego.

Tak więc po co komplikować sobie życie zwłaszcza gdy ma się ograniczony budżet.

Jest jeszcze jeden ważny temat odnośnie zabezpieczeń w pługach. Otóż chodzi o szybkość reakcji i siłach działających na ciągnik w chwili natrafienia na przeszkodę w ziemi. Najszybciej działa kołek, który pęka w ułamku sekundy gdy tylko napotka opór większy od jego wytrzymałości. Przy tym zabezpieczeniu mimo dużej szybkości działania najbardziej dostaje po d*pie TUZ ciągnika bo następuje mocne uderzenie, którego nic nie amortyzuje. Trochę wolniej działa resor,sprężyna, guma i inne mechaniczne zabezpieczenia. Sporo mniejsze są też siły działające na TUZ. Najwolniej działa hydraulika ale jest najbardziej łagodna dla układu zawieszenia i całego ciągnika. Tak naprawdę jedynym dużym plusem hydrauliki jest możliwość płynnego regulowania twardości zabezpieczenia w zależności od warunków polowych. Hydraulika działa na tyle wolno,że jeśli ktoś orze z prędkością 9-10 km./godzinę co obecnie zdarza się dość często to mimo, że pług ma zabezpieczenia to zdarzają się poważne awarie bo zabezpieczenie nie zdążyło.

Opublikowano

Co do suszy to nie wiem co masz na myśli. Problem z zagłębianiem czy utrzymywaniem głębokości nie musi mieć nic wspólnego z zabezpieczeniem. Praktycznie każde zabezpieczenie możesz regulować. W kołku ścinanym jedynie poprzez stosowanie wyższej klasy śrub ale tego się nie zaleca! Resor można wzmocnić lub regulować. Sprężyna przeważnie ma kilka pozycji lub płynna regulacja jak w Lemkenie. Oczywiście coś za coś, większa siła nacisku = słabsza amortyzacja.

Co do suszy to nic na to nie poradzisz. Jedynie co mogę Ci polecić to zmień założenia i zamiast zagonowego szukaj obrotowego na ciężkiej ramie ( większa masa ).

Zalozenia nie zmienię, bo obrotowka na zabezpieczeniu non stop za max 9tys? Slabo to widzę.

Co mam na myśli pisząc susza? Od polowy lipca do polowy października zero deszczu(w tamtym roku). W kvernelandzie na resorze nie widzialem żadnej regulacji? A wzmocnić poprzez? Dodanie piora?

O regulacje sprężyny pytalem w innym temacie kiedyś ale bez odzewu. U mnie oral lemken na sprężynie 7skibowy obrotowy, wiec wagi mu nie braklo a mimo to bez szalu wchodzil, a w poprzeczniaki w ogóle. Kverneland tylko strugal na parę cm. Pare lat temu orka G&B 6skib na obrocie(znaczy 5, jeden korpus odrecony), nie pamiętam jakie zabezpieczenie, to plug z ziemi aż wyrywalo miejscami. Nie mialem styczności tylko z hydraulika i dlatego o nią pytalem.

Czy problem z zaglebianiem nie ma nic wspólnego z zabezpieczeniem to bym sie nie zgodzil-resor, sprezyna podaje sie gdy jest bardzo twardo. W końcu po to jest, żeby zamortyzować, tylko im bardziej twardo tym bardziej zabezpieczenie pracuje, przez co plug sie nie zaglebia. Najlepiej orka szla plugiem na kolku/bez zabezpieczen. Ze za zwiększeniem twardości idzie zmniejszenie amortyzacji to dość oczywiste :)

Zadam wiec inaczej pytanie, w zasadzie dwa :)

1. Przy tej kwocie warto rozglądać sie za zabezpieczeniem hydraulicznym? Nie ogladalem żadnych plugów w tych pieniądzach na hydraulice, dlatego pytam.

2. Jaki rodzaj zabezpieczen najlepiej nada sie na susze-twarda glina. Czyli który da mi możliwość bezproblemowej i odwracalnej regulacji twardości zabezpieczen? Hydraulika>sprezyna>resor?

Opublikowano

mamy overuma na hydraulice, polecam takie rozwiązanie, praktycznie bezobsługowe i mało awaryjne, a przy tym niewiele waży, w przeciwieństwie do resorów

wymiana uszczelniaczy to chyba nie problem, koszt kilkunastu złotych

Opublikowano

Odnośnie regulacji na przykładzie pługów marki kverneland:

1. Resor; regulacja poprzez wymianę piór ( łatwo poprzez odkręcenie 1 śruby i wyjęcie zabezpieczeń ze sworzni ). Na lekkie gleby zaleca się 5 piór ( nacisk 640 kg), na ciężkie 7 piór ( nacisk 900 kg, standardowe rozwiązanie ), a na ekstremalne ziemie z dużą ilością kamieni stosuje się resor podwójny. Wymiana piór w resorze zwiększa nacisk do max 1400kg

2. Sprężyna; standardowo posiada dwie pozycje regulacji nacisku i dwie do podwieszania. Siła do zwolnienia zabezpieczenia w pierwszej pozycji to 2500kg a drugiej aż 3600kg. Dodatkowo w takim rozwiązaniu można zastosować zabezpieczenie w postaci kołka ścinanego. Mam takie, polecam bo mam ziemie na których można to dokładnie sprawdzić.

izydor6280 - podaj masę tego overuma i napisz jaki to pług to porównam CI z kv na resorze i możesz się zdziwić:)

daron64 -waga pługa ma ogromne znaczenie, przeszkadzać może tylko i wyłącznie w stabilnej jeździe ale nie w pracy.
Napisałeś że najlepiej sprawdzał się G&B z podniesionym korpusem - wiesz o ile wzrósł nacisk na pozostałe?
Jak jest sucho że się nie da orać to na rędzinach i innych tego typu się po prostu nie orze i tyle w temacie. Sam w tym roku się męczyłem bo za późno poplon zniszczyłem a do tego 1,5 miesiąca bez deszczu ale w moich stronach nikt nie mógł orać jedynie Ci co jeszcze podkładki pługiem robią to odwrócili ją i cieszyli się że im orka idzie:)

Opublikowano

Co do G&B, to nie pisalem ze szedl najlepiej, tylko, ze bylo tak sucho, ze miejscami wyrywalo plug z ziemi. Mial jeden korpus odjęty, bo z 6miejscami mial ciezko-MF bodaj 8260? Cos kolo 256km chlopaki mówili. Tam gdzie z operatorem na chwile wsiadlem, to komputer pokazywal 2,5 ha/h i 51L spalanie na h. Z tym, ze to bylo na równym, na górkach, gdzie mam najgorsza glinę nie mialem okazji zobaczyć wskazan. Oral on pare lat temu, wiec nie porownuje z tym co bylo w tamtym roku, tylko pisze to żeby pokazać o co mi chodzi jak pisze "susza" :)

A w tamtym roku oral wlasnie kv na resorze zagonowy 4skiby(chyba 14") to jak mowilem tylko strugal(spięty z u1614), lemken 7skib obrotowy na sprezynie-miejscami mial problem żeby kolo 20cm sie zaglebic(spięty z case'm 315), fenet 3obrotowa, chyba na zapadkowym zabezpieczeniu, spięty z mtz82, to nawet kolo tych 20cm dawal rade, ale miejscami tez go wyrywalo z ziemi. No i na koniec ja swoim ug3 cos walczylem, to tego jakbym dal rade ciagnac to po ramę moglbym go wpierniczyć. Wszystkie pracowaly w podobnych warunkach. Stad moje pytanie-przy takich niekorzystnych warunkach jaki sprawdzi sie najlepiej? Bez zabezpieczen, śrubowe, odpada bo mam sporo kamieni. Sprężynę z resorem ciężko mi porównać, bo jednak 4skiby zagonowe, a 7na obrocie to delikatna różnica. No i hydraulika nieszczesna z ktora nie mialem styczności. Przy plugu 4zagonowej co by się najlepiej sprawdzilo? Co do wagi to wiadomo, ze im cięższy (na ile ciągnik pozwoli) tym lepiej.
Przy resorze to chyba dosc droga zabawa taka wymiana?
W sprężynie to tansze/prostsze? Ale czy,lepsze?

Opublikowano

Nie wiem czy lepsza jest sprężyna, wiem natomiast że działa i to bardzo sprawnie. Lemken ma tą sprężynę regulowana płynnie a kverneland tylko 2 pozycje.

Co do tego że 3UG wsadziłeś po ramę to powiem CI tak, ja w tym roku pierwszy raz miałem tak sucho ( zapewne przez poplon bo za długo zwlekałem ), ścierniska zrywam gruberem. Mam pług KV, nowe lemiesze i dłuta, wcisnąć go po ramę nie było problemu tylko ja chciałem orać na te 20 cm ( pod pszenicę ) i ty był problem bo szedł po wierzchu albo na 30-40 cm bo tam nie było tak sucho.

Obrotowy jest lepszy i nie ma co komentować, wiadome że kasa większa ale poszukaj czy czasem takiego Lemken Opal na sprężynie nie znajdziesz w swoim budżecie 

Opublikowano

Ja w moim fiskarsie tez mam plynna regulacje sprzezyn. Dokrecasz obrot czy dwa i jedziesz dalej nie trzeba kombinowac jak z resorem wystarczy tylko klucz 24. Chociaz w moim przypadku nigdy nie mialem bardziej dokrecone jak podaje instrukcja i nie ma problemow. Wage swoja ma na swoje gabaryty bo 850kg bez kroi czyli tyle co obrotowy lemken opal 110 4skibowy. W suszy sobie niezle radzi pod warunkiem dobrych dlut to normalnie gorace sie robia w polskim tez sie grzaly ale nie na tyle bo co chwile wyskakiwal z ziemi.